Guide: Telefon i kulda

Plutselig kan den slå seg av

De fleste telefoner er egentlig ikke laget for kuldegrader. Slik tar du best vare på dem i minusgrader.

HOLD DEN VARM: Dagens telefoner er ikke laget for norske kuldegrader. Foto: NemanjaMiscevic / Shutterstock / NTB scanpix
HOLD DEN VARM: Dagens telefoner er ikke laget for norske kuldegrader. Foto: NemanjaMiscevic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Om du leser instruksjonsboka til telefonen din, har de fleste produsenter lagt ved informasjon om temperaturintervallet telefonen kan brukes i.

Eksempel oppgir Apple for iPhone at temperatur under bruk skal være mellom 0 og 35 grader, mens den tåler fra -20 til 45 grader ved lagring.

Det er ikke så forenlig med norske vintre, og derfor kan det by på problemer å bruke telefonen i kulda.

Hva skjer når det blir for kaldt?

I de verste tilfellene kan ekstrem kulde gjøre permanent skade på maskinvaren i en telefon. Derfor bør du unngå å la telefonen være eksponert for kaldt klima over lenger tid – å glemme den igjen i bilen over en kald vinternatt er for eksempel en veldig dårlig idé.

Når det blir kaldt, vil batteriet være svakere enn ved normal temperatur. Derfor kan du noen ganger oppleve å ha 50 prosent igjen før telefonen i neste sekund slår seg av. Den innebygde batterimåleren på telefoner er nemlig kalibrert til normal temperatur og vil derfor bli unøyaktig når telefonen eksponeres for kulde.

Ved sterk kulde kan skjermen få problemer; spesielt hvis den er av LCD-typen. L-en i LCD står for liquid, altså væske, og det er nettopp slik den er laget – små krystaller flyter rundt for å slippe igjennom eller stoppe lys. Denne væsken blir mer tyktflytende når det blir kaldt, og derfor vil du se at skjermen henger litt etter eller at du ser «spor» når du bruker telefonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer