Bruke smartmobil i sprengkulde?

Pass på den

I verste fall kan telefonen bli permanent ødelagt.

SKRUS AV: Minusgrader kan gjøre skade på smarttelefonen. Her er noen råd som kan hjelpe når det er som kaldest. Video: Hannah Alvestad / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har nordmenn fått kjenne på bitende kulde. Flere steder på Østlandet har det vært ned mot 30 minusgrader, mens det helt nord i Finnmark var minus 50 før helga satte inn.

Ikke laget for ekstremkulde

Kulda byr på en rekke utfordringer på flere fronter. Det er ikke bare elbiler som kan streike og vannrør som kan fryse. Smartmobiler kan også rammes. Dagens telefoner er nemlig ikke laget for å tåle ekstrem kulde.

For eksempel er brukstemperaturen på iPhone mellom 0 og 45 grader.

«Hvis du bruker en iOS- eller iPadOS-enhet i svært kalde omgivelser, der temperaturen er utenfor området for normal drift, kan levetida til batteriet reduseres midlertidig slik at enheten slår seg av. Batteriets levetid går tilbake til normalt når temperaturen på stedet øker», skriver Apple på sine nettsider.

- Kan gå i sort

Så når vi kommer ned i både 20 og 30 minusgrader, er det åpenbart at det blir problemer.

- Når er det for kaldt å bruke smartmobilen ute?

- Dette vil variere fra telefon til telefon, men jo kaldere det er – jo kortere varer batteritida. Om du har telefonen ute i 20 minusgrader, kan du oppleve at den går i sort ganske raskt, sier Elizabeth Gill, markedssjef i Power til DinSide.

Batteriene er ifølge Gill verken beregnet til å brukes i så lave temperaturer som vi opplever nå, og er omgitt av metall som bidrar til å senke temperaturen ytterligere.

Ved sterk kulde kan skjermen få problemer. I de verste tilfellene kan ekstrem kulde gjøre permanent skade på maskinvaren i en telefon.

Når iPhone blir for varm, får man et varsel på skjermen, med mulighet til å ringe nødnummer dersom man har behov for det. I motsatt tilfelle, altså når det blir for kaldt, vil man ikke få denne meldingen da telefonen skrur seg av.

Er uhellet først ute, så kan du sjekke ut utvalget av mobiltelefoner hos Komplett her (annonselenke)

Beskyttelse er viktig

Er det 20 kalde ute, bør du bruke telefonen så lite som mulig og heller la den ligge i lomma. Markedssjefen i Power har imidlertid flere råd dersom du er nødt til å bruke den likevel.

For å få batteriet til å vare så lenge som mulig, anbefales det å holde mobilen i lomma, og tett inntil kroppen – men uten at det oppstår kondens.

- Ha gjerne noe rundt som beskytter den mot både kondens og kulde – for eksempel et deksel eller rett og slett en ullsokk eller vott, råder Gill.

- Ta telefonen ut så lite og så kort tid som mulig, og benytt heller hodetelefonen din til å styre samtaler med, sier hun videre.

- Vårt beste råd er faktisk å benytte hodetelefoner med ledning, og ikke Bluetooth. Sistnevnte vil i likhet med telefonen raskt tappes for strøm.

Vær også obs når du tar telefonen fra ekstremkulde utendørs til varmegrader innendørs. Ved veldig store varmeforskjeller er det fordelaktig å la mobilen få en mer gradvis overgang, for eksempel ved å la den ligge en liten stund i gangen først. Dette for å unngå kondens, som kan skade elektronikken.