Oppdateringen iOS 14.5

Reaksjoner mot Facebooks iPhone-app

– Hjelp å holde Facebook og Instagram gratis.

INFORMERER: Facebook har lagt til et nytt varsel i Facebook- og Instagram-appen på iPhone. Foto: Facebook
INFORMERER: Facebook har lagt til et nytt varsel i Facebook- og Instagram-appen på iPhone. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Forrige uke rullet Apple ut oppdateringen iOS 14.5, som i tillegg til en rekke nye funksjoner også inneholdt et nytt verktøy mot sporing.

«App tracking transparency» gjør at selskaper som ønsker å spore deg på tvers av nettsteder og apper må be om din tillatelse først.

Introduksjonen av dette har ikke falt i god jord hos Facebook, hvis forretningsmodell i stor grad dreier seg nettopp om sporing av brukere, og i desember rykket selskapet inn en helsides annonse i flere av USAs største aviser der budskapet var at Apples planlagte grep ville skade mange små- og mellomstore bedrifter.

Reagerer

Nå fortsetter Facebooks kampanje mot iOS 14.5-nyheten, og flere brukere har oppdaget et nytt sprettoppvarsel i både Facebook- og Instagram-appen.

Flere iOS 14.5-brukere blir møtt med et varsel når de åpner appen som informerer dem om hva endringen innebærer, hvordan de bruker informasjonen de samler inn og at dette kan «hjelpe å holde Facebook gratis».

– Og så er det i gang. Facebook/Instagram utforsker flere skremmetaktiker for å kjempe mot personvernendringer i iOS 14, skriver teknologiforsker Ashkan Soltani på Twitter.

Han reagerer spesielt på punket om «hjelp å holde Facebook gratis». Facebook har nemlig tidligere proklamert at det «alltid har vært og vil forbli gratis». Dog ble det slagordet fjernet i 2019.

Informerer brukerne

I et blogginnlegg forklarer Facebook bakgrunnen for informasjonsskjermen i de to nevnte appene på iPhone, og skriver at de ønsker å hjelpe brukerne med å ta en overveid beslutning om hvordan dataene deres brukes.

«Den gir detaljer om hvordan vi bruker data for personaliserte annonser, samt hvordan vi begrenser bruken av det andre apper og nettsider sender oss hvis brukere ikke slår på dette i enhetens innstillinger», skriver Facebook.

Slik fungerer det

Som Apple-toppsjef Tim Cook tidligere har uttalt, handler den nye personvernfunksjonen i iOS 14.5 om at appene må be om tillatelse.

Dersom du velger å takke nei, får ikke appen tilgang til den såkalte IDFA-koden (Apple ID for annonsører) på telefonen, som er den man i dag bruker til slik sporing. Typisk er det tilgang til denne som gjør det mulig å servere deg tilpassede annonser basert på hva du er interessert i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer