Pass deg for falske Android-apper

Lurer brukere til å kjøpe spill som ikke finnes. - Jeg fikk sjokk, forteller nybakt Android-bruker.

FALSK: Den øverste versjonen, som er den du finner på Android, er ikke det ekte Plants vs. Zombies-spillet. Versjonen under finner du på iPhone, og kommer fra utvikleren selv.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK: Den øverste versjonen, som er den du finner på Android, er ikke det ekte Plants vs. Zombies-spillet. Versjonen under finner du på iPhone, og kommer fra utvikleren selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av våre lesere kjøpte nylig en Android-telefon til sin datter, inspirert av høye terningkast i DinSide-tester.

Som for eksempel vår siste sekser - til Sony Ericsson Xperia Active

Men han møtte et uventet problem.

- Jeg fikk et lite sjokk da jeg forsøkte å kjøpe spill til den, forteller den anonyme leseren.

- Mye er svindel, og mye virker ikke.

Finnes ikke, finnes likevel

Et eksempel han drar frem er spillet Plants vs. Zombies, et populært spill på blant annet iPhone fra den store utvikleren PopCap Games.

Det mange ikke vet, er at dette spillet ennå ikke finnes på Android via app-butikken Android Market, kun via Amazon. Til tross for at man får mange treff om man søker etter det på Android Market.

Det øverste treffet heter "Plants vs Zombies Troop", koster en tier og er laget av en utvikler som kaller seg "aokee".

Problemet er at dette ikke er det offisielle spillet iPhone og Windows Phone 7-brukere kan kjøpe. Det er en kopi.

- Slik er det med mange kjente spill. For meg ser det ut som om svindlere legger ut kopier av kjente titler, og at folk kjøper. De kan jo ikke vite at det er svindel før det er kjøpt, sukker DinSide-leseren.

Dette er de beste spillene for både iPhone og Android

Mange eksempler

Han har rett. Flere kjente spill finnes i en rekke uofisielle versjoner på Android Market.

MYE RART: Søker du etter Angry Birds, tidenes mest populære mobilspill, får du mange treff på Android Market. Men kun tre av dem er det faktiske spillet.
MYE RART: Søker du etter Angry Birds, tidenes mest populære mobilspill, får du mange treff på Android Market. Men kun tre av dem er det faktiske spillet. Vis mer


Et annet kjent iPhone-spill som ikke finnes på Android er Tiny Wings. Men også her får man treff på en Android-telefon. Blant annet forsøker noen å selge deg "Tiny Wings Wallpaper", i tillegg til spill som "Tiny Bee".

For de som ikke er like godt bevandret i appenes verden, og som ikke leser navn og beskrivelser like nøye som man burde, er det lett å betale penger for å kun sette skjegget fast i postkassen.

I beste fall får du en dårligere versjon av spillet som imiteres. I verste fall kan appen være direkte farlig.

Her er mobilvirusene som allerede har skadet tusener - og hvordan du unngår dem

Google ber om din hjelp

Det er Google som står bak Android, og det er også de som har ansvaret for å opprettholde lov og orden i Android Market.

Googles norgesdirektør Jan Grønbech vil likevel ikke svare på spørsmål rundt problemstillingen, da det "dessverre er utenfor mitt interesseområde". Dermed må vi forholde oss til Googles danske kommunikasjonssjef Christine Sørensen via epost.

Hvorfor apper som bruker navn og grafikk fra beskyttede varemerker får ligge ute på Android Market svarer hun ikke på.

- Det er viktig for oss å gi våre brukere en sikker opplevelse. Det gjør vi blant annet ved å ha en klart definert innholdspolitikk og en kontrakt som utviklerne må overholde, skriver Sørensen.

Eksperter mener Android er like trygg som iPhone

Hun påpeker også at Google regelmessig skanner app-butikken etter skadelig programvare, og ber brukerne selv rapportere falske eller skadelige apper. Dessuten henviser hun til at brukerne gir karakterer til appene, og at apper som gir seg ut for å være noe de ikke er, typisk vil få dårlige karakterer.

Slik sikrer du deg

  • For å ikke bli lurt på app-shopping er det generelle rådet å ta deg god tid. Noen sekunders tankevirksomhet kan spare deg for både penger og bry.
  • I samtlige eksempler DinSide har sett av lure-apper, heter appen noe annet enn den offisielle. "Plants vs Zombies Troop" er ikke det samme som "Plants vs. Zombies", og "Tiny Wings Wallpaper" er langt fra det samme som "Tiny Wings". Apper som kaller seg nøyaktig det samme, og som har nøyaktig samme grafikk, har også kommet inn på Android Market, men blir som oftest raskt luket ut.
  • Du kan sjekke hvem som står bak appen. Et raskt Google-søk forteller deg hvem som har laget det offisielle spillet du ser etter, og dermed kan du også se etter dette navnet når du søker i Android Market.
  • Som Google selv sier: App-butikken deres baserer seg på hjelp fra brukerne, så les kommentarer og sjekk karakterene. Selv om disse ikke alltid er til å stole på, bør det ringe en bjelle om du ser en versjon av Angry Birds med bunnkarakter og en med toppkarakter.
  • Går du likevel i fella, og oppdager først etter kjøpet av appen ikke gjør det den skal, kan du refundere kjøpet innen 15 minutter. Gå inn i Android Market på telefonen din, trykk på telefonens meny-knapp, velg "Mine apper", trykk på appen du har kjøpt og velg "Avinstaller og refunder". Etter disse 15 minuttene oppfordrer Google deg til å ta kontakt med utvikleren selv.

- Ut i fra reaksjoner på ymse internettforum er reaksjonen fra Android-brukere at slik må man regne med, og ta ansvar for selv, forteller DinSide-leseren.

- Det blir som om Elkjøp skulle selge stjålne varer eller tomme esker, og i etterkant klandre kunden for å være uopplyst nok til å gå på svindelen.

Alt om: Android

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer