Palm Zire 71

Er Palms Tungsten for proff og dyr for deg? Det kan hende at den nye Zire 71 er den ideelle håndholdte, men gode funksjoner og høy gadget-faktor.

Publisert
Palm Zire 71

Den første Zire-modellen, som ble lansert i 2002, var en av de aller enkleste og rimeligste PDAene fra Palm. Zire 71 derimot, er ingen billig-håndholdt, men plasserer seg elegant i mellomsegmentet. Den viser seg å være en svært imponerende PDA med masse funksjonalitet til en god pris.

Ved første øyekast er det ikke spesielt mye nytt med denne modellen, den ser faktisk ut som en hvilken som helst lomme-PC. Den er blåfarget, med Graffiti-område nedenfor skjermen som brukes til å skrive inn tekst, fire snarveisknapper og en femveis styrespak. På toppen av enheten finner vi plass til SD-kort og infrarød port.

Men Zire 71 er langt mer enn en standard PDA. Først og fremst kommer maskinen med et innebygd digitalt kamera, som til tross for sin begrensede oppløsning tar overraskende bra bilder. Kameraet er skjult for omverdenen, og for å bruke det må du skyve PDAens underside ut. Da dukker linsen opp, sammen med en utløserknapp. Displayet brukes som søker.

En annen nyhet er den ekstremt gode skjermen. Vi skrøt av displayet på Tungsten C, og kvaliteten på Zire 71 er like høy. Skjermen har en oppløsning på 320x320 piksler, viser 65.000 farger, og er meget skarp og behagelig å se på.

Når det gjelder kraften, bygger Zire 71 på en 144 MHz TI-prosessor og 16 MB RAM. Ikke de mest imponerende spesifikasjonene, altså, men tilfredsstillende for de fleste vanlige brukere. Operativsystemet er Palm OS 5.2.1, og enheten veier 150 gram.

Praktisk kamera

Palm Zire 71

Til tross for at mobiltelefoner med innebygde kameraer blir stadig vanligere, er det fremdeles ganske uvanlig å finne rene PDAer med slike muligheter. Sony har lansert Clie-modeller med kamera, og nå får du også bildemuligheter på Palm.

Oppløsningen er begrenset til 640x480 piksler, altså like mye som på dagens kameratelefoner. Vi synes likevel at bildene er av litt høyere kvalitet, skarpere og med bedre farger, enn bilder tatt med Sony Ericsson eller Nokia-telefoner (selv om det er fremdeles ingen erstatning for et ordentlig kamera). Det er også mulig å ta bilder i lavere oppløsninger: 320x240- og 160x120 piksler. Videre kan du se på bildene via et medfølgende program, som dessverre ikke har de mer avanserte mulighetene som å zoome inn eller bearbeide bildene.

Palm Zire 71

Du kan overføre bildene til din datamaskin ved å synkronisere PDAen, eller sende dem til andre enheter gjennom IR-porten.

I bruk

Zire 71 skiller seg ikke spesielt mye fra andre Palm-modeller når det gjelder hverdagsbruk. Operativsystemet er tross alt kjent, og standardprogrammene som notatblokk, kalender og adressebok fungerer som de skal. Bildeprogrammet er som sagt ikke den mest avanserte i verden, men gjør jobben sin.

Andre nyheter på programvaresiden inkluderer Graffiti 2-systemet for innføring av tekst, men de fleste brukerne vil nok ikke legge merke til noen dramatiske forskjeller i forhold til det opprinnelige Graffiti-systemet. Det er imidlertid nå mulig å skrive hvor som helst på skjermen.

Bilde tatt med Zire 71
Bilde tatt med Zire 71 Vis mer

Akkurat som i Tungsten C lar Palm 71 oss skifte fargelayouten på operativsystemet. Ikke noe dramatisk, men hyggelig for deg som er lei av det tradisjonelle blå fargeskjemaet.
Det følger også med en rekke programmer på CDen, blant annet e-post-program, RealOne-avspiller og Kinoma videospiller.

Synkroniseringen av Zire 71 skjer via den medfølgende dokkestasjonen, og programvaren lar deg blant annet overføre bilder tatt med PDAen på en enkel og kjapp måte.

Et av de få negative kommentarene vi har til Zire 71 er den nokså dårlige pekepennen, som føles ekstremt billig.

Palm Zire 71

Og selv om det er ikke noen profesjonell modell vi snakker om her, Bluetooth hadde ikke vært å forakte. Heldigvis er det i det minste mulig å sette inn et SD-kort med Bluetooth-støtte.

Konklusjon

Zire 71 er en sjarmerende PDA med gode muligheter. Ikke akkurat for business-brukere, da det er ganske dårlig med trådløse løsninger, men perfekt for alle som ønsker seg noe kraftigere enn en basismodell. Du får en flott skjerm, innebygd kamera, alle programmer du trenger, og nok kraft og batterilevetid. Alt dette i en ganske lekker innpakning, og til en ganske hyggelig pris av 2.900 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer