Raser mot iPhone-endring

Apple flytter avslutt-knappen på iPhone.

NY PLASS: I den nyeste betaversjonen av iOS 17 har avslutt-knappen fått en ny plassering. Foto: Kirsti Østvang
NY PLASS: I den nyeste betaversjonen av iOS 17 har avslutt-knappen fått en ny plassering. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Siden iPhone ble lansert i 2007, har man avsluttet samtaler på mer eller mindre samme måte - ved å trykke på en stor rød knapp som er midtstilt nederst på skjermen. Riktignok har knappen krympet i løpet av åra, men folk har bestandig visst hvor de skulle trykke for å legge på. Mange gjør det nærmest instinktivt.

Nå kan dette komme til å endre seg.

I den nyeste betaversjonen av iOS 17 har nemlig Apple valgt å flytte avslutt-knappen fra midten til høyre side. Der hvor avslutt-knappen tidligere lå, ligger nå knappen for å åpne ringe-tastaturet.

- Og jeg er ikke en fan, skriver en noe opprørt journalist Kyle Barr i Gizmodo.

Vanskeligere å legge på

Vi har også installert iOS 17-betaen og lagt merke til endringen. For undertegnede som er venstrehendt er det nesten blitt umulig å legge på uten å skifte grep på iPhonen.

Frem til nå har avslutt-knappen vært relativt ensom på nedre del av skjermen. Med iOS 17 kan det endre seg fullstendig. Skjermbilde: Dinside
Frem til nå har avslutt-knappen vært relativt ensom på nedre del av skjermen. Med iOS 17 kan det endre seg fullstendig. Skjermbilde: Dinside Vis mer

I-landsproblem så det holder, naturligvis, men å endre på en såpass grunnleggende funksjon vil neppe gå smertefritt. Kyle Barr i Gizmodo tror det kommer til å føre til mange feiltrykk.

Vil de angre?

Ifølge Gizmodo har de fleste moderne smartmobiler, inkludert Android, plassert ringeknappen på midten av skjermen. Nettstedet har forsøkt å spørre Apple om de kommer til å beholde denne endringen når iOS 17 blir lansert, men de har ikke fått svar.

Kommer alle til å gå rundt i gatene med slike på seg om noen år eller flopper dette fullstendig? De nye Apple-brillene vekker oppsikt på flere måter. Video: Kirsti Østvang / Apple Vis mer

Ifølge CNBC er det ikke første gang Apple omorganiser brukergrensesnittet for å plassere viktige knapper nærmere bunnen av skjermen, der det er mer ergonomisk å plassere dem, spesielt med tanke på at telefonskjermer bare blir større.

I 2021 flytta de adresselinja i Safari fra toppen til bunnen av skjermen i en betaversjon av iOS 15, men da den endelige versjonen var klar på høsten, hadde de gått tilbake på endringene - trolig på grunn av mye kritikk fra brukere.

iPhone 15 i september

For øvrig gjør Apple store endringer til Telefon-appen i den kommende iOS 17-oppdateringen, med nye personlige kontaktark, livetranskribering av telefonsvarermeldinger og telefonsvaremeldinger på video.

I tradisjon tro er det duket for iPhone-lansering i begynnelsen av september. Apple har ikke kunngjort noen dato ennå, men ny iOS-versjon bruker som regel å slippes kort tid etter dette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer