TEST: Huawei Nova 5T

Rask, lekker og rimelig

Mellomklassemobil som ypper seg mot langt dyrere modeller på flere punkter.

NESTEN BARE SKJERM: Med unntak av en tynn ramme og kamerahullet, er hele fronten dekket av skjerm. Fingeravtrykkleseren sitter på siden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NESTEN BARE SKJERM: Med unntak av en tynn ramme og kamerahullet, er hele fronten dekket av skjerm. Fingeravtrykkleseren sitter på siden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Vi har sagt det mange ganger de siste årene: Kvaliteten på mobiltelefoner i mellomsegmentet blir vanskeligere og vanskeligere å skille fra toppmodellene, og for folk flest vil mange av modellene i dette segmentet være mer enn gode nok til alt av daglige oppgaver.

Lekker sak

Huawei Nova 5T er en slik modell. Den slanke telefonen har en lekker design der den 6,26 tommer store skjermen dekker mer enn 90 prosent av fronten, og der frontkameraet bare er et lite hull til venstre i toppen.

Skjermen er av typen IPS LCD, og er ikke like kontrastrik som på modeller med OLED-skjerm, men isolert sett er dette neppe noe ankepunkt for den jevne bruker. Oppløsningen er på respektable 2340 x 1080 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 412 ppi. Det sørger for skarpe detaljer og fine overganger.

Baksiden er av glass og kommer i tre farger. Vår er dyp lilla og endrer karakter etter lyset, der Nova-teksten skinner gjennom som et slags vannmerke. Vi synes den er meget elegant. Den kommer også i blått og svart.

SKILLER SEG UT: Den blanke baksiden endrer farge avhengig av lyset. Legge merke til "vannmerket" som er mest synlig i lyset. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKILLER SEG UT: Den blanke baksiden endrer farge avhengig av lyset. Legge merke til "vannmerket" som er mest synlig i lyset. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Noen kompromisser

Telefonen kommer med et sett enkle ørepropper som kobles til ladeporten (USB-C). Noen vil sikkert savne analog lydutgang og det er også viktig å poengtere at Nova 5T verken er helt vanntett eller har støtte for trådløs lading. Dette er kompromisser man gjerne må godta når man går for en telefon i budsjett- eller mellomklassen.

Kvaliteten på den innebygde mikrofonen og høyttaleren som brukes til vanlige samtaler er helt ok. Til høytspilling av musikk/radio blir det relativt spinkelt, men det gjelder for stort sett alle mobiltelefoner i klassen.

På høyre side har den volumkontroll samt en av/på-knapp med innebygd fingeravtrykkleser. Den fungerer utmerket. En liten berøring, så er man innlogget. I tillegg støtter mobilen pålogging med ansiktet, samt vanlig kode.

FØLGER MED: Ørepropper med mikrofon til handsfree og musikk følger med. De kobles rett til USB-C-porten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FØLGER MED: Ørepropper med mikrofon til handsfree og musikk følger med. De kobles rett til USB-C-porten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Meget god kameraløsning

På baksiden sitter noe av det beste ved denne telefonen, kameraløsningen, som har mye til felles med den du finner på toppmodellen P30 Pro. Totalt er det fire kameraer som har forskjellige egenskaper for å produsere de beste bildene - uansett lysforhold.

Hovedkameraet har et lyssterkt objektiv (f/1,8) og oppløsning på 48 megapiksler. De andre tar seg av vidvinkel, tele (maks 3x tapsfri zoom) og nærbilder. Når bildene er ferdig prosessert, er oppløsningen redusert til 12 megapiksler, dersom du bruker standardinnstillingene.

FIRE KAMERAER: De fire kameraene jobber sammen for å optimalisere kvaliteten, uansett lysforhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FIRE KAMERAER: De fire kameraene jobber sammen for å optimalisere kvaliteten, uansett lysforhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kvaliteten på bildene er noe av det beste vi har sett i denne prisklassen. Vi har gjort flere sammenligninger mot bilder tatt med iPhone Xs Max, fjorårets toppmodell fra Apple, som fortsatt fås kjøpt enkelte steder til mer enn dobbel pris av Nova 5T, og ofte er kvaliteten på bildene minst like gode.

Her ser du et eksempel der Nova 5T (t.v) har eksponert motivet bedre enn iPhone Xs Max (t.h). Foto: Bjørn Eirik Loftås
Her ser du et eksempel der Nova 5T (t.v) har eksponert motivet bedre enn iPhone Xs Max (t.h). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Merk imidlertid at du må aktivere nattmodus for å få de beste resultatene når det er helt mørkt.

I dette rommet er det mye mørkere enn bildene skulle tilsi, men vi har her brukt automatiske innstillinger. Da kommer Nova 5T (t.v) til kort, både på fargegjengivelse og skarphet i forhold til iPhone Xs Max. Sistnevnte er mørkere, men detaljrikdommen er bedre og bildet framstår som mindre prosessert. Foto: Bjørn Eirik Loftås
I dette rommet er det mye mørkere enn bildene skulle tilsi, men vi har her brukt automatiske innstillinger. Da kommer Nova 5T (t.v) til kort, både på fargegjengivelse og skarphet i forhold til iPhone Xs Max. Sistnevnte er mørkere, men detaljrikdommen er bedre og bildet framstår som mindre prosessert. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Under ser du noen flere eksempler på bilder vi har tatt med Nova 5T. Bålpannebildet er tatt med nattmodus, alle de andre med standardinnstillinger, uten noen form for etterarbeid.

Full Google-støtte

Telefonen kommer med Android 9 og med full «Google-pakke». Det vil si at du også har full tilgang til Google Play, og kan dermed installere det du skulle ønske av Android-apper, samt få sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet. Som du sikkert har fått med deg, har ikke dette vært tilfelle for alle Huawei-telefoner den siste tiden.

I tillegg har Huawei puttet på sitt eget skall over operativsystemet, EMUI 9.1, som etter vår mening både er brukervennlig og sørger for at ting flyter glatt.

Meget kjapp

Det er også viktig å poengtere at dette er en meget kjapp telefon. Den er utstyrt med Kirin 980-prosessoren, som er den samme som i Huaweis toppmodeller. Den mangler litt på de raskeste Snapdragon-prosessorene, men kombinert med 6 GB RAM er den mer enn rask nok til alt fra AI-apper til avanserte spill og videoredigering. Ytelsen ligger egentlig høyere enn man kan forvente i denne klassen.

Lagringsminnet kan ikke bygges ut, men 128 GB bør være tilstrekkelig for de fleste av oss - i hvert fall i denne mobilens levetid.

Batteritiden er helt normal, bruker vi den mye må vi lade hver natt, med litt mer moderat bruk kan vi klare to dager. Laderen som følger med er av den temmelig raske typen (22,5 W) og kan lade batteriet fra 0 til 50 prosent kapasitet på rundt en halvtime.

Rask, lekker og rimelig

Konklusjon

Nova 5T fra Huawei er en brennhet, ny konkurrent i mellomklassen. Den er kjapp, lekker og tar gode bilder - og vi finner få åpenbare, store ankepunkter.

Den er etter vår mening et godt valg om du har maks 5.000 kroner å bruke på ny telefon.

Våre plusser og minuser finner du i boksen under.

Åpenbare konkurrenter til under 5.000 kroner du bør sjekke ut er: Samsung Galaxy A50, Xiaomi Pocophone F1 og Huawei Mate 20 Pro.

Testresultat

Huawei Nova 5T

Lekker mellomklassemodell med knallgodt kamera

Lekker, kjapp, brukervennlig, meget gode bilder, mye for pengene

Ikke vanntett, ikke like kontrastrik skjerm som på modeller med OLED, ikke trådløs lading

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer