Palm Tungsten C

Med innebygd støtte for WLAN, topp spesifikasjoner og fantastisk skjerm, bør denne PDAen fra Palm bli et klart valg for krevende brukere.

Publisert
Palm Tungsten C

Palm har fått mye skryt for de håndholdte PCene de har sluppet den siste tiden. Tungsten T, som kom i fjor høst, var en spennende nyhet, med nyskapende design, flott skjerm og god funksjonalitet. Den ble etterfulgt av Tungsten W, som støttet GSM/GPRS og hadde innebygd tastatur, og nå Tungsten C, den kraftigste hittil.

Utseendemessig ligner C-modellen på Tungsten W, og har et fullt Qwerty-tastatur plassert under skjermen. Det tradisjonelle Graffiti-området, som brukes til å skrive inn tekst, er borte, men du kan fremdeles skrive med Graffiti på selve skjermen, om du ikke ønsker å bruke tastaturet.

Helt nederst finner du de vanlige Palm-snarveiene, altså taster som tar deg til applikasjoner som kalender, adressebok, e-post og nettleser. I midten befinner seg en femveis navigasjonsknapp. Selve tastaturet har naturligvis små taster, men det går likevel fint å skrive meldinger og notater. Tastaturet dekker alle bokstavene, og ved hjelp av flere funksjonstaster får du også tilgang til internasjonale tegn (inkludert norske), og symboler. Det hele fungerer kjapt og praktisk.

Full av teknologi

Tungsten C er definitivt den mest avanserte håndholdte Palm har noensinne laget. De viktigste spesifikasjonene er som følger: 400 MHz Intel XScale prosessor, 64 MB RAM, herlig 320x320 skjerm, SD-kort støtte, Palm 5.2.1-operativsystem og selvsagt innebygd Wi-Fi antenne.

Støtte for 802.11b-nettverk betyr altså at du kan gå på nett med PDAen så lenge det er et tilgangspunkt i nærheten. Vi har allerede prøvd Pocket PC 2002-baserte maskiner med innebygd nettverk, og det fungerte knirkefritt – og det viste seg at Palm har også fått det til å fungere. Både nettleser og e-post-program er forhåndsinstallert, og maskinen fant vårt trådløse tilgangspunkt raskt, koblet seg opp og åpnet startsiden. Meget bra.

Oppsettet av e-post-klienten gikk også smertefritt, og det tok ikke lange tiden før vi kunne lese og sende vår e-post fra hvor som helst på kontoret.

Palm Tungsten C

Når det gjelder mottaksforhold er det greit nok. Etter å ha gått til et annet rom ble signalet svakere, men så lenge vi holdt oss i samme område som tilgangspunktet, gikk surfingen raskt.

Det eneste problemet vi opplevde var et noe svakt brukergrensesnitt for Wi-Fi-funksjonaliteten. Det gis ingen umiddelbar beskjed om trådløst nett er på (akkurat som Tungsten T ikke informerer om hvorvidt Bluetooth er skrudd på). Riktignok kan du sjekke dette ved å trykke på en knapp, men vi hadde likt å se et lite ikon som viser statusen på tilkoblingen til enhver tid. Slike ting synes vi Pocket PC-operativsystemet løser litt bedre.
Dessverre har ikke Tungsten C Bluetooth, så skal du koble enheten trådløst mot en annen maskin, må du nøye deg med den tregere IR-porten.

Det er også synd at støtten for musikkavspilling fra Tungsten C er begrenset, med kun mono lydutgang. Maskinen er altså langt fra optimal for deg som vil høre musikk på din PDA.

Topp brukeropplevelse

Palm Tungsten C

Tungsten C er en fryd å bruke. Det er flere faktorer som avgjør dette: Palm-operativsystemet har alltid vært brukervennlig, så det er uproblematisk å finne fram og utføre funksjoner. Tastene og funksjonsknappene er ganske gode å bruke, noen av dem er små, men likevel tilfredsstillende. Den kraftige prosessoren sørger for at Tungsten C reagerer og utfører oppgavene raskt. Men viktigst av alt, er skjermen bedre enn noe vi har sett.

Skjermen er av samme størrelse som de andre modellene fra Palm som har kommet den siste tiden, og oppløsningen er fortsatt 320x320 piksler. Den støtter 65.000 farger, og er utrolig skarp og lyssterk. Vi trodde Tungsten T har en god skjerm, men det er klart at skjermen i C-modellen er enda bedre. Ikonene er skarpe og den er lyssterk nok til å fungere under alle forhold.

Et nytt program som følger med og som brukes til å vise frem bilder, beviser ytterligere hvor bra skjermen er. Bare ta en titt på noen av de medfølgende bildene – det er rett og slett nydelig å se på.

Utover dette inneholder Tungsten C de fleste vanlige Palm-programmene. Det er kommet støtte for fargeskjemaer som endrer operativsystemets utseende, selv om det er langt fra de avanserte mulighetene for personliggjøring Pocket PC byr på. Til slutt er det et rikt utvalg av tilleggsprogramvare som følger med på en CD.

Palm Tungsten C

Når det gjelder stil og utseende, er Tungsten C kanskje ikke fullt så attraktiv som T-modellen, men er langt fra den styggeste PDAen vi har sett. Den er også noe større enn andre Palm-modeller, og veier 176 gram, noe mer enn Tungsten T (som veier 157 gram).

Konklusjon

Tungsten C er blitt en meget vellykket lommemaskin, som oppfyller nesten alle behov en kraftbruker måtte ha. Den har stor fleksibilitet, kraftig maskinvare og nettverksmuligheter, og er den ideelle kompanjongen for deg som reiser mye og er avhengige av kontakt med kontoret så ofte som mulig. Hadde den hatt Bluetooth-støtte i tillegg, ville den vært perfekt, men den stiller likevel meget sterkt.

Prisen ligger på ca. 4900 kroner, og det er ikke så aller verst for en såpass kraftig maskin.

Klikk her for flere bilder av Tungsten C

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer