Huawei lanserer Mate 20 Pro

Rå ytelse, smartere kamera og et par overraskelser

Mate 20 Pro kan også lade telefonen din trådløst.

Huawei blader sammen P- og Mate-serien sammen med ny teknologi i Mate 20 Pro. Det virker lovende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei blader sammen P- og Mate-serien sammen med ny teknologi i Mate 20 Pro. Det virker lovende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

LONDON, DINSIDE: På ettårsdagen etter Huawei Mate 10 Pro ble lansert, er oppfølgeren Mate 20 Pro her. Den kinesiske mobilprodusenten har de seneste årene vokst i et vanvittig tempo og i kvartal to i år (kvartal tre-tallene er ikke kjent) passerte de Apple i smarttelefonmarkedet. Mate 20 Pro skal sørge for at Huawei også gjør det i kvartal fire.

Mer av alt

Nå er det altså duket for et nytt tilskudd i Mate-serien, men i de seneste lanseringene har vi sett at det begynner å bli forskjeller mellom denne og P-serien, som tidligere var noe svakere og rimeligere enn Mate.

P20 Pro hadde samme utsalgspris som Mate 10 Pro da den ble lansert i fjor høst og markerte en stor oppgradering fra P10. som kom året før. Dermed begynner det å bli få, tydelige forskjeller mellom toppmodellene i P- og Mate-serien.

Med lanseringen av Mate 20 Pro fortsetter Huawei i samme spor med et høyt fokus på kunstig intelligens, ytelse, batteritid og et imponerende trippelkamera.

På plass er brikkesettet Kirin 980, Huawei har snakket varmt om det siden IFA-messen i september, som skal være 20 prosent kraftigere enn prosessoren i P20 Pro og Mate 10 Pro, samtidig som strømforbruket er redusert med 40 prosent. Her kan du lese mer om Kirin 980.

Mate 20 Pro har en 6,39-tommers stor AMOLED-skjerm med en oppløsning på 3120 x 1440 piksler mot 6,1 tommer og 2160 x 1080 piksler for Mate 10 Pro. Batterikapasiteten har økt med 5 prosent til 4200 mAh for Mate 20 Pro. Med i esken følger det en hurtiglader på hele 40 watt. Huawei forteller at man kan lade fra 0 til 70 prosent på kun 30 minutter.

Generelle forskjeller:

Huawei Mate 10 Pro Huawei Mate 20 Pro
Skjerm6,0" i 18:9-format, AMOLED-panel, 2160 x 1080 piksler.6,39" i 19.5:9-format, AMOLED-panel, 3120 x 1440 piksler
BrikkesettHiSilicon Kirin 970 med åttekjerners prosessorHiSilicon Kirin 980 med åttekjerners prosessor
LagringmicroSD-kortNano Memory Card
SikkerhetFingersensor på baksidenFingersensor integrert i skjerm, 3D-ansiktsgjenkjenning
Vann- og støvtettIP67IP68
Pris ved lansering7990 kroner (november 2017)9590 kroner (26. oktober 2018)

Telefonen som lader telefonen din

Mange savnet trådløs lading i fjorårets modell, og det er tydelig noe Huawei har lyttet til fordi det er noe som er på plass i Mate 20 Pro som faktisk kan lade ved hele 15 watt - det er mer enn hva iPhone Xs lader med den medfølgende laderen.

Det stanser ikke der, Mate 20 Pro kan også brukes som ladeplate for andre enheter som støtter ladestandaren QI, deriblant de ryktede Freebuds 2. Dette skal være oppfølgeren til Apple AirPods-konkurrenten Freebuds, men Huawei nevnte ikke de trådløse øreproppene i dag.

En interessant nyhet er at Huawei har valgt å droppe microSD-kortet til fordel for Nano Memory Card. Kortet er på størrelse med et nano-SIM og man kan bruke ett av nano-SIM-kortsporene på Mate 20 Pro til minnekortet som fås i kapasiteter på opptil 256 GB med en overføringshastighet på 90 MB/s.

Huaweis Richard Yu viser stolt frem Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huaweis Richard Yu viser stolt frem Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kamera

Vi er svært begeistret for kameraopplevelsen Huawei leverte med P20 Pro og den kinesiske mobilprodusenten fortsetter i samme spor med Mate 20 Pro, som også har et kameraoppsett med tre sensorer på baksiden. Med en liten endring i oppsettet: Kamerasensorene er plassert i en kvadratisk ramme sammen med blitsen. Oppsettet har for øvrig ingenting å si, Huawei sa under pressekonferansen at det kun handlet om å levere et symmetrisk design.

Huawei-sjef Richard Yu viet mye av tiden til å snakke om kameraet til Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei-sjef Richard Yu viet mye av tiden til å snakke om kameraet til Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sensoroppsettet er som følger:

* Hovedkameraet er på 40 megapiksler, med sensorstørrelse på 1/1,7 tommer, brennvidde på 27 mm og blenderåpning på f/1,8.

* En ultravinkel-sensor på 20 megapiksler med blenderåpning på f/2,2 og brennvinne på 16 mm.

* Et telekamera (3x optisk zoom) med brennvidde tilsvarende 80 mm, blenderåpning på f/2,4. Her er oppløsningen 8 megapiksler. I kombinasjon med de andre sensorene, leverer Mate 20 Pro opptil 10x digital zoom.

* På fremsiden sitter det et selvfotokamera med en 3D-sensor på 24 megapiksler med en blenderåpning på f/2,0.

Generelle kameraforskjeller:

Huawei Mate 10 Pro Huawei Mate 20 Pro
HovedkameraTo sensorer: 12 MP f/1.6 og 20 MP f/1,6Tre sensorer: 40 MP f/1,8, 20 MP f/2,2 og 8 MP f/2,4
Frontkamera8 MP f/2,024 MP f/2,0
Video1080p ved 30 fps4K ved 30 fps

Igjen var det mye snakk om kunstig intelligens og en av nyhetene er at Mate 20 Pro kan gjenkjenne mat og fortelle deg hvor mange kalorier varen inneholder.

I Mate 10 Pro introduserte Huawei scenegjenkjenning som kan tilpasse kameraoppsettet basert på hva man tar bilde av. Med Mate 20 Pro er dette systemet oppdatert ytterligere og vil nå gjenkjenne flere detaljer i et bilde. Det betyr at kameraet ikke kun ser himmelen i et landskapsbilde og øker kontrasten, men ser mer helheten og gjør justeringer deretter.

Biometriske forbedringer

Ordentlig ansiktsgjenkjenning er et av områdene Android-produsentene har ligget bak Apple på. Huawei hintet tidligere i år til en mer avansert 3D-sensor og nå leverer de med Mate 20 Pro og lover «øyeblikkelig opplåsing». Så gjenstår det å se hvor godt og raskt det fungerer i praksis.

I tillegg har Mate 20 Pro en fingersensor i skjermen som har ti nivåer med trykksensitivitet og fungerer ved at man bare fører fingeren over skjermen og så dukker «sensorområdet» opp. Nok en funksjon som vi skal sjekke nærmere ut når testingen er i gang.

Mate 20 Pro har fingersensor i skjermen og avansert 3D-ansiktsgjenkjenning. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mate 20 Pro har fingersensor i skjermen og avansert 3D-ansiktsgjenkjenning. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

«Én ting til»

Huawei og Porsche Design fortsetter samarbeidet og lanserer en spesialutgave Mate20 RS. Porsche Design forteller at luksusutgaven er inspirert av sportsbiler og er utformet i lær og glass. Vi er ikke helt sikre på hva vi syns om dette designet. Om du ikke fikk noe av læret på baksiden, følger det også med et læretui i esken.

Legg merke til at de har «skjult» busslommen med en svart fane i statusfeltet. Som du kanskje har fått med deg, er ikke Porsche Design store tilhengere av mobilhakket.

Rødt lær og svart glass. Hva syns du? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Rødt lær og svart glass. Hva syns du? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mate20 RS kommer i konfigurasjoner på 8 GB minne/256 GB lagring og 8 GB minne/512 GB lagring.Akkurat nå har vi ikke noen norske priser, men forvent at den blir svindyr.

«Én enda større ting til »

7,2 tommer stor er skjermen til Mate 20X som kommer med en M-Pen med 4096 trykknivåer. Nå får Galaxy Note-serien til Samsung for alvor en ny konkurrent. Huawei ypper også til konkurranse med Nintendo og trakk under pressekonferansen frem at Mate20X har større skjerm, høyere oppløsning og bedre batteritid enn Nintendo Switch.

Batterikapasiteten er nemlig på hele 5000 mAh og Huawei lover at man kan spille dobbelt så lenge som på en iPhone Xs Max før batteriet går tomt. Under videoavspilling skal Mate 20X holde 9 timer ekstra. Imponerende hvis det stemmer.

Pris og lansering

Allerede onsdag 16. oktober åpner Huawei for forhåndssalget av Mate 20 Pro i Norge, mens den blir tilgjengelig i butikk fredag 26. oktober.

Mate 20 Pro kommer i konfigurasjon på 128 GB lagringsplass og 6 GB med en utsalgspris på 9590 kroner.

Vi kommer tilbake med en sniktitt av Huawei Mate 20 Pro i løpet av onsdag og selvsagt en fullverdig test om ikke altfor lenge.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av produsenten. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer