TEST: Microsoft Surface EarBuds

Overlegen komfort

Men hva skal man si om designet? Vær også med og test mikrofonen sammen med oss.

SURFACE EARBUDS: Litt utradisjonelt på Microsofts ørepropper, men de er til gjengjeld svært behagelige. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SURFACE EARBUDS: Litt utradisjonelt på Microsofts ørepropper, men de er til gjengjeld svært behagelige. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: La til avsnitt om mikrofonen.

Siden 2012 har Surface-serien til Microsoft gått fra å være nettbrett til 2-i-1-PC-er, bærbare PC-er, digre tavla-PC-er, alt-i-ett-maskiner og senere utvidet med tilbehør som datamus og trådløse hodetelefoner.

Nå har IT-giganten også sine egne trådløse ørepropper, kalt Surface EarBuds, som skal konkurrere mot alternativer fra Apple, Jabra, Samsung og Sennheiser, for å nevne noen.

Microsoft gjør det ved å skille seg ut på minst én måte.

Litt spesielle

Ja, hvor skal vi begynne? Det er ingen tvil om at Microsoft gikk for en uortodoks utforming for EarBuds, som har fått en prislapp på 2400 kroner veiledende, men her er det faktisk snakk om funksjon over form.

Øreproppene er blitt sammenliknet med mye rart siden den første avdukingen i 2019, blant annet har parabolantenne og «pop sockets» vært gjengangere.

Undertegnede har i løpet av testinga også fått noen kommentarer fra venner og bekjente, men de store, hvite sirklene er ikke bare for å fange oppmerksomhet.

Overflaten er nemlig berøringsfølsom, slik at du kan sveipe opp og ned for å senke/øke volum og frem og tilbake for å bytte spor, og det fungerer veldig bra.

Selve tuppene kan minne litt om en hybrid mellom AirPods-enes plastpropp og de myke proppene du stikker inn i øregangen. Som AirPods, ligger Surface EarBuds utenfor øregangen, men de har samtidig en myk silikonform med en liten finne som sørger for at de sitter godt fast.

Du kan enkelt bytte silikonpropp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan enkelt bytte silikonpropp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Silikonformene kommer i tre størrelser og det er lurt å prøve seg litt fram. For undertegnede er passformen best med den minste på venstre øret og den mellomstore på høyre.

«Skrus» på plass

I starten krever det en viss teknikk for å få proppene til å sitte godt. Du plasserer dem i øret med høyttaleren pekende nedover og så vrir du dem 90 grader mot klokka.

Og komforten? Den er helt enestående. De ligger som behagelige, små puter mot øret og komforten er faktisk det vi liker aller best med Surface EarBuds. Disse kan jeg ha på i timevis uten at det blir ubehagelig.

Utformingen gjør dog at mye lyd slipper inn. I trafikkerte omgivelser og på kollektivreiser er det ikke alltid like lett å få med seg det som spilles av, uten å skru ordentlig opp volumet.

Surface Audio-app

EarBuds støtter rask paring i Windows 10 (Swift Pair) og Android (Fast Pair), og har en dedikert app til Windows 10, Android og iOS, kalt Surface Audio.

Den har grunnleggende funksjoner som equalizer, aktivere/deaktivere berøringskontroll og installasjon av oppdateringer, og den viser også gjenstående batteritid på proppene, men ikke batteristatusen på ladeetuiet, noe vi syns er litt overraskende.

Selv rimeligere propper viser dette – enten i appen eller lysindikatorer på selve etuiet. Den eneste indikasjonen på lavt batteri i etuiet, er en rød LED som lyser når du åpner lokket.

EARBUDS: Surface Audio-app kan lastes ned til iOS, Android og Windows 10.
EARBUDS: Surface Audio-app kan lastes ned til iOS, Android og Windows 10. Vis mer

Det er forresten ikke mulig å konfigurere gestene, og per dags dato er de satt opp slik:

Musikk og generell lydavspilling:

  • Spill av/pause: Dobbeltrykk på en av proppene.
  • Neste spor: Sveip fremover på venstre propp.
  • Forrige spor: Sveip bakover på venstre propp.

Du kan også trippeltrykke på en av proppene for å starte «musikk du liker» på Spotify. Dette vil ikke nødvendigvis spille av artister og spillelister du har lagret, men musikk Spotify tror du vil like. Faktisk har jeg kommet over et par nye spillelister på den måten.

Denne funksjonen krever at du har en Spotify-konto og fungerer kun på Android.

Anrop:

  • Besvare et anrop: Dobbeltrykk på en av proppene.
  • Avslutt en samtale: Dobbeltrykk på en av proppene.

Volum:

  • Øke volumet: Sveip opp på høyre propp.
  • Senke volumet: Sveip ned på høyre propp.

I tillegg kan du aktivere din foretrukne stemmeassistent ved å berøre og holde på en av proppene til du hører et lite pip.

Hva funksjonalitet gjelder, kan EarBuds kun være tilkoblet én enhet om gangen. Dermed kan du ikke kan lytte til musikk på PC-en og besvare anrop på mobilen samtidig. EarBuds støtter riktignok to Bluetooth-strømmer, men den ene brukes mellom de to proppene.

Dog er det heldigvis mulig å bruke én propp om gangen.

BERØRINGSFØLSOM: Det ser litt ut som en frisbee, men den store flaten har faktisk noe for seg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BERØRINGSFØLSOM: Det ser litt ut som en frisbee, men den store flaten har faktisk noe for seg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lydkvalitet

Microsoft er kjent for å få mye lyd ut av Surface-maskinvaren sin og EarBuds er intet unntak. Det er faktisk mye snert i proppene, men ut av etuiet opplever vi lyden som litt anonym.

Vi har lekt oss litt med EQ-innstillingene, her kan du velge mellom flat, klassisk, jazz, pop og rock, men også tilpasse og lagre så mange oppsett som du ønsker. Ordentlig schwung ble det ikke over proppene før jeg kom over et godt oppsett på nett som gav skikkelig futt i lyden, som du kan se her.

På grunn av proppenes utformingen får du riktignok ikke så fyldig og dyp bass som med propper som sitter inne i øret.

MYKE: Det medfølger tre par silikonpropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MYKE: Det medfølger tre par silikonpropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva mikrofon gjelder, gjør den også jobben. Tilbakemeldingen fra dem vi har snakket med på telefon og under Teams-møter, har stort sett vært positiv med tilbakemelding om at de hører meg klart og tydelig. Den plukker opp litt omgivelsesstøy når du beveger deg utendørs, men Surface EarBuds er absolutt på høyde med de andre i klassen på dette området.

Konklusjon

Microsoft trer inn i et nytt markedet og gjør seg raskt bemerket med utformingen på proppene. God design er høyst subjektivt, men det er ingen tvil om at EarBuds ser spesielle ut sammenliknet med det øvrige av øreproppmarkedet.

Funksjonen er det heldigvis ingenting å si noe på og det er enkelt å bruke gester på proppenes overflate for å styre lyd, volum og den slags.

Det svinger godt av lyden Surface EarBuds leverer og mikrofonene er det ingenting å si noe på, og komforten får vi ikke skrytt nok av.

Dessverre er det et par-tre mangler som gjør at vi ikke kan gi noe høyere enn terningkast fire. Batteristatus på etuiet er obligatorisk, det bør være mulig å være tilkoblet flere enn én enhet om gangen og for ikke glemme at vi savner automatisk pause når man tar ut en propp av øret. Tre egenskaper vi forventer av et par trådløse ørepropper til 2400 kroner.

Alt i alt en interessant start av Microsoft, men vi håper på et mye bedre resultat når EarBuds 2 kommer.

Testresultat

Surface EarBuds

Superkomfortable
Låter svært godt
Gode mikrofoner
God batteritid
Enkel EQ

Ikke alle er begeistrert for designet
Ingen informasjon om gjenværende batteri i ladeetuiet
Slipper inn mye støy fra omgivelsene
Kun tilkobling til én enhet om gangen
Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer