Smartklokke-hypen er over oss, men til tross for at noen virker å være overbevist om at det er det neste skrittet fremover på teknologifronten, har ikke smartklokkene slått an.
En rekke teknologiselskaper, både de store mobilprodusentene og mindre kjente aktører, har lansert smartklokker over en lav sko de siste par årene.
OPPDATERT: Apple Watch lansert i kveld: Her er alt vi vet så langt.
Men hvorfor er det så få som kjøper dem?
Det er ikke en eneste smartklokke som har oppnådd kommersiell suksess, og markedsundersøkelser viser at cirka en tredjedel av brukerne stopper å bruke sine ha-på-dingser etter rundt et halvt års bruk, skriver TechHive.
Les også: Nå skal vi ha på oss dingsene våre
Mye dårlige erfaringer

Vi har testet flere smartklokker i Dinside det siste året, og med alle har vi konkludert med at «ideen er god, men gjennomføringen er det så som så med».
Det har virket som om produsentene bare har lansert et produkt for å være tidlig ute, fremfor å vente til de har laget noe som fungerer ordentlig.
Smartklokker var også en av de store snakkisene på årets IFA-messe i Berlin. Både Sony, Samsung, LG og Asus avduket nye produkter.
Jeg ble likevel ikke blåst av banen av noen av dem, jeg ble nesten bare enda mer tvilende til konseptet.

Hva skal vi med den?

Det er spørsmålet alle stiller seg, og så langt har ingen klart å overbevise andre enn de spesielt interesserte gadgetfrikene. Ja, for hva skal vi egentlig med den?
Smartklokka er ment å fungere som en forlengelse av smartmobilen som skal gi oss varsler, meldinger og annen nyttig informasjon på håndleddet, så vi slipper å bruke telefonen hele tiden. Mer praktisk og effektiv, og kanskje til og med mer sosialt?
Ingen har levert
Til nå har imidlertid ingen smartklokker gjort denne oppgaven spesielt bra. De har gjerne kommet med vanskelige menyer og tungvinn navigering. I mange tilfeller er det enklere å bare ta opp mobilen i stedet.
Den nye Android-versjonen for små enheter, Android Wear, virker å kunne dra utviklingen i riktig retning. Siden den i stor grad er basert på stemmestyring, som foreløpig ikke støttes på norsk, får ikke vi nordmenn utnyttet mulighetene til det fulle.
Les også: Slik er Android Wear
For mye fungerer for dårlig
Så har du alle de andre funksjonene til en smartklokke også. Noen kan du ringe fra, men vil du egentlig sitte på t-banen og snakke til håndleddet foran andre?

Andre teller skritt og måler puls, men dataene som registreres er ofte unøyaktige. Da er det bedre med en ordentlig sportsklokke i stedet, eller kanskje et enkelt treningsarmbånd, som Jawbone Up.
De fleste smartklokkene til nå har også kommet med dårlige skjermer, både uskarpe og lyssvake, og noen er umulige å se på ute i sollyset. Noen skjermer er dessuten for små, og vanskelige å styre med store fingre.
Dårlige batterier
Batteritiden er også et stort problem. Særlig de med fargeskjerm krever daglig lading, og når man allerede må lade mobilen så ofte, frister det ikke særlig med enda en dings man på passe på. Pebble er en av de beste smartklokkene i så måte.
I tillegg har vi prisen, som gjerne er altfor høy i forhold til nytteverdien. Vil man betale flere tusen kroner for å få bare SMS- og Facebook-varsler på håndleddet?
Les også: Dingsene som kan revolusjonere helsen
Designet for menn

Min største irritasjon er imidlertid at de fleste smartklokker virker å være designet hovedsaklig for menn. De har gjerne et maskulint utseende med store skjermer og tykke remmer, noe som passer dårlig på mitt relativt tynne håndledd.
Det med størrelsen er ikke nødvendigvis et bevisst valgt, da man skal pakke inn mye teknologi i en liten formfaktor. Men noen ser ut som herreklokker også, som for eksempel LGs nye G Watch R.
Hva med damene?
Nå er design naturligvis subjektivt, og det jeg synes er pent, synes andre kanskje er stygt. Ønsker man å oppnå kommersiell suksess, er man likevel nødt til å henvende seg mot både menn og kvinner.
En smartklokke er tross alt noe man har på seg, et motetilbehør, og da er man nødt til å få med seg jentene/damene. Det er vanskelig å tilfredsstille alle, men det må bli bedre enn i dag.
Så må man også klare å overbevise dem som av ulike grunner ikke bruker klokke i dag til å bruke en. Det har ingen gjort hittil. Og må de i det hele tatt se ut som klokker?



Les også: «Cuff» - wearables for damene
Alle venter på Apple
Tirsdag 9. september sies imidlertid å være datoen for når Apple vil introdusere sin lenge ryktede smartklokke, iWatch. Forventningene er skyhøye, så store at selv konkurrentene håper de kommer til å lykkes, og lede an slik de tidligere har gjort med iPhone og iPad.
- Hvis Apple tilbyr sitt eget produkt, vil det åpne markedet, sier, Sung-jin Lee, sjef for LGs klokke-avdeling til Reuters.
- Dette er hva vi har ønsket oss, sier Sunny Lee, Samsungs Europa-sjef om den nært forestående lanseringen.
Samsung dominerer for øvrig smartklokkemarkedet, med 74 prosent markedsandel, men det ble bare sendt ut 1 million smartklokker i andre kvartal i 2014, ifølge analyseselskapet Strategy Analytics. Det er småtteri sammenlignet med mobilmarkedet, hvor det ventes 1,3 milliarder solgte enheter i løpet 2015.
Så da gjenstår det å se om Apple klarer å knekke smartklokke-koden, om Google med tiden gjør det med Android Wear, eller om bransjen i stedet konkluderer med at smartklokker ikke var så smarte likevel.
Vi følger for øvrig Apple-lanseringen direkte på Dinside.