Huawei Mate 40 Pro lansert

Raskere lading enn noen gang

Men fortsatt er ikke Google om bord, som nok vil gjøre det vanskelig å bli en hit her til lands.

NY TOPPMODELL: Huaweis nye toppmodell har et ganske unikt kameradesign på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: Huaweis nye toppmodell har et ganske unikt kameradesign på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I dag lanserer Huawei sin nye toppmodell, Mate 40 Pro.

Det er Huaweis første telefon med den nye Kirin 9000-prosessoren, som i likhet med Apples A14-prosessor er laget på 5 nm produksjonsteknikk. I praksis betyr det enda bedre ytelse og bedre batteritid enn tidligere.

Ekstrem ladeeffekt

Apropos batteritida har den nye toppmodellen et batteri på 4400 mAh kapasitet, og ladingen skjer nå raskere enn noen gang:

Den medfølgende laderen er nemlig på 66 watt (altså én watt mer enn OnePlus 8T), og telefonen kan også lades trådløst med 50 watts effekt – over tre ganger så høy effekt som de nye iPhone 12-modellene (15 W).

Med kabel kom vi fra 19 til 61 prosent på et kvarter da vi testet i morges, altså opp 42 prosentpoeng eller da nesten tre i minuttet.

OVER KANTEN: I likhet med forgjengeren, Mate 30 Pro, strekker bildet seg langt over kanten på Mate 40 Pro - så langt at sideknappene er plassert nesten langs baksiden av telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen
OVER KANTEN: I likhet med forgjengeren, Mate 30 Pro, strekker bildet seg langt over kanten på Mate 40 Pro - så langt at sideknappene er plassert nesten langs baksiden av telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Veldig buet skjerm

Skjermen er av Amoled-typen og måler 6,76 tommer diagonalt, med 90 Hz bildefrekvens. Som du ser på bildene buer den voldsomt over sidekantene, slik forgjengeren, Mate 30 Pro, også gjorde.

Det gjør at sideknappene på høyre side er plassert noe under midten, men de er I hvert fall der – Mate 30 Pro brukte en slags berøringsbetjening for å øke og senke volumet i stedet for fysiske knapper.

TO FORAN: Mate 40 Pro byr på 3D-ansiktsopplåsning og to frontkameraer, med ulike brennvidder. Foto: Pål Joakim Pollen
TO FORAN: Mate 40 Pro byr på 3D-ansiktsopplåsning og to frontkameraer, med ulike brennvidder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Frontkameraet er hullet ut oppe i venstre hjørne, og Mate 40 Pro har samme type avanserte ansiktsgjenkjenning som Apple bruker, altså med 3D-skanning av ansiktet, infrarødt lys og hele sulamitten. I tillegg finnes en kjapp fingeravtrykksleser under glasset.

Telefonen har stereohøyttalere - både oppe og nede. På toppen sitter stadig IR-senderen som Huawei nærmest er alene om å tilby, men som da lar deg styre TV-er, forsterkere og andre ting som bruker tradisjonelle fjernkontroller direkte fra telefonen.

THE RING: Tre kameraer pluss laser er plassert rundt kameraringen på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
THE RING: Tre kameraer pluss laser er plassert rundt kameraringen på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nytt kameraoppsett

På baksiden er kameraene plassert i en midtstilt ring, som gjør at telefonen ligger ganske støtt på bordet sammenliknet med dem som har slikt ut på sidene. På forhåndspresentasjonen fikk vi også se ekstrautstyr, som en ringblits som kan festes på baksiden og lades trådløst fra telefonen, og som du da kan vippe opp for å få skikkelig selfie-blits.

Her får du et vidvinkelkamera (~27 mm) med 50 megapiksler oppløsning, markedets største kamerasensor (1/1,28") og blenderåpning på f/1,9. Ultravidvinkelen har en brennvidde tilsvarende 18 mm (altså ikke like vid som flere av konkurrentene), oppløsning på 20 megapiksler og blenderåpning på f/1,8.

Tele-kameraet skal være det samme som sitter i P40 Pro, altså et periskopkamera med 5x optisk zoom (~135 mm) og blenderåpning på f/3,4. Oppløsningen er på 12 megapiksler. Sammen tilbyr kameraene også hybridzoom opptil 10x, altså der informasjon fra flere kameraer brukes for å skape en bedre zoom enn om du zoomer rent digitalt.

Bilde tatt med ultravidvinkel (~18 mm). Foto: Pål Joakim Pollen
Bilde tatt med ultravidvinkel (~18 mm). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Bilde tatt med 10x hybridzoom (~270 mm). Foto: Pål Joakim Pollen
Bilde tatt med 10x hybridzoom (~270 mm). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Denne gangen har Huawei imidlertid gått bort fra TOF-sensoren (som brukes til å lage en dybdemodell av bildet, særlig aktuell på portrettbilder) og byttet den ut med en egen lasersensor, som blant annet gir bedre autofokusassistanse i dårlig lys.

For video er noe Huawei har valgt å fokusere på med Mate 40 Pro, med forbedret HDR-filming og høyere kvalitet på videoer i mørket. Det finnes også funksjoner som automatisk sporing av objekter, der kameraet kan panorere bildet etter hvert som man flytter på seg, slik vi også så på Galaxy Z Fold 2.

Frontkameraer er det to av, der man kan ta bilder både med ~27 mm og ~18 mm brennvidde. Sistnevnte kan altså være kjekk om man skal ta en selfie med venner, der det blir plass til mer i bildet. Automatikken sørger dessuten for å bytte om dersom den oppdager flere ansikt.

Telefonen kan også brukes uten å røre skjermen, ved hjelp av gester foran frontkameraet. Om du vil kan alltid-på-skjermen settes opp slik at den kun tennes om du ser på den, for eksempel om telefonen står i en ladekrybbe ved siden av deg.

Fortsatt uten Google

Fremdeles står Huawei på den amerikanske entitetslisten, og selv om de får lov til å selge PC-er med Windows (som den utmerkede Matebook X som fikk en sekser seinest på lørdag), er Google fortsatt fraværende fra selskapets mobiltelefoner.

Her jobber Huawei fremdeles iherdig med å få inn de viktigste appene i sin App-butikk, AppGallery. Vi ser noen nykomlinger siden vi tittet på P40 Pro i våres (som Posten, TV2 Sumo og Spond), men det er fortsatt mangelfullt, der blant annet Vipps er en av de sentrale tingene som stadig mangler.

AIAI: Selv om Finn.no finnes i AppGallery, mangler fortsatt kartfunksjonalitet fordi Googles tjenester ikke er å finne på telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen
AIAI: Selv om Finn.no finnes i AppGallery, mangler fortsatt kartfunksjonalitet fordi Googles tjenester ikke er å finne på telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og ikke bare det - selv om appen ligger i AppGallery er det ikke sikkert den virker 100 %. Bruker vi Finn.no som et eksempel, får man fortsatt en feilmelding om at Google Play tjenester ikke er installert når man starter appen. Dermed mister man muligheten for kartvisning av annonsene eller å kunne sortere dem basert på hvor langt unna selgeren bor. Avspillingen på TV2 Sumo gikk også hakkete på Mate 40 Pro kontra Samsung S20 FE, der vi testet på de to telefonene rett etter hverandre.

Selv om mange apper ikke finnes i AppGallery, har Huawei laget en app kalt «Petal search», som lar deg finne apper fra andre app-kilder. Du finner derfor det meste av apper, men spørsmålet er i hvilken grad de fungerer på en telefon uten Googles tjenester – der vil det som før variere fra app til app hvorvidt de fungerer som de skal, gir deg varsler og den slags.

SØK: Via Petal Search kan du finne apper, også fra Google, som kan installeres på telefonen, men spørsmålet er hvor godt de vil fungere uten Googles øvrige tjenester ombord. Foto: Pål Joakim Pollen
SØK: Via Petal Search kan du finne apper, også fra Google, som kan installeres på telefonen, men spørsmålet er hvor godt de vil fungere uten Googles øvrige tjenester ombord. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi reagerer også på hvor mange apper/app-snarveier som ligger forhåndsinstallert på telefonen når vi starter den opp første gang – alt fra Tinder og flere spill til Posten og booking.com.

Ikke umulig

Det finnes triks for å få Google om bord på Huaweis telefoner, som vi har brukt med relativt stor suksess på P40-modellene.

Da fungerer det aller meste (Vipps inkludert), men enkelte ting mangler fortsatt, som støtte for blant annet Google Pay og Coopay, samt manglende varsler fra en del apper.

Brukerterskelen her er imidlertid ganske høy, og vi skal ikke garantere at det vil fungere for alltid - du kan lese mer i denne saken:

Kan Google komme tilbake?

Det synes vanskelig for Huawei å gjøre suksess her i Norge og Europa uten Google om bord, der de siste telefonene på ingen måte har figurert høyt på salgslistene, og der toppmodellen P40 Pro+ ikke engang ble tatt inn til Norge.

På spørsmål om når vi får se Mate 40 Pro i norske butikker, sa Huawei Norge at de siktet på en lansering i januar, men de hadde ikke noen prislapp å dele med oss ennå da vi fikk en forhåndstitt på telefonen tidligere i uka. Sannsynligvis snakker vi nok om en prislapp nord for 10.000-kronersmerket. Amazons tyske nettsider fikk lagt den ut forleden dag til 1199 euro, eller da 13.000 kroner.

Det amerikanske presidentvalget er nært forestående, og dersom det blir presidentskifte, kan det jo være at det anstrengte forholdet til Kina myknes opp og at Huawei igjen får lov til å handle med amerikanske selskaper. Det trenger selvsagt ikke å bety at Huawei ønsker å gjenoppta samarbeidet med Google, men det hadde definitivt vært fordelaktig om de vil fortsette sin ferd med å erobre det europeiske markedet, slik de var på god vei til inntil bomba smalt for halvannet år siden.

Selskapet er dessuten avhengig av amerikansk teknologi og patenter for å produsere sine Kirin-prosessorer, der det nok spøker for en toppspesifisert P50-serie til neste år om ikke det anstrengte forholdet mellom Kina og USA lettes. Kina har nemlig ikke kommet like langt på halvlederteknologi.

Kanskje blir Mate 40 Pro derfor den siste toppmodellen vi ser fra Huawei. I hvert fall for en god stund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer