Apper tar stor plass

På fire år har de mest populære iPhone-appene blitt over ti ganger så store

Stadig vanskeligere å leve med modellene med minst lagringsplass.

STADIG STØRRE: Statistikk fra nettstedet sensortower.com viser at de ti mest populære iPhone-appene har blitt over ti ganger så store i løpet av fire år. Foto: Kirsti Østvang
STADIG STØRRE: Statistikk fra nettstedet sensortower.com viser at de ti mest populære iPhone-appene har blitt over ti ganger så store i løpet av fire år. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke før lanseringen av iPhone 7 og 7 Plus i fjor høst at Apple-telefonene for første gang kom med 32 GB lagringsplass i grunnmodellen.

Både på iPhone 4-, 5- og 6-modellene var det 16 GB som gjaldt på den rimeligste utgaven – ja, noen av dem ble til og med redusert til 8 GB da de ble erstattet av en ny modell.

Om du har en 16 GB-modell i dag, kan det nok være at du sliter med å ha ledig plass på telefonen; særlig i en verden der kameraene kan filme i høy oppløsning som kan spise flere hundre megabyte i minuttet.

Appene har vokst seg mye større

Ikke bare har økt oppløsning på bilder og video gjort at lagringsplassen spises raskere opp.

Nettstedet Sensortower.com har overvåket størrelsen på de ti mest populære appene i USA og funnet ut at de til sammen nå tar opp mer enn ti ganger så mye plass som de gjorde for fire år siden.

Appene det dreier seg om er Netflix, Instagram, YouTube, Google Maps, Messenger, Spotify, Snapchat, Gmail, Uber og Facebook, altså i hovedsak apper som også er svært populære her til lands; kanskje med unntak av Uber-appen.

Slik har app-størrelsene for de ti mest populære appene i den amerikanske utgaven av App Store vokst i løpet av fire år. Grafikk: Sensortower.com
Slik har app-størrelsene for de ti mest populære appene i den amerikanske utgaven av App Store vokst i løpet av fire år. Grafikk: Sensortower.com Vis mer

Tallenes tale viser at mens disse ti appene til sammen tok opp 163 MB av lagringsplassen i mai 2013, hadde de i mai 2017 vokst til drøye 1,8 GB. Altså er økningen på drøye 1000 prosent.

Facebook størst, Snapchat har vokst mest

Facebook-appen kan smykke seg med å være den appen blant de ti som tar opp mest plass – nå 388 MB, mot 32 MB i 2013.

Snapchat, derimot, er appen som har vokst mest i størrelse – den tok bare 4 MB for fire år siden, men 203 MB nå, altså nesten 51 ganger så stor plass. Det handler selvsagt hovedsakelig om at appen har fått en rekke nye funksjoner siden den gang.

Og i én oppdatering vokste Gmail fra 41 MB til 197 MB i november i fjor da Google redesignet hele appen.

Selv om ingen av de ti appene er i nærheten av maksgrensen, ser det ut til at den første størrelsesøkningen begynte da Apple hevet maksgrensen på en app – fra to til fire gigabyte sommeren 2015.

Og spesielt etter at iOS 10 ble sluppet i fjor høst, ble app-størrelsene økt dramatisk.

Nye funksjoner i iOS 11

iOS 11 kommer til høsten, og der har Apple gjort flere grep som kan gjøre det lettere å leve med liten tilgjengelig lagringsplass.

Blant annet byttes filformatet på bilder og videoer ut med det nye HEIF-formatet, som opptar rundt halvparten av lagringsplassen, og en ny funksjon gjør at man enkelt kan slette appene man bruker minst, men samtidig ta vare på de tilhørende dataene slik at de ligger der om man velger å laste ned appen igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer