Rekordhøy bredbåndsdekning

90,4 prosent av alle husstander i Norge har tilbud om bredbånd med høy hastighet, mens hele 86,5 har tilbud om bredbånd med gigabit-hastighet.

REKORDHØY DEKNING: Med rekordmange husstander med tilbud om høy bredbåndshastighet er det ingen sak å bruke strømmetjenester på nett. Foto: AP Photo/Elise Amendola
REKORDHØY DEKNING: Med rekordmange husstander med tilbud om høy bredbåndshastighet er det ingen sak å bruke strømmetjenester på nett. Foto: AP Photo/Elise Amendola Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) torsdag.

Det er særlig antall husstander med tilbud om gigabit hastighet (1.000 megabit ber sekund) som har økt kraftig det siste året. Dette tallet har økt med 33 prosentpoeng fra 2020 til 2021.

– Vi har nådd målet vi satte oss i 2016, og er nå på full fart mot gigabitsamfunnet, sier distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

TIPS: Det er kjipt når snøret i hetta på hettegenseren har sklidd ut. Heldigvis finnes det en genial måte å fikse det på. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Økning i fiber

Tallene viser også en sterk økning i fiberdekningen i spredtbygde områder. Per første halvår har 64 prosent av husstandene i spredtbygde strøk tilbud om fiber – 9 prosent opp fra i fjor.

Planen er ifølge Helleland at dekningen skal bli enda bedre gjennom 5G-satsingen.

– Dette viser at dekningen blir stadig bedre i distriktene. Med utbygging av 5G vil enda flere få tilgang til 100 megabit per sekund eller mer. Her vil distriktspakken vi tilbød i 5G-auksjonen, som legger til rette for 480 millioner kroner til utbygging av raskt trådløst bredbånd i distriktene, ha stor betydning, sier hun.

Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier at regjeringen har nådd målet de satte seg i 2016. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier at regjeringen har nådd målet de satte seg i 2016. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Altibox tar innpå

Telenor og Altibox har samlet sett 61,3 prosent av det totale antallet bredbåndsabonnementer i privat- og bedriftsmarkedet ved utgangen av første halvår 2021.

Telenors andel går ned og var 32,5 prosent på dette tidspunktet i fjor, mot 32,4 prosent i år, mens Altibox-partnerne øker sin markedsandel til 28,8 prosent.

Også i mobilabonnement-markedet taper Telenor terreng. Telenor hadde 45 prosent av totalen ved utgangen av første halvår 2021, mens Ice og en rekke mindre tilbydere under samleposten «øvrige» er de som tar flere markedsandeler.

Kraftig økning i mobildata

Taletrafikken på mobiltelefon holder seg noenlunde stabilt på 9,2 milliarder trafikkminutter i første halvår 2021. En endring under pandemien er at 88 prosent av trafikken går mellom mobiltelefoner innenlands, en kraftig økning fra tilsvarende periode i 2019.

Datatrafikken innenlands økte med om lag 71 petabyte (en billiard byte) fra første halvår 2020 til samme periode i 2021.

En økende andel av datatrafikken genereres fra mobiltelefoniabonnementer. 78 prosent av innenlandsk datatrafikk ble generert fra mobiltelefoniabonnementer i første halvår 2021.

Datatrafikk ved bruk av mobilnett i utlandet var mindre enn 3 petabyte i første halvår 2021, betydelig lavere enn for noen år siden. Denne nedgangen kan knyttes til reiserestriksjoner i sammenheng med pandemien, mener Nkom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer