Reddet av denne

Den 38-år gamle kvinnen ble tatt av styrtflo.

UTEN DEKNING: Befinner du deg på et sted uten mobildekning, skal en satelittfunksjon på den nyeste iPhone-modellen kunne hjelpe deg i nødstilfeller. Foto: Apple
UTEN DEKNING: Befinner du deg på et sted uten mobildekning, skal en satelittfunksjon på den nyeste iPhone-modellen kunne hjelpe deg i nødstilfeller. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Da Apple lanserte iPhone 14 høsten 2022, introduserte de en ny funksjon kalt nødanrop via satellitt. Dette gjør det mulig å sende nødanrop fra telefonen når den ikke har dekning. Potensielt livreddende, og nå har en kvinne i Utah fått erfare det på nært hold.

På sine Facebook-sider har Grand County Sheriff's Search and Rescue delt denne utrolige historien:

- Etter å ha blitt dratt ned Mary Jany Canyon i en styrtflo torsdag kveld, klarte en 38 år gammel kvinne å sende et nødanrop via satellitt fra sin iPhone, innleder de historien med.

Vi kan lese at kvinnen, som ikke er navngitt, var på tur med hunden sin i et juv i Utah, da hun plutselig hørte lyden av en styrtflo. Kvinnen prøvde å komme seg høyere opp i landskapet, men ble tatt av det stigende vannet og ble dratt 50-100 meter nedover, og mistet samtidig skoene underveis.

Fikk først feilmelding

Heldigvis klarte kvinnen å sende av gårde nødanropet via iPhonens satellittfunksjon, slik at de lokale nødetatene ble varslet.

Ifølge Grand County Sheriff's Search and Rescue hadde kvinnen først fått beskjed om at nødmeldingen hennes ikke gikk gjennom, tok hun til fots barbeint ned juvet. De fant henne til slutt med helikopter rundt tre kilometer fra hennes originale GPS-lokasjon.

Da kvinnen ble funnet, var hun dekket i gjørme fra topp til tå, men heldigvis uskadd, skriver nødetatene på Facebook.

Flere tilfeller

Dette er ikke første gang vi leser om folk som får testet ut Apples satellittfunksjon. Nylig ble den brukt av en familie fanget i en bil under den voldsomme skogbrannen på øya Maui i Hawaii.

I juli ble en mann reddet etter at han kjørte utfor et 120-meters stup i California, ifølge NY Post.

En annen nyhet i iPhone 14 var en ulykke-funksjon, som registrerer et bilkrasj - eller for voldsomme svinger i en berg-og-dal-bane, viser det seg.

Ikke lansert i Norge

Inntil videre er ikke nødanrop via satellitt tilgjengelig i Norge. Den er lansert i USA og Canada samt europeiske land som Tyskland, Frankrike, Irland og Storbritannia.

Ifølge Computerworld kan dette ha med dekningsgraden å gjøre. I USA bruker Apple selskapet Globalstar for satellittjenesten, og deres dekningskart går bare opp til Midt-Norge.

- Samtidig har det også kommet meldinger om betydelige investeringer fra Apples side i satellittnettverk, så det kan jo tenkes at dekningen vil utvides også til våre nordlige strøk, skriver teknologiavisa.

FORKLARINGEN: Apple bruker satelittnettverket til Globalstar til sin nødanropsfunksjon. Foto: Globalstar
FORKLARINGEN: Apple bruker satelittnettverket til Globalstar til sin nødanropsfunksjon. Foto: Globalstar Vis mer

Tilgjengelig i biler

Selv om denne SOS-funksjonen ikke er tilgjengelig på mobil i Norge, har en liknende funksjon vært krav i nye biler fra 2018.

E-Call-systemet er designet for å varsle nødetatene dersom du kommer ut for en ulykke som er så alvorlig at kollisjonsputene i bilen din løses ut. Da sender sensorer i bilen automatisk en nøyaktig angivelse at stedet for ulykken til en alarmsentral.

Det er mikrofoner i bilen som gjør at du eller en av passasjerene kan snakke med en operatør på alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen. Du kan dermed gi en beskrivelse av hva som har skjedd og alvorligheten av ulykken direkte til alarmsentralen dersom du er i stand til det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer