Antivirus for Android:

Over halvparten oppdaget færre enn 30 prosent av truslene

Stor test av antivirus for Android avslører at svært mange løsninger ikke er til å stole på.

OVER HALVPARTEN MED STRYKKARAKTER: Selv med 4,5 stjerner i app-butikken fanget denne appen opp mindre enn 30 prosent av truslene i en stor antivirustest. Foto: Pål Joakim Pollen
OVER HALVPARTEN MED STRYKKARAKTER: Selv med 4,5 stjerner i app-butikken fanget denne appen opp mindre enn 30 prosent av truslene i en stor antivirustest. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Mens Apple praktisk talt har lukket iOS hermetisk mot uhumskheter, kan man ikke si det samme om Android.

Google har nemlig valgt å gjøre dette operativsystemet svært åpent, der man også står fritt til å laste ned apper fra hvor som helst, og ikke bare fra den offisielle app-butikken.

Det gjør dessverre også at Android er mer sårbar for skadevare. Dessuten er historiene mange om at Google har vært nødt til å fjerne apper fra sin app-butikk av sikkerhetsmessige årsaker. Her har Apple en langt mer rigid gjennomgang av nye apper og kanskje spesielt oppdateringene av dem.

Testet 250 antivirus-apper

Dog er det mange som vil hjelpe deg med sikkerheten på Android, i form av antivirus-apper.

Østerrikske AV-comparatives er en uavhengig organisasjon som nylig testet 250 antivirusløsninger for Android mot 2.000 kjente trusler. Testen foregikk i hovedsak på en Samsung Galaxy S9 med Android 8.0 (Oreo), mens appene som ikke virket med denne versjonen ble testet på en Nexus 5-telefon med Android 6.01.

Hver sikkerhetsapp ble installert på separate enheter, som inneholdt medfølgende apper og Av-comparatives test-apper, som automatiserer prosessen. Alle apper ble så oppdatert til siste versjon og automatisk oppdatering fryst. For antivirus-appene som foreslo en initiell skanning, ble den utført, og alt av beskyttelse som ble foreslått ble takket ja til.

Dernest ble det foretatt et «snapshot» av systemet. Testingen gikk så ut på å laste ned og installere 2.000 apk-filer (installasjonsfiler til Android) og starte appen, for deretter å gi antivirus-appen god tid til å analysere og eventuelt rapportere om uhumskheter. Etter hver apk-fil, hoppet man tilbake til snapshot-et.

I tillegg ble telefonene matet med 100 populære apper uten skadevare for å sjekke etter falske positive, altså der antivirusappen slår alarm selv om det ikke er noe i veien med appen.

Strykkarakter for over halvparten

Av de 250 sikkerhetsappene var det 138 som oppdaget færre enn 30 prosent av truslene og/eller gav mange falske positive. Det er i praksis apper som er ubrukelige i sikkerhetssammenheng.

Av-comparatives har listet dem alle ut i et langt avsnitt - for eksempel Bulletproof AV, Caltonfuny Antivirus Phone, Cheetah Mobile, CHOMAR, Chromia, Cloud 7 Services, Core Antivirus Lab og så videre.

80 av dem klarte over 40 prosent, og kun én av fem (51 av 250) apper oppdaget mer enn 90 prosent av truslene, som Av-comparatives mener burde være lett oppnåelig for en seriøs antivirus-app. Verdt å merke seg er at Googles innebygde beskyttelse, Google Play Protect, scoret 68,8 prosent.

Heldigvis var det også en god håndfull som scoret 100 prosent, og det er i hovedsak løsningene fra de kjente sikkerhetsselskapene, som Avast, AVG, Avira, Bitdefender, F-secure, Kaspersky, McAfee, Symantec, og Trend Micro.

Har du installert en antivirus-app på telefonen, burde du med andre ord ta turen til Av-comparatives og søke etter navnet på den for å se hvordan den scoret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer