Huawei Mate X lansert

Prislapp: 22.500 kroner!

Her er Huaweis svar på Samsungs brettbare telefon.

BRETT UT: Huawei Mate X har skjerm både foran og bak, og kan brettes ut til å bli et åtte tommer stort nettbrett. Foto: Huawei
BRETT UT: Huawei Mate X har skjerm både foran og bak, og kan brettes ut til å bli et åtte tommer stort nettbrett. Foto: Huawei Vis mer
Publisert

Mobile World Congress-messen i Barcelona er i gang, og med det tikker nyhetene inn på løpende bånd.

Dagen før messen viste Huawei frem sin nye godbit – Huawei Mate X kan brettes ut til å bli et åtte tommers nettbrett, eller brukes som en vanlig telefon – men da med skjermer både foran og bak.

Dermed har kineserne gjort en litt annen vri enn Samsung, som har «nettbrett-skjermen» på innsiden av bretten på sin nye Galaxy Fold.

SOM NETTBRETT: Brettet ut er Mate X ikke langt unna kvadratisk, med skjermstørrelse på åtte tommer. Foto: Huawei
SOM NETTBRETT: Brettet ut er Mate X ikke langt unna kvadratisk, med skjermstørrelse på åtte tommer. Foto: Huawei Vis mer

Større mobilskjerm

Når du bruker Mate X som mobiltelefon er den 11 millimeter tykk, og den største av skjermene måler 6,6 tommer diagonalt (19,5:9-format). På baksiden en skjerm i 25:9-format (altså veldig smal/høy), som er 6,38 tommer over diagonalen.

Brettet ut blir tykkelsen halvert, og du får da i praksis et 5,5 mm tykt nettbrett som måler åtte tommer over diagonalen. Nesten kvadratisk, med et størrelsesforhold på 10,14:9.

Sammenligner vi med Galaxy Fold her, kan Samsung bare skilte med en 4,6 tommers skjerm med ganske tykke kanter når du bruker den som mobiltelefon, og en nettbrett-skjerm på 7,3 tommer. Hvis våre beregninger er korrekt, betyr det at Huawei Mate X har 26 prosent større skjermareal i nettbrett-modus.

Dog spørs det om det utvendige skjermdesignet kommer med en liten hake – siden brettbare skjermer ikke kan dekkes av forsterket glass (glass kan tross alt ikke bøyes), kan det være at Huawei-skjermen vil være ganske lett mottakelig for riper; særlig siden det er skjerm rundt hele enheten.

TRE KAMERAER: De samme kameraene brukes til selfie – da kan du se deg selv på skjermen på baksiden. Foto: Huawei
TRE KAMERAER: De samme kameraene brukes til selfie – da kan du se deg selv på skjermen på baksiden. Foto: Huawei Vis mer

Snedig kameraløsning

Kameraet ser ut til å være en kjent variant – på papiret ser det nemlig ut til at Huawei har gått for de samme tre kameraene som vi finner i den foreløpige toppmodellen, Mate 20 Pro, med 40 Mp vidvinkel, 16 Mp ultra-vidvinkel og 8 Mp tele-objektiv.

Men det er ikke noe eget frontkamera her – og det trengs heller ikke, siden mobiltelefonen har skjerm på begge sider. Dermed tar du også selfier med hovedkameraet (og bruker baksiden som søker), og om du tar bilde av noen, kan de se seg selv på den samme skjermen.

I nettbrett-modus vil du da ha kameraene på baksiden, så videosamtaler må gjøres i mobil-modus. Her skal det også være fullt mulig å kjøre to apper side om side.

SIDE OM SIDE: Her ser du to apper kjøre side om side, og det er mulig med dra-og-slipp mellom de to. Foto: Huawei
SIDE OM SIDE: Her ser du to apper kjøre side om side, og det er mulig med dra-og-slipp mellom de to. Foto: Huawei Vis mer

5G innabords

Huawei kan også by på 5G-støtte på Mate X, Kirin 980-prosessor (samme som i nevnte Mate 20 Pro), 8 GB arbeidsminne (RAM) og 512 GB lagringsplass, med mulighet for å utvide med Huaweis egne NM-minnekort.

Og lar du være å bruke minnekort, kan du putte i et ekstra SIM-kort, da med 4G-støtte på det sekundære SIM-kortet.

Fingeravtrykksleseren ligger bakt inn i av og på-knappen på siden, altså på samme måte som Sony har gjort det på en rekke Xperia-modeller.

PÅ SIDEN: Fingeravtrykksleseren er plassert på strømknappen, Sony-style. Foto: Huawei
PÅ SIDEN: Fingeravtrykksleseren er plassert på strømknappen, Sony-style. Foto: Huawei Vis mer

Ekstrem lading – og ekstrem pris!

Med i esken følger en 55 watts lader, der Huawei hevder at Mate X skal kunne lades 0-85 prosent i løpet av 30 minutter, som er ekstremt hurtig. Batterikapasiteten er for øvrig oppgitt til 4.500 mAh.

Så var det prisen, da. Der Galaxy Fold vil koste rundt 17.000 kroner når den lanseres i slutten av april, strekker Huaweis prislapp seg over 20.000-kronersmerket og vel så det – til 22.500 kroner med dagens Euro-kurs.

Det er nesten halvannen iPhone Xs Max, det.

Huawei Mate X skal etter planen lanseres i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer