Neste år ventes store endringer til Apple Watch i anledning tiårsjubileet. Ryktene sier Apple Watch X kan få et nytt design, med et nytt magnet-system for å skifte ut reimer og en blodtrykksmåler.
Årets oppgradering av Apple Watch føles som litt en forberedelse til neste år. Det er lite nytt, og det er ikke alt vi vil merke effekten av før litt lenger fram i tid heller. Det betyr ikke at det ikke kan være verdt å oppgradere.

22+ tips til Apple Watch
Enda bedre skjermer utendørs
Series 9 er standardutgaven av Apples smartklokke. Den kommer i to størrelser som før, 41 eller 45 mm.
Ultra 2 er andre generasjon av den heftigste epleklokka som ble introdusert i fjor. Det er en større - 49 mm for å være helt presis - og mer robust variant til nesten det dobbelte av prisen. Her får du også en rekke ekstra funksjoner knyttet til trening og utendørsaktiviteter.


Skjermene på begge modellene har riktignok blitt vesentlig lysere sammenliknet med forgjengerne. Series 9 kan nå gå helt opp til 2000 nits, dobbelt så mye som Series 8. Samtidig kan skjermen også dimmes helt ned til én nit under mørke forhold. Ultra 2 øker fra 2000 til 3000 nits.
Begge er derfor svært lett å lese uansett lysforhold, med Ultra 2 som den aller beste av dem. Vi ser det spesielt godt når vi tar i bruk lommelykt-funksjonen, da den lyser enda kraftigere.

Slaktes: - Søppel
Ny prosessor gir nye muligheter
I fjor var temperatursensor og krasj-deteksjon de store nyhetene i Series 8. Vi får ingen nye sensorer i år, men innvendig sitter en ny S9-prosessor. Det er første oppgradering av prosessor siden Series 6 ble lansert i 2020. Etterlengtet i så måte, selv om ytelse egentlig aldri har vært noe problem med Apple Watch.

Den nye brikka gjør imidlertid at Siri kan kjøres lokalt på klokka uten å måtte gå via skyen. Det gir raskere svar og du trenger ikke å ha tilgang til nettet eller iPhonen når du spør assistenten om noe.
Nå som Siri kan prosessere data lokalt, vil assistenten få tilgang til helsedataene dine, og du vil kunne spørre hvor lenge du har sovet og liknende. Det blir riktignok ikke mulig før en programvareoppdatering seinere i år.
Som iPhone 15-serien kommer Series 9 og Ultra 2 kommer i tillegg med en andregenerasjons ultrabredbånds-brikke (UWB) som gjør det mulig å bruke presisjonssøk for iPhoner med samme brikke.
Dermed blir det lettere å finne iPhone når du pinger den fra klokka - du vil se både avstand og retning og få synlige, følbare og hørbare veibeskrivelser til mobilen når du har forlagt den.

Nå skal du dobbelttrykke
Du kan styre Apple Watch på en rekke forskjellige måter. Hovedsakelig ved at du trykker og sveiper på skjermen eller bruker den digitale krona eller sideknappen (e). Du kan også løfte håndleddet, og da vil skjermen lyse opp så du kan se hvor mye klokka er eller lese innkommende varsler.
Med Series 9 og Ultra 2 introduserer Apple imidlertid en ny måte å styre smartklokka på kalt Double Tap, eller «dobbelttrykk» på norsk.
Som navnet antyder aktiverer du denne ved å trykke pekefingeren og tommelen på «klokkehånda» sammen to ganger raskt. Da kan du utføre enkle oppgaver, som å besvare et anrop, sette en nedtelling på pause, spille av eller sette musikk på pause eller utsette en alarm.
For å vite at du faktisk trykker pekefinger og tommelfinger sammen og ikke noen andre fingre, bruker Apple en kombinasjon av data fra akselerometer, gyroskopet og den optiske pulsmåleren for å registrere de ørsmå bevegelsene og endringene i blodgjennomstrømning.
Dobbelttrykk blir først tilgjengelig med en programvareoppdatering seinere i oktober, men vi fikk noen minutter med de nye klokkene på Apple-lanseringen i San Francisco i begynnelsen av september. Under kontrollerte forhold virket alt som det skulle, men vi må komme tilbake med hvor bra det fungerer seinere.

Håndstyring kan fort bli «gimmicky», men dobbelttrykking kan gjøre det enklere å bruke klokka i en situasjoner hvor man har en ledig hånd, for eksempel når man står og lager mat, har en unge på armen eller trener.
Det vi tror vil avhenge av funksjonens suksess, er om folk opplever den som kjapp nok. Og alt det ikke føles for teit å gå rundt og dobbelttrykke i lufta i offentlig rom. Men hvis vi alle snart skal se ut som idioter med Apple-briller på uansett, så er det vel ingen som legger merke til akkurat det … 😎

TEST: Dette skuffer stort
Samme batteritid
Er du blant dem som håpet på bedre batteritid, må vi dessverre skuffe deg i år også. Apple har ikke gjort noen store framskritt her. Med kraftigere prosessor og mer lyssterk skjerm, går den eventuelle vinninga opp i spinninga.
Med Series 9 er det fortsatt 18 timer som er gjeldende, mens Ultra 2 byr på dobbelt så mye, altså 36 timer.

For dårlig, uten at det finnes mange direkte sammenliknbare produkter som byr på ekstremt mye mer. Med snart ti års erfaring har vi imidlertid opparbeidet oss noen vaner som gjør at det likevel ikke er et altfor stort problem i hverdagen.
- Den vanlige modellen holder som regel litt over én dag. Typisk kan jeg bruke den en hel dag, sove med den, for å så måtte lade på formiddagen, enten når jeg dusjer om morgenen eller når jeg kommer på jobb.
- En av de største grunnene til at jeg har foretrukket Ultra det siste året framfor standardmodellen er at den holder lenger, typisk rundt 2,5 dager.
Foreløpig opplever jeg at de nye modellene har bitte litt mer å gå på. Da Series 9 var på 10 prosent klokka 13 på dag to, hadde Ultra 2 56 prosent igjen. Det er med en halvtimes løpetur med GPS inkludert, men ellers relativt normal bruk.
Nesten hvert eneste år siden Apple Watch ble introdusert, har batteritid vært noe «alle» har klagd på. Innføring av spareblussmodus og ladevarsler før leggetid tyder på at selskapet har fått med seg kritikken, men nå er det på tide at de gir oss bedre batteritid også. Neste år, Apple?

Ny programvare med watchOS 10
Sammen med nye klokker har Apple også lansert en ny versjon av operativsystemet, watchOS 10. Den største oppgraderingen på mange år, da det er gjort en rekke endringer til brukergrensesnittet.
Sveiper du opp fra bunnen av skjermen, får du ikke lenger opp kontrollpanelet, men en liste med widgeter. Kontrollpanelet må du trykke på sideknappen for å hente opp. Sist brukte apper får du opp ved å dobbelttrykke på den digitale krona. Så har nesten alle standardappene blitt redesignet for å fylle mer informasjon på skjermen.
Det ser penere ut, men muskelminnet vil kreve en del trening før vi har dette i fingrene.
Konklusjon
I starten ble Apple Watch ansett for å være en forlengelse av iPhone, men i løpet av åra har den utviklet seg til å bli en viktig følgesvenn for å overvåke både helse og trening.
Det er to måter å se årets oppgradering på. Du kan kalle Series 9 og Ultra 2 kjedelige. Hvis du måler i antall revolusjonerende nyheter, tar du ikke feil. Men det er også Apple som ruster smartklokka for framtida, med den nye S9-brikka, som blant annet gjør det mulig for Siri å kjøre lokalt og styre klokka med dobbelttrykking i tillegg til eventuelle nye funksjoner som legges til om to-tre år.
Når alt er sagt og skrevet, er Series 9 og Ultra 2 de beste smartklokkene Apple har laget til nå. De er også de beste smartklokkene på markedet. Ingen andre kommer i nærheten når det kommer til egenskaper som byggekvalitet, funksjonalitet og brukervennlighet.

For de aller fleste vil Series 9 være tilstrekkelig. Storebror Ultra 2 er på alle måter det ultimate valget, men koster dobbelt så mye. Har du smale håndledd, vil du nok synes den blir i største laget.
Har du Series 7 eller Series 8, er det få eller ingen grunner til å oppgradere til Series 9. Det samme gjelder om du har Apple Watch Ultra og vurderer 2-eren.
Startprisen er 5490 kroner for Series 9 og 10 990 kroner for Ultra 2. Den enklere modellen, Apple Watch SE, koster fra 3390 kroner.