TEST: Fitbit Charge 4

Overlegent aktivitetsarmbånd

Fitbits bestselger får endelig innebygd GPS.

IMPONERER: Med innebygd GPS er Fitbit Charge 4 det mest avanserte aktivitetsarmbåndet på markedet. Video: Fitbit. Foto: Kirsti Østvang / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ha et aktivitetsarmbånd, er det få - om noen - som er bedre enn Fitbit nyeste Charge 4.

Med innebygd GPS kan vi endelig ta det med ut på løpetur uten å ha med mobilen. Med fem dager batteritid og fullastet med sensorer for å måle skritt, puls og søvn, føles det som det ultimate aktivitetsarmbåndet.

Med en pris på cirka 1700 kroner er Fitbit Charge 4 imidlertid i den dyrere enden av skalaen hva gjelder aktivitetsarmbånd. Forgjengeren Charge 3 koster eksempelvis 990 kroner for den vanlige utgaven.

Til sammenligning koster for eksempel Polar A370 omlag 1400 kroner, men denne kommer riktignok uten innebygd GPS.

Kjent stil

Fitbit Charge 4 ser mer eller mindre identisk ut som forgjengeren. Det er et pent og lett aktivitetsarmbånd som vi synes er behagelig å ha på seg både dag og natt. Vi merker i grunn ikke at vi har det på, og det er jo en god ting.

UFORANDRET: Bortsett fra nye farger har Fitbit Charge 4 samme design som forgjengeren. Kjedelig for den som ønsket seg noe nytt, men det er fortsatt pent. Her sammen med Fitbits Versa 2-smartklokke. Foto: Kirsti Østvang
UFORANDRET: Bortsett fra nye farger har Fitbit Charge 4 samme design som forgjengeren. Kjedelig for den som ønsket seg noe nytt, men det er fortsatt pent. Her sammen med Fitbits Versa 2-smartklokke. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vår testmodell var i fargen «rosewood», en slags burgunderlilla, med plastarmbånd. Den kommer også i en svart utgave med plastarmbånd samt en spesialutgave med et vevet armbånd i tillegg til det vanlige i plast.

Det fine med 4-eren over 3-eren er at du ikke trenger å kjøpe en spesialutgave for å få NFC-støtte til Fitbit Pay. Nå kommer dette på alle modellene, det kommer særlig godt med i disse dager hvor kontaktløs betaling aldri har vært mer aktuelt.

UTSKIFTBART: Du kan bytte armbånd på Charge 4, og de kommer enkelt av ved at du trykker inn en liten knapp i festet. Foto: Kirsti Østvang
UTSKIFTBART: Du kan bytte armbånd på Charge 4, og de kommer enkelt av ved at du trykker inn en liten knapp i festet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For øvrig passer armbånd du har kjøpt til Charge 3 til den nye utgaven. De er veldig enkle å bytte ut bare ved å trykke på en knapp i festet. Fitbit tilbyr en rekke fine armbånd som koster mellom 300 og 400 kroner.

Har du sensitiv hud som undertegnede, vil du kanskje koste på deg et ekstra vevet armbånd da det kan være snillere mot huden.

Enkel i bruk

Charge 4 kommer med en bakgrunnsbelyst OLED-skjerm i svart og hvitt. Her får du altså ikke fargeskjerm som på Fitbit Versa. Skjermen er ikke like skarp heller, men akkurat dette ser verre ut på bilder enn vi opplever det i virkeligheten.

Skjermen kunne med fordel vært enda mer lyssterk, for mens det går helt fint å se hva som står på skjermen innendørs, synes vi det er utfordrende utendørs, selv når det «bare» er overskyet. Og akkurat dette er litt kjedelig, for det er når vi er ute og løper at vi ikke har tid til å se ekstra nøye på skjermen.

SLITER LITT UTENDØRS: Skjermen er det svakeste punktet på Charge 4. Utendørs sliter vi litt med å se hva som står på den. Foto: Kirsti Østvang
SLITER LITT UTENDØRS: Skjermen er det svakeste punktet på Charge 4. Utendørs sliter vi litt med å se hva som står på den. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Brukergrensesnittet er ganske enkelt lagt opp. Du kan sveipe til venstre for å få opp ulike funksjoner som treningsregistrering, Spotify, kalender, avslapningsprogrammet, timere, alarmer og innstillinger. Sveiper du opp fra hovedskjermen får du opp daglig statistikk som antall skritt du har gått, forbrente kalorier, søvn og lignende. Sveiper du ned, kan du se varsler fra mobilen.

På høyre side finnes det en knapp du kan bruke i tillegg. Ikke en fysisk knapp, men en induktiv variant som vibrerer når du trykker på den. Denne fungerer som tilbakeknapp eller kan skru på skjermen om den ikke går på av seg selv når du løfter opp armen.

EGEN LADER: Fitbit går fremdeles for en proprietær ladeløsning, som du klipser rundt selve aktivitetsmåleren. Selv om vi ikke er fan av slike særegne løsninger, er den enkel å feste på. Armbåndet er fulladet på under en time. Foto: Kirsti Østvang
EGEN LADER: Fitbit går fremdeles for en proprietær ladeløsning, som du klipser rundt selve aktivitetsmåleren. Selv om vi ikke er fan av slike særegne løsninger, er den enkel å feste på. Armbåndet er fulladet på under en time. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Registrerer så godt som alt

Det skorter ikke på funksjoner hos Fitbit Charge 4. Som vanlig aktivitetsmåler gjør den det meste og enda litt til:

Den teller antall skritt og trappetrinn du har gått i løpet av dagen og viser statistikk om kaloriforbruk og tilbakelagt distanse. Den har kontinuerlig pulsmåling og kan også fortelle deg hva hvilepulsen din ligger på.

Den registrerer søvnen din automatisk, og viser hvor mye som er lett, dyp og REM-søvn. Med dette regnes det ut en «sleep score» som er en fin måte å få følge med på søvnen sin.

Charge 4 har også en såkalt Sp02-sensor, som angivelig kan brukes til å avdekke blant annet søvnapné og astma. Om dette faktisk fungerer, har vi foreløpig ikke fått testet.

IMPONERENDE APP: Det er gøy å fordype seg i alle dataene som registreres i Fitbit-appen. Foto: Kirsti Østvang
IMPONERENDE APP: Det er gøy å fordype seg i alle dataene som registreres i Fitbit-appen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Blant andre funksjoner vi liker godt er bevegelsespåminneren. Dersom du har sittet stille 50 minutter i løpet av en time, vil du få et varsel med beskjed om å røre på deg, eller ta 250 skritt. Kjekt for oss som sitter mye på hjemmekontor. Du kan velge hvilket tidsrom i løpet av dagen det skal gjelde for, mellom 5 og 14 timer.

Det er også et avslapningsprogram hvor du skal utføre pusteøvelser på to eller fem minutter.

Du kan også bruke Charge 4 til trening. Den kan registrere 21 forskjellige treningsaktiviteter, selv om du bare får tilgang til seks av dem av gangen fra selve armbåndet (dette velger du i innstillingene i appen). Det har også automatisk treningsregistrering av sju forskjellige aktiviteter, inkludert løping, sykling og svømming - veldig nyttig om du glemmer å sette i gang selv.

For treningsentusiaster blir det muligens fremdeles i enkleste laget, men for hobbymosjonister er det nok av funksjoner å bryne seg på.

Endelig GPS!

MER NØYAKTIG: Med GPS i bruk under løpeturer, skal du få en mer nøyaktig måling av avstanden. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MER NØYAKTIG: Med GPS i bruk under løpeturer, skal du få en mer nøyaktig måling av avstanden. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Introduksjonen av innebygd GPS er virkelig kjærkomment. Ikke en vesentlig funksjon for den overnevnte hobbymosjonist kanskje, men samtidig er det ikke alle som ønsker å bruke tre-fire-fem tusen på en Apple Watch eller dedikert treningsklokke.

Jeg synes i hvert fall det er kjekt å kunne gå eller løpe en tur uten å måtte drasse med den svære mobilen i en lomme, men mest av alt: få lagret turen i Fitbit-appen med kart og nøyaktig distanse.

GPS-en bruker litt tid på å finne oss idet vi starter en treningsøkt, men dette er vanlig for treningsklokker også.

Ikke overraskende tappes batteriet raskere med GPS-en i bruk. Med et par løpeturer på en en drøy halvtime hver holdt Charge 4 likevel i nesten fem dager. Uten GPS skal Charge 4 imidlertid holde i sju dager.

Merk imidlertid at for å få GPS-data må du starte treningsøkta manuelt; dette fungerer ikke med automatisk treningsregistrering.

Uslåelig app

Fitbit-appen er i seg selv et argument for å velge en aktivitetsmåler fra Fitbit fremfor andre selskaper. Den har vokst seg til å bli en solid helseapp med masse funksjonalitet og innsikt.

I tillegg til at du kan sette opp ulike aktivitetsmål, som hvor mange skritt du skal gå i løpet av en dag (og når du når dette målet, går fyrverkeri av på skjermen!), kan du velge å sette opp mål for antall treningsøkter i løpet av en uke. For en stund tilbake introduserte Fitbit noe de kaller «kvinnehelse», som i praksis er mensenregistrering (så slipper man å bruke en egen app til det).

Noen er kanskje bekymret for dataene sine etter at Google kjøpte opp Fitbit, men foreløpig vet vi lite om hva fremtiden bringer her.

Om det er noe vi savner programvaremessig må det være synkronisering mot Apple Helse og Google Fit.

Når det gjelder oppsett, gikk dette smertefritt med Charge 4. Alt fungerte som det skulle og aktivitetsarmbåndet var koblet til mobilen på få minutter. For øvrig må den lades opp før bruk.

Vi må bestandig trekke fram den sosiale funksjonen hvor du blant annet kan følge venner og heie på eller konkurrere mot dem. Andre aktivitetsarmbånd har også slik funksjonalitet, men fordi Fitbit er så populært, er det større sjans for at du har flere venner på lista her enn med andre produkter.

Active Zone Minutes

En annen ny funksjon som introduseres med Charge 4 er «Active Zone Minutes». Dette er en ny måte å måle aktivitet på ved hjelp av pulssoner.

Den baserer seg på anbefalinger fra helseorganisasjoner som WHO og det norske Helsedirektoratet om om at vi alle skal få minst 150 minutter med moderat aktivitet, eller 75 minutter med høy aktivitet, i løpet av en uke.

Fitbit regner ut dine personlige pulssoner basert på din egen hvilepuls og alder, og så får du poeng når du bedriver aktivitet i de ulike sonene - fettforbrenning, kondisjon og makspuls.

FÅ OPP PULSEN: Active Zone Minutes er en ny ting å bli hekta på i Fitbit-verdenen. . Foto: Kirsti Østvang
FÅ OPP PULSEN: Active Zone Minutes er en ny ting å bli hekta på i Fitbit-verdenen. . Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Charge 4 vil så varsle deg når du bytter fra en sone til en annen med en vibrasjon. Dette vil gjøre det lettere å styre intensiteten på treningsøkten etter om du ønsker å brenne kalorier eller få opp kondisjonen.

Målet er imidlertid også å motivere deg til å gjøre mer enn å bare gå. De minuttene du ligger i den såkalte aktivitetssonen fylles opp i den ukentlige kvota på 150 minutter. Du får ett poeng for å ligge i den nederste sonen, mens du får to poeng for de høyere sonene.

At man får en ekstra motivator utover å bare gjennomføre et visst antall skritt i løpet av en dag opplevde i hvert fall jeg som veldig nyttig.

En annen kjekk detalj er at du får vist frem treningsintensiteten din på kartet når du for eksempel løper. Da vil streken på ruta vise farge eller hvilken sone du lå i. På den måten kan det bli enda enklere å se om det er deler av ruta du kan forbedre deg i, fremfor at du presterer helt likt hver eneste tur.

Active Zone Minutes rulles ut til Fitbits smartklokker, Versa, Versa Lite, Versa 2 og Ionic senere i år.

Fitbit Premium

I fjor lanserte Fitbit en abonnementsbasert tjeneste kalt Fitbit Premium, hvor du får veiledning, personlige mål og utfordringer basert på dine egne data.

KOM I GANG MED LØPING: I Fitbits Premium-tjeneste kan du få hjelp til å sette opp en løpeplan. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KOM I GANG MED LØPING: I Fitbits Premium-tjeneste kan du få hjelp til å sette opp en løpeplan. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Denne koster 99 kroner i måneden eller 799 kroner i året, men alle nye Charge 4-eiere får tilbud om tre måneder gratis (i forbindelse med corona-epidemien tilbyr Fitbit imidlertid dette til alle brukere).

Du må abonnere på Premium for å få tilgang på noen av funksjonene som gir mer innsikt i helsedataene dine, som «sleep score», noe vi egentlig synes er en uting all den tid man faktisk har betalt for aktivitetsmåleren som registrerer dataene. Du kan se hvilke funksjoner du får med og uten abonnement her.

Vi kan likevel skjønne at Fitbit velger å ta betalt for funksjoner det koster å videreutvikle. Vi tror også mange vil finne nytte i flere av Premium-funksjonene.

Det finnes programmer for å hjelpe deg å gå mer hver dag, begynne å løpe og så videre. Når du velger å delta i et program, får du laget en personlig plan som appen skal hjelpe deg å gjennomføre. For eksempel at du må løpe tre dager i uken i en periode over tre uker. For hver uke skal du øke hvor langt du løper. Det dukker opp som et eget punkt i appen du kan sjekke fremgang i. Så i stedet for å bruke masse penger på en personlig trener eller et medlemskap i et treningssenter, kan dette være et billigere alternativ å starte med.

Konklusjon

Da vi testet Fitbit Charge 3, konkluderte vi med at den ble i enkleste laget for treningsentusiasten.

Overlegent aktivitetsarmbånd

Med Charge 4 har Fitbit endelig fått på plass innebygd GPS, og plutselig begynner aktivitetsarmbåndet å bli et mer aktuelt alternativ til en treningsklokke. Ikke bare kan den også spore all din daglige aktivitet og søvn, den kan også fungere som en slags personlig trener med motiverende funksjoner som nyheten Active Zone Minutes.

Du kan også bruke det til å betale kontaktløst i butikker som støtter Fitbit Pay, og du får varsler fra mobilen. Det er masse nyttige funksjoner til en relativt overkommelig pris.

Vi skulle ønske oss litt bedre skjerm og kanskje til og med et nytt og sprekere design, men det er ikke deal-breakere. Anbefales!

Testresultat

Fitbit Charge 4

Lett og behagelig å ha på; Svært enkelt å bruke; Gjennomført og brukervennlig app; Fullspekket av funksjoner; Innebygd GPS; Støtte for Fitbit Pay; God batteritid

Skjermen kunne vært mer lyssterk utendørs

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer