8 kjekke Android-widgets

Piff opp Android-hjemskjermen med smarte widgets

Android-hjemskjermen kan bestå av mer enn app-ikoner.

MANGE KJEKKE MULIGHETER: Ved å legge til såkalte widgets, eller moduler, på Android-hjemskjermen, kan du berike den med mer enn app-ikoner. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE KJEKKE MULIGHETER: Ved å legge til såkalte widgets, eller moduler, på Android-hjemskjermen, kan du berike den med mer enn app-ikoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Helt siden sin spede barndom har Android støttet såkalte widgets, eller moduler som de heter på norsk.

Disse kan legges på hjemskjermen side om side med app-ikoner, og på de fleste telefoner ligger det et par der allerede når du starter opp for første gang, som et Google-søkefelt eller ei stor klokke med værinformasjon og lignende.

Men det finnes også en haug av moduler du kan laste ned fra Play butikk og legge på hjemskjermen. I denne artikkelen tar vi for oss noen av våre favoritter og som vi faktisk synes er nyttige, men har du noen egne, er du hjertelig velkommen til å dele dem i kommentarfeltet.

Er du usikker på hvordan du legger til moduler på hjemskjermen, finner du mer informasjon om det i bunnen av artikkelen.

Simple calendar widget

En egen widget som viser kalenderne dine.
En egen widget som viser kalenderne dine. Vis mer

Simple calendar widget er rett og slett en minimalistisk kalender-modul som gir deg en liste over de neste avtalene du har lagt inn i kalenderen.

I oppsettet har du kontroll over farger og utforming, samt hvilke kalendere som skal vises i widgeten – med egne farger om du vil. Du kan også skrolle i widgeten for å se hendelser lenger frem i tid.

Tidligere har vi brukt en modul ved samme navn, men den er forlatt av utvikleren og inneholder så mye feil at vi byttet til denne:

Simple calendar widget (Play butikk, gratis)

Data counter widget

Her ser vi enkelt at vi har brukt 4,9 GB mobildata hittil denne måneden. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Her ser vi enkelt at vi har brukt 4,9 GB mobildata hittil denne måneden. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er ikke alltid så lett å ha oversikt over hvor mye mobildata man har brukt og hvor mye man har igjen før en ny måned starter.

Data counter widget gir deg denne informasjonen direkte på hjemskjermen og er laget av nordmannen Roy Solberg. Du kan velge skrift- og bakgrunnsfarge, samt definere hvor ofte den skal oppdateres og den slags.

Pro-versjonen til 15 kroner gir deg enda litt flere muligheter, blant annet muligheten for å definere hvor stor datakvote du har, eller velge om du kun vil vise mobildata-biten, og ikke hvor mye du har brukt på WiFi.

Data counter widget (Play butikk, gratis)

RuterReise

Vi rekker neppe t-banen om to minutter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Vi rekker neppe t-banen om to minutter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du er blant dem som ofte reiser med kollektivtrafikken i Oslo, har Ruters reiseplanlegger en kjekk modul, som tilbyr sanntidsinformasjon om avgangene som interesserer deg.

Alt du trenger å gjøre er å stjerne dem i reiseappen først – linjer du har stjernet dukker så opp i modulen på hjemskjermen.

Om du har behov for tilsvarende andre steder i landet, kan det godt være at ditt hjemsteds reiseapper har lignende funksjonalitet.

RuterReise (Play butikk, gratis)

Appdialer T9

Et trykk på 43, og vips, så kan vi gå direkte til GF Connect-appen, som ellers ikke bor på hjemskjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Et trykk på 43, og vips, så kan vi gå direkte til GF Connect-appen, som ellers ikke bor på hjemskjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Denne modulen er en av våre favoritter. Med et klassisk T9-grensesnitt kan du nemlig hente frem både apper og kontakter med noen kjappe trykk på disse nummertastene, på samme måte som da vi skrev SMS i gamle dager.

Åpne RuterReise? Trykk 78 for å begynne å skrive «Ru». Ringe Anders? 2633.

Vi kjenner til og med folk som ikke har annet på hjemskjermen enn denne widgeten – så bra er den. Pro-utgaven lar deg bruke et fullt tastatur i stedet for T9 og et par andre småting, men her tror vi gratisutgaven vil holde for de fleste.

Appdialer T9 (Play butikk, gratis)

1Weather

1Weather har hele tolv ulike widgets som du kan velge blant. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
1Weather har hele tolv ulike widgets som du kan velge blant. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det finnes en rekke værapper i Play butikk – mange av dem med tilhørende widgets.

Blant våre favoritter er 1Weather, som ved siden av å være en svært solid værtjeneste også kommer med hele tolv ulike widgets, slik at du kan velge en som tilfredsstiller dine behov.

Alt fra en enkel widget som tar opp én plass på hjemskjermen med dagens temperatur, til et gedigent langtidsvarsel om du heller foretrekker det.

1Weather (Play butikk, gratis)

Foldery multicon folder widget

BITTESMÅ: Om du foretrekker mange ikoner på hjemskjermen, kan du bruke Foldery. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
BITTESMÅ: Om du foretrekker mange ikoner på hjemskjermen, kan du bruke Foldery. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Selv om telefonskjermene våre har blitt større med åra, har de fleste telefoner fortsatt plass til akkurat like mange ikoner som før, og for noen føles de kanskje unødvendig store.

Denne modulen lar deg blant annet få plass til en haug av app-ikoner på liten plass, og du kan også gjøre det slik at du kan skrolle blant ikoner innenfor selve modulen. Andre veien kan du også lage gigantiske ikoner – kjekt for dem som ser dårlig, for eksempel.

Foldery multicon folder widget (Play butikk, gratis)

Slider widget

Med slider widget kan du justere de ulike voluminnstillingene fra ett og samme sted. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Med slider widget kan du justere de ulike voluminnstillingene fra ett og samme sted. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

På Android-telefoner har du en rekke voluminnstillinger - volum på medieavspilling (musikk/film), på ringelyden, alarmlyden og på telefonsamtaler.

Volumknappene er som regel kontekstbaserte. Standard er å endre ringevolumet, men trykker du på dem mens du ser en video, endrer du medievolumet og så videre.

Med Slider widget ser du enkelt volumnivået på de ulike innstillingene, og du kan enkelt justere volumet på dem alle fra ett og samme sted – samt lysstyrken på skjermen.

Slider widget (Play butikk, gratis)

IFTTT (Do button)

På IFTTT.com finner du mange eksempeloppskrifter, eller så kan du lage dine egne. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
På IFTTT.com finner du mange eksempeloppskrifter, eller så kan du lage dine egne. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

IFTTT er en nettjeneste vi elsker, og som vi omtalte første gang allerede i 2011. Den lar deg sette opp oppskrifter slik at dersom noe skjer i én tjeneste, skal det skje noe i en annen. For eksempel at alle Instagram-postene dine automatisk lagres på Dropbox-kontoen din.

Men i løpet av de syv årene har antallet tjenester økt betraktelig, og du kan nå knytte sammen en rekke ting. En artig sak er tjenestens «do button», som du da kan ha på hjemskjermen og trykke på for å utføre noe.

Og det kan være så mangt. Her er noen eksempler:

- Trykk på knappen for å få Philips Hue-lyspærene i kjellerstua til å blinke, for å signalisere at middagen er servert.
- Trykk på knappen for å sende en SMS til din bedre halvdel om at du akkurat har satt deg på bussen hjem.
- Trykk på knappen for å logge tidspunktet i et Google-regneark. For eksempel kan du trykke både når du kommer og når du drar fra jobb for å logge timer.
- Trykk på knappen for å motta et «anrop» noen sekunder senere, for å komme deg unna en ubehagelig situasjon.

Og veldig mye mer. Du kan ha flere slike knapper på hjemskjermen samtidig.

IFTTT (Play butikk, gratis)

Slik bruker du moduler

Om du ikke har allverdens erfaring på Android, er fremgangsmåten følgende for å legge til en modul/widget:

1. Hold fingeren inne på en ledig plass på hjemskjermen, eller gjør en klypebevegelse på hjemskjermen (som om du zoomer ut).

2. Velg moduler/widgets/skrivebordselementer (navnet varierer noe mellom produsentene).

3. Bla frem til ønsket modul og dra den inn på en ledig plass på hjemskjermen. App-ikoner vil eventuelt flytte på seg for å gjøre plass.

Det ligger som regel en håndfull moduler på telefonen fra før, og når du laster ned apper med tilhørende moduler, vil de dukke opp i det samme utvalget.

Vil du endre størrelsen på en modul, holder du fingeren litt inne på den på hjemskjermen, slipper, og så kan du justere høyde og bredde.

PS! For ordens skyld fikk iPhone støtte for widgets i iOS 8, som den gangen levde i varslingsfeltet. Senere har Apple utvidet det til at de lever i et eget panel ved siden av hjemskjermen (eller på låseskjermen), men de kan fortsatt ikke blandes inn med app-ikoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer