Politiet advarer: Blir presset til å dele nakenbilder

Oppfordrer foreldre til å følge med på hvilke apper barna bruker.

SOSIALE MEDIER: Her gir Kripos og Redd Barna råd om hvordan man skal snakke med barn og unge om nettvett. Video: Kripos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foruten de store og populære chatteappene som Messenger, WhatsApp og Snapchat, dukker det stadig opp nye apper som brukere flokker til.

Omstridte apper som TikTok og OnlyFans ble på kort tid kjempepopulære, mens Omegle sakte, men sikkert har bygd seg opp til å bli en populær tjeneste blant tenåringer.

Advarer mot Omegle

Til forskjell fra apper som Messenger og WhatsApp, snakker du kun med fremmede personer på Omegle, som kan minne litt om Chatroulette, der du videochattet med helt tilfeldige personer i nettleseren.

Nå advarer politiets nettpatrulje mot å la unge bruke tjenesten, som kun er tilgjengelig i nettleseren – ikke som en egen app.

- Vi får gjennom nettpatruljene tips om ulike chattetjenester som vi mener er bekymringsfulle. Vi får ofte høre at de unge har blitt lokket, lurt og presset til å dele nakenbilder av seg selv via ulike tjenester. Omegle er en av disse, skriver Politiets Nettpatrulje Møre og Romsdal på Facebook.

De påpeker at aldersgrensen for vanlig chat er 13 år, mens på videochat er den 18 år. Likevel ser de at flere mindreårige bruker tjenesten som hverken krever brukernavn eller passord.

- For eksempel oppnår man kontakt med fremmede via TikTok eller Snapchat, deretter flyttes samtalen over til Omegle, eventuelt andre veien. Andelen av seksuelle tilnærmelser på nettsiden er høy, og Omegle advarer selv brukerne om at overgripere bruker tjenesten, advarer politiet.

Presser unge brukere

På Omegles nettside advarer selskapet om at de er kjent med at overgripere bruker tjenesten, og dersom man velger videochat, advarer det mot at det kan være seksualisert innhold.

- En vanlig fremgangsmåte er at overgriperne utgir seg for å være på samme alder, og gjerne av motsatt kjønn, som den man snakker med. Vi ser at samtalene starter veldig hyggelig, og er tillitsbasert, som igjen fører til utveksling av personlig informasjon som navn, bosted, telefonnummer, skole, bilder og lignende, skriver politiets nettpatrulje på Facebook.

Politiet forklarer at deretter ønsker overgriperne å få samtalen over på andre nettjenester, og at det er her noen unge opplever å bli presset og truet til å dele blant annet nakenbilder eller utføre seksuelle handlinger.

De deler samtidig en oppfordring til foreldre:

- Vi oppfordrer deg som forelder/foresatt til å ta del i netthverdagen til ditt barn. La barna få vite at det er trygt å snakke med deg dersom de opplever ubehagelige ting. Man kan ofte føle skam over det man har opplevd og vært utsatt for, og holder dermed tilbake informasjon.

- Ved å sette deg inn i hvilke sosiale medier, apper, spill og nettjenester som finnes, og hvordan de brukes, kan du bidra til å forebygge at de opplever ubehagelige situasjoner. Du viser at du engasjerer deg i barnas interesser, som igjen styrker din relasjon til ditt barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer