Rapport slakter kinesiske mobilprodusenter

Myndigheter i Litauen ber folk om å kvitte seg med kinesiske mobiltelefoner, men det kan være greit å ha i bakhodet at forholdet mellom de to landene er betent. Og ikke alle er enige i konklusjonen i rapporten.

STOPPER SALGET: Både Komplett og Power vraker nå fjorårsmodellen Xiaomi Mi 10T 5G fra sine sortimenter. Foto: Xiaomi
STOPPER SALGET: Både Komplett og Power vraker nå fjorårsmodellen Xiaomi Mi 10T 5G fra sine sortimenter. Foto: Xiaomi Vis mer
Publisert

– Vi kommer, uavhengig av denne rapporten, ikke til å ta produktet inn igjen, sier Power til TV2 om mobiltelefonen Xiaomi Mi 10T 5G.

Til Tek forteller Kristin Hovland, kommunikasjonssjef i Komplett, at også de vil stoppe salget av Xiaomi-telefonen.

Det er for øvrig neppe noe stort tap for de to – Xiaomi Mi 10T 5G er en modell som ble sluppet for nøyaktig et år siden og er i skrivende stund den 419. mest populære mobiltelefonen på Prisjakt, altså med svært lite salg uansett, vil vi anta.

Rapport fra Litauen

Bakgrunnen for denne boikotten er en rapport fra sikkerhetsmyndighetene i Litauen, som har analysert oppførselen til tre kinesiske telefoner: nevnte Xiaomi-modell, Huawei P40 og OnePlus 8T.

På OnePlus-telefonen er det ikke funnet noen spesielle sikkerhetsrisikoer. I rapporten lenkes det riktignok til en sikkerhetsrapport for OnePlus-telefoner der det var funnet én svakhet i fjor høst, hvor man ved hjelp av Google Assistent kunne sende en SMS selv om telefonen var låst. 8T-modellen er imidlertid ikke med i den rapporten.

Hakket verre er det for Huawei P40. Som kjent havnet selskapet på USAs entitetsliste for drøye to år siden, og P40 var den andre telefonen (etter Mate 30 Pro) som ble lansert uten Googles programvare om bord, men den første som ble lansert her i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.