Pokémon Go for nybegynnere

Slik blir du raskt god i Pokémon Go.

FANG DEM ALLE: Totalt er det 151 ulike Pokémon-figurer å samle i Pokémon Go. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FANG DEM ALLE: Totalt er det 151 ulike Pokémon-figurer å samle i Pokémon Go. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tjue år siden, altså i 1996, ble Pokémon skapt. Det første spillet var for Nintendo Game Boy, og senere har det både kommet flere spill, filmer og tegnefilmserier fra samme univers.

Nylig fikk Pokémon nok en oppsving – flere titalls millioner mennesker fra alle verdenshjørner har nå lagt sin elsk på Pokémon Go; et spill som krever at du faktisk går rundt i den virkelige verdenen også.

Historiene er flere om folk som har gått flere titalls kilometer i jakten på de små figurene, eller som har kjørt feil vei i jakten på figurer.

Se hvordan Pokémon Go funker i videoen under:

Så, jeg må bevege meg?

Ja, det må du! Å spille Pokémon go i godstolen har liten nytte – du får riktignok fanget den første Pokémon-figuren siden den dukker opp rett ved siden av deg uansett, men etter det er du nødt til å ta beina fatt og gå rundt i jakten på nye figurer.

Hvordan begynner jeg å spille Pokémon Go?

VELG SELV: Når du starter spillet første gang, kan du tilpasse utseendet på figuren din. Det har dog ingen betydning for spillet.
VELG SELV: Når du starter spillet første gang, kan du tilpasse utseendet på figuren din. Det har dog ingen betydning for spillet. Vis mer


Så lenge du har en telefon med iOS eller Android, kan du laste ned appen fra henholdsvis App Store og Play Butikk. Appen er gratis, men har muligheter for å kjøpe ting i spillet for den som vil ta noen snarveier. Du kan imidlertid fint spille spillet uten å bruke en eneste krone.

Når du har lastet ned appen og startet den første gang, må du lage deg en brukerkonto. Det kan du enkelt gjøre ved å koble til Google-kontoen din; alternativt opprette en konto på den tradisjonelle måten, med e-postadresse og passord. Du må også velge hvordan din spillfigur skal se ut, med hårfarge, øyefarge, farge på klærne og så videre.

Hvordan fanger jeg en Pokémon?

For å fange en Pokémon må du først og fremst være i nærheten av en. Så snart du har fulgt stegene i forrige punkt, viser det seg tre Pokémons rett ved siden av der du står. Du kan trykke på én av dem, for deretter å prøve å fange den.

Bonustips: Hvis du beveger deg vekk fra dem, dukker de opp på ny. Gjør du dette fire ganger, dukker de opp sammen med Pikachu; den mest kjente Pokémon-figuren. Da kan du fange Pikachu ved å trykke på ham.

Pokémon Go for nybegynnere


Når du har trykket på en Pokémon-figur, starter kampen. Om du vil, kan du gjøre dette med såkalt augmented reality, altså der figuren limes på det virkelige bildet fra kameraet ditt.

Målet ditt er uansett å fange figuren i en Pokéball, og alt du trenger å gjøre er å holde fingeren på ballen nederst i midten og så kaste den på figuren med en fingerbevegelse.

Ringen over figuren kan være enten grønn, gul eller rød, som da angir hvor vanskelig det vil være å fange den. Ifølge skaperne, Niantic Labs, bør du prøve å flikke av gårde ballen når ringen er minst mulig.

PS! Dersom du holder fingeren inne på ballen og snurrer litt på den før du kaster, kan det være at du får en skru-bonus som øker poengene dine mer.

Poeng? Hvordan fungerer det?

SNART 4: Her mangler vi 390 erfaringspoeng for å nå level 4. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SNART 4: Her mangler vi 390 erfaringspoeng for å nå level 4. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Poengene du får for å fange Pokémons er såkalte erfaringspoeng, eller XP (eXperience Points). Når du får et visst antall poeng, øker du nivået (level) på spillfiguren din.

Jo høyere nivå du har, desto lettere vil det være å fange figurer, og dessuten er det enkelte funksjoner i spillet som blir tilgjengelig når du når høyere nivåer. Du må for eksempel ha minst nivå fem for å komme inn i en Pokégym. Mer om det senere.

Hvordan finner jeg neste Pokémon?

FINN DEM: Ved å trykke på feltet nederst til høyre, kan du se hvilke figurer som er i nærheten av deg og hvor langt de er unna. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FINN DEM: Ved å trykke på feltet nederst til høyre, kan du se hvilke figurer som er i nærheten av deg og hvor langt de er unna. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Når du har fanget din første figur, er det som sagt på tide å ta beina fatt. Kartet på mobilskjermen din er en kopi av Google Maps, og stemmer derfor overens med hvordan det ser ut rundt deg.

Er du heldig, ser du neste figur med en gang, men hvis ikke, kan du trykke på feltet nederst til høyre, som da viser deg hvilke Pokémons som er i nærheten. Under hver figur finner du ett til tre fotavtrykk, der ett betyr at figuren er veldig nærme der du står. Den som er øverst til venstre er den som er nærmest, og grå figurer er de du ikke har fanget ennå.

Mens du beveger deg rundt, kan du derfor følge med på disse fotavtrykkene for å se om du går i riktig retning. Når du nærmer deg en, ser du at den i gresset på kartet slik at du kan prøve å fange den ved å trykke på den.

Hva er de andre figurene på kartet?
I tillegg til Pokémon-figurer, er det også andre ting som kan dukke opp på kartet.

Pokémon Go for nybegynnere


Pokéstops
Det ene er Pokéstops, og disse bør du besøke ofte. Her får du nemlig påfyll av Pokeballer (du vet, de du må kaste på figurene for å fange dem), og du kan dessuten få andre ting:

  • Egg, som du kan legge i en inkubator. Disse krever at du går, med appen åpen, 2, 5 eller 10 kilometer avhengig av hvor sterk figuren som skal klekkes er. Og nei, du kan ikke sette deg i bilen. Du starter med én inkubator som kan brukes uendelig antall ganger, men om du vil ha mulighet til å klekke flere egg samtidig, kan du kjøpe flere med Pokecoins; spillets valuta.
  • (Level 5) Potion, som kan drikkes for å øke energien til en figur som har vært i kamp.
  • (Level 5) Revive, fyller opp helsepoengene til en Pokémon som har besvimt i kamp til halvparten.
  • (Level 5) Incense brukes for å tiltrekke seg Pokémon-figurer.
  • (Level 8) Razz berry, som kan brukes for å gjøre det lettere å fange en spesiell Pokemon.
  • (Level 8) Lure, som kan festes på et pokestop slik at det tiltrekker seg figurer i 30 minutter. Denne gevinsten får alle som spiller.
  • (Level 9) Lucky egg, som dobler erfaringspoengene dine i en halvtime når du bruker det.
  • (Level 12) Great balls, som gjør det lettere å fange mer avanserte figurer
  • (Level 20) Ultra balls, enda et hakk hvassere.
Bare Pokeballer og egg er tilgjengelig frem til du når nivå fem, mens for eksempel razz berry låses opp når du når nivå åtte, som indikert på hvert punkt.

Når du ser et pokestop på kartet, kan du trykke på det for å se et bilde akkurat av hvor det er. Disse er ofte plassert ved severdigheter og andre steder der folk samles ofte. Når du besøker en, får den en blå disk over seg, og når du trykker på den, kan du sveipe disken for å se hva du har «vunnet».

Pokémon Go for nybegynnere


Pokégyms
Når du har nådd nivå 5, kan du gå inn i en Pokégym, og det er her du kan kjempe mot andre Pokémons. Er gymen grå, betyr det at ingen har erobret den ennå, så da kan du gå inn i gymen og legge fra deg en pokemon, som da vil forsvare den hvis noen andre prøver seg.

Det er tre lag i Pokémon Go; rødt, blått og gult. Når du når nivå fem, velger du hvilket av dem du vil være på, og så farges gymen etter hvilket lag som eier den. En gym med samme farge som ditt eget lag kan du gå rett inn i, slik at figurene kan trenes opp (og bli sterkere) ved å sparre mot figurer på eget lag. Du kan også forsterke gymen ved å legge igjen en figur, som da blir med på å forsvare gymen dersom et annet lag angriper.

Hver spiller kan kun legge igjen én figur i hver gym, og jo flere som gjør det, desto vanskeligere blir den å angripe for andre. Maksimalt antall forsvarere bestemmes av gymmens prestisje, som man kan øke ved å trene Pokemons der. Pokemons du har lagt igjen i gymen forsvinner fra din egen samling, men du får dem tilbake dersom de besvimer under kamp.

Fordelen med å plassere en Pokemon i en gym, er at du høster erfaringspoeng og dessuten får både 500 stjernestøv (stardust) og 10 pokecoins for hvert døgn du har en Pokemon i en gym. Pokecoins er valutaen i spillet, som du kan kjøpe for ekte penger, men du kan altså få dem ved å ha figurer i en gym.

Hvordan slåss jeg?

KAMP! Trykk for å angripe, sveip for å unnvike og hold inne for å gjøre et spesialangrep. Foto: NIANTIC
KAMP! Trykk for å angripe, sveip for å unnvike og hold inne for å gjøre et spesialangrep. Foto: NIANTIC Vis mer


All slåssing mellom figurene foregår i en gym. Du kan som sagt trene mot en på samme lag, da én-mot-én, men hvis du prøver å ta over et annet lags gym, kan du sende inntil seks figurer til kamp, der du kan veksle på dem underveis i kampen, eller der neste mann kommer inn om førstemann besvimer.

Slossingen er ikke så veldig avansert. Du trykker på skjermen for å gjøre et vanlig angrep og sveiper til siden for å prøve å unngå motstanderens angrep. Når du har gjort nok vanlige angrep, fyller en blå linje seg i bunnen, og når den er full, kan du utføre et spesialangrep ved å holde fingeren nede.

Hva er CP og HP?

CP, combat points, angir hvor sterk figuren din er, altså hvor mye skade den kan utføre på andre. HP, health points, angir hvor mye figuren din tåler. I tillegg er det slik at vann-pokemons vil utføre mer skade på ild-pokemons og så videre. I tabellen under, hentet fra pokemondb.net, kan du se hvilke typer som er sterke og svake mot andre typer:

HVEM ER STERKE MOT HVEM? Det kan du lese av i tabellen over. Foto: Pokemondb.net
HVEM ER STERKE MOT HVEM? Det kan du lese av i tabellen over. Foto: Pokemondb.net Vis mer


OPPGRADER: Får å oppgradere en figur brukes stardust og candy. Halvsirkelen på toppen angir hvor mye combat power figuren maksimalt kan oppnå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
OPPGRADER: Får å oppgradere en figur brukes stardust og candy. Halvsirkelen på toppen angir hvor mye combat power figuren maksimalt kan oppnå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Disse egenskapene kan forbedres ved å trene opp figuren i en gym, eller ved å utvikle dem, noe du kan gjøre ved å trykke på Pokemon-knappen nederst i midten, velge Pokémon, velge figuren du vil oppgradere og så oppgradere den.

Disse oppgraderingene trenger to ting: stardust og candy, altså stjernestøv og søtsaker. Dette er noe du får hver gang du fanger en figur. Stardust-poengene havner i én pott og kan brukes fritt, mens candy er spesifikt til én figur og kan ikke brukes på andre figurer.

Derfor er det bare fint om du fanger figurer du har i samlingen fra før, siden du da også får mer candy som kan brukes akkurat på den figuren. Med nok candy, kan du utvikle figuren til en annen, sterkere figur.

Hvor mye data og batteri går med?

Når det gjelder bruk av datatrafikk, er den svært beskjeden. Vår 90 minutters jakt i går endte på 13MB totalt, som ikke er allverden, men overvåk det gjerne selv – vi har blant annet fått en henvendelse fra en leser som brukte 800MB på seks minutter (!), så der har det nok vært en eller annen feil i appen.

Batteriet, derimot, slukes. De samme 90 minuttene tappet batteriet 45 prosentpoeng på vår telefon, så om du har tenkt deg ut på langtur, anbefaler vi deg absolutt å ha en nødlader i lomma og en ledning opp til telefonen.

Vi testet en håndfull nødladere i fjor, der laderen fra Biltema ble best i test. Gode skussmål har vi også gitt iWalk Extreme Trio.

Gode tips?

Vi må innrømme å ikke være så erfarne Pokémon-spillere, så denne guiden har blitt laget basert på noen timers egeninnsats i felten, samt ved å lese guider blant annet fra Quartz, Niantic, Pokemondb og iMore.

Har du noen gode tips til nye spillere, hører vi mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet under! Og hvis du bare avfeier dette som tullball, anbefaler vi deg i hvert fall å prøve – det er sjelden ungene maser om å tur her i huset, i hvert fall.

Les mer:
De beste mobilene i 2016
Poking - er du forelska i meg?
Her er de hemmelige facebookmeldingene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer