Råd for deg som prater på Internett

Ideen bak mye av kommunikasjonen på Internett og med chat er full ytringsfrihet. Likevel er det en del regler som bør følges, ofte i tråd med vanlig folkeskikk. Noen av reglene er også beregnet på å begrense unødvendig server-trafikk, noe som gagner alle som benytter Internett.

Si ikke noe til andre i et chat-rom som du ikke ville ha sagt til dem ansikt til ansikt.
Si ikke noe til andre i et chat-rom som du ikke ville ha sagt til dem ansikt til ansikt. Vis mer
Publisert

Det finnes universelle regler for Internett- og chat-rom-bruk. Som bruker av norske chat-tjenester forventes det dessuten at du følger norsk lov. Dette gjør det blant annet ulovlig å sende informasjon som kan skade andre, for eksempel meldinger med rasistisk og pornografisk innhold.

Bruker du vanlig vett og folkeskikk, skulle det meste gå greit. For selv om Internett er et relativt ukontrollert medium, er det forventet at du oppfører deg "ordentlig" i chat-rommene.

I tillegg til å følge reglene som er satt opp for din norske server, må du også følge reglene til de utenlandske serverne du måtte bruke. Følgende er en oversikt over generell "chatikette":

Cyber-normer

Du skal ikke forsøke å skjule din identitet eller benytte falsk brukeridentitet.

Oppgi epost-adressen din i oppsettet av chat-programmet du bruker. (Opprett eventuelt en egen epost-adresse, for eksempel hos Hotmail eller Yahoo! Mail til bruk for "chat-post", hvis du ikke vil at denne eposten skal gå til din "vanlige" postkasse).

Unngå bevisst plaging av andre brukere (operatører -- såkalte "ops" -- avgjør hvor grensen går).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer