Rimeligere samtaler til EU

Pristak på samtaler til utlandet: - Mer enn halvering til enkelte land

EU skal innføre pristak på samtaler og tekstmeldinger, og Norge vil følge etter.

RINGEPRISER: I mai 2019 innfører EU maksimalsatser på samtaler og tekstmeldinger. De kommer også norske forbrukere til gode. Foto: Dinside
RINGEPRISER: I mai 2019 innfører EU maksimalsatser på samtaler og tekstmeldinger. De kommer også norske forbrukere til gode. Foto: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra neste år vil nordmenn kunne dra nytte av en ny forordning fra EU som innebærer reduserte priser for internasjonale samtaler og tekstmeldinger. Det fremkommer i et høringsforslag fra Samferdselsdepartementet.

I en pressemelding sier samferdselsminister Jon Georg Dale at det ikke er et krav om at Norge innfører pristaket samtidig som EU – 15. mai 2019 – men at departementet, med hensyn til norske forbrukere, foreslår at tilsvarende maksimalpriser skal gjelde i Norge fra samme tidspunkt.

For nordmenn vil det bety betydelig reduserte priser når man ringer eller sender tekstmeldinger fra Norge og til mottakere i EU og EØS. I pressemeldingen skriver Samferdselsdepartementet at prisene kan bli mer enn halverte.

«For forbrukere som i dag ikke har inkludert minutt og SMS til andre land i EØS-området i sitt abonnement, vil den foreslåtte maksimalprisreguleringen kunne bidra til mer enn en halvering av minuttprisen til enkelte land», skriver departementet i pressemeldingen.

Maksimalsatsene som EU har bestemt ligger på henholdsvis 0,19 euro (rundt 1,85 kroner) per minutt for samtaler og 0,06 (rundt 60 øre) per tekstmelding. Telia- og Telenor-kunder betaler i dag henholdsvis 3,99 og 4,99 kroner per minutt å ringe til flere land utenfor Norden, deriblant Tyskland og Storbritannia.

- Viser at forbrukerne blir tatt på alvor

Forbrukerrådet stiller seg positive til forslaget, og sier i en uttalelse til Dinside at det viser at forbrukerne blir tatt på alvor.

«Forbrukerrådet og Forbruker Europa gir sin tilslutning EU kommisjonens arbeid med å regulere priser på SMS samtaler innen EØS området for å beskytte forbrukerne mot urimelige høye priser. Det er videre positivt at Samferdselsdepartementet satser på samtidig ikrafttredelse av reglene i Norge som i EU. Initiativet fra EU viser at forbrukerne blir tatt på alvor og at EU har en unik posisjon til å gjennomføre effektive tiltak på et viktig område for alle forbrukere innen EØS området», sier Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer