Guide: Telefon i kulda

Plutselig kan den slå seg av

De fleste telefoner er egentlig ikke laget for kuldegrader. Slik tar du best vare på dem i minusgrader.

HOLD DEN VARM: Dagens telefoner er ikke laget for norske kuldegrader. Foto: NemanjaMiscevic / Shutterstock / NTB scanpix
HOLD DEN VARM: Dagens telefoner er ikke laget for norske kuldegrader. Foto: NemanjaMiscevic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Om du leser instruksjonsboka til telefonen din, har de fleste produsenter lagt ved informasjon om temperaturintervallet telefonen kan brukes i.

Eksempel oppgir Apple for iPhone at temperatur under bruk skal være mellom 0 og 35 grader, mens den tåler fra -20 til 45 grader ved lagring.

Det er ikke så forenlig med norske vintre, og derfor kan det by på problemer å bruke telefonen i kulda.

Hva skjer når det blir for kaldt?

I de verste tilfellene kan ekstrem kulde gjøre permanent skade på maskinvaren i en telefon. Derfor bør du unngå å la telefonen være eksponert for kaldt klima over lenger tid – å glemme den igjen i bilen over en kald vinternatt er for eksempel en veldig dårlig idé.

Når det blir kaldt, vil batteriet være svakere enn ved normal temperatur. Derfor kan du noen ganger oppleve å ha 50 prosent igjen før telefonen i neste sekund slår seg av. Den innebygde batterimåleren på telefoner er nemlig kalibrert til normal temperatur og vil derfor bli unøyaktig når telefonen eksponeres for kulde.

Ved sterk kulde kan skjermen få problemer; spesielt hvis den er av LCD-typen. L-en i LCD står for liquid, altså væske, og det er nettopp slik den er laget – små krystaller flyter rundt for å slippe igjennom eller stoppe lys. Denne væsken blir mer tyktflytende når det blir kaldt, og derfor vil du se at skjermen henger litt etter eller at du ser «spor» når du bruker telefonen.

Fem tips: Slik tar du best vare på den

Under følger fem tips til hvordan du kan ta best mulig vare på telefonen din i vinterhalvåret:

#1: Sørg for at den holder seg varm
Heldigvis er de fleste smarttelefoner i nærheten av en varmekilde som holder rundt 37 grader, og det er kroppen din.

Når du ikke bruker den, bør du sørge for at telefonen holdes lunt. Putt den gjerne på innerlomma.

Om du trener og dermed svetter, er imidlertid ikke denne lomma det mest optimale på grunn av potensielle fuktskader. Da bør du pakke telefonen inn i en liten brødpose; eventuelt i en ullsokk først, eller vurdere bukselomma som alternativ lagringsplass.

ULL OG PLAST: Denne telefonen bør klare en god stund på innerlomma, selv ved trening. Foto: Pål Joakim Pollen
ULL OG PLAST: Denne telefonen bør klare en god stund på innerlomma, selv ved trening. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

#2: Minimér bruken
Er det 20 kalde ute, bør du bruke telefonen så lite som mulig og heller la den ligge i lomma.

Her kan øreproppene være til god hjelp – foruten å la deg lytte til musikk, kan de også brukes for å besvare samtaler, hoppe til neste sang og til og med sende meldinger og foreta anrop om du bruker telefonens stemmeassistent.

Har du iPhone, har vi en artikkel om kjekke snarveier på iPhone-øreproppene.

#3: Ha med ekstra batteri
Noen telefoner har utskiftbart batteri slik at du kan bytte det ut med et annet. Alternativt går det an å gå til anskaffelse av en nødlader som du kan plugge inn i telefonen når den trenger mer strøm.

Nødladere får du i alle former, farger og prisklasser. Montasje: Pål Joakim Pollen
Nødladere får du i alle former, farger og prisklasser. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

En lader som kan lade telefonen din 2-3 ganger trenger ikke å koste mer enn noen få hundrelapper – da vi testet en håndfull nødladere vinteren i fjor, gikk best i test-stempelet til laderen fra Biltema, som nå koster 400 kroner.

Husk dog at en kald nødlader også vil ha redusert effekt.

#4: du ha den på hele tiden?
Om du legger ut på skitur, er det kanskje ikke kritisk å bli nådd de tre timene du er ute på tur. Et tips er rett og slett å slå av telefonen – som du ser tåler de kaldere vær når ikke de er i bruk, og da bruker de ikke strøm heller.

Så kan man eventuelt avtale med dem hjemme at man slår på telefonen i et gitt tidsrom eller ringer når man har kommet halvveis.

#5: Slå den av om du aner trøbbel
Dersom telefonen oppfører seg rart, for eksempel at du ser at skjermen har problemer eller lignende, bør du slå den av for å unngå at den blir permanent skadet.

Og opplever du at telefonen slår seg av selv om det var masse strøm igjen, gjør du lurt i å vente med å slå den på til du har fått den inn i varmen igjen.

Ved veldig store varmeforskjeller, for eksempel fra -30 ute til 25 deilige grader inne, er det fordelaktig å la telefonen få en mer gradvis overgang; for eksempel ved å la den ligge en liten stund i gangen først, i sekken eller lignende.

LES OGSÅ:
Kulde kan halvere rekkevidden på el-biler
Vi testet fem mobiltelefoner i kulda
Se bildene: Frostskader på hus og hytter

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer