TEST: Apple iPhone 11 Pro Max

Rett og slett ekstremt god

Apples nye toppmodell har fått et svært solid kamera, men har mer å slå i bordet med.

Vi pakker opp Apples nye iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny høst, ny iPhone. Slik har det vært i en årrekke, og i år er det tolv år siden nå avdøde Steve Jobs dro sitt hjertebarn opp av hatten.

Denne høsten er det tre nye modeller å velge mellom. iPhone 11 (test kommer), iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, som da er oppfølgere til henholdsvis iPhone Xr, iPhone Xs og iPhone Xs Max.

Billige har Apples telefoner aldri vært, og dagens testprodukt starter på hele 12.990 kroner for innstegsmodellen med 64 GB lagringsplass. Skal du opp på neste nivå, med 256 GB lagringsplass, øker prisen med enda to tusen kroner - til femten tusen. Det er nøyaktig det dobbelte av det du må ut med for en OnePlus 7 Pro med samme mengde lagring.

Og allikevel lander jeg på en sekser på terningen; den første jeg gir en Apple-telefon siden iPhone 6s i 2015. Så sabla bra er Apples nye toppmodell.

Ekstremt godt kamera

La meg begynne testen med den viktigste oppgraderingen denne runden - kameraet.

TRE BAK: Ikke bare har teleobjektivet blitt mer lyssterkt – alle de tre nye iPhone 11-modellene har også fått et nytt ultravidvinkelkamera. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE BAK: Ikke bare har teleobjektivet blitt mer lyssterkt – alle de tre nye iPhone 11-modellene har også fått et nytt ultravidvinkelkamera. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Årets Pro-modeller er de første fra Apple som byr på tre kameraer på baksiden:

  • Det «vanlige» vidvinkelkameraet (~26 mm, f/1,8, 12 Mp, 1/2,55", 1,4µm)
  • «Tele»-kameraet (~52 mm, f/2,0, 12Mp, 1/3,4", 1µm)
  • Nytt: Ultravidvinkelkameraet (~13mm, f/2,4, 12Mp)

I tillegg til at ultravidvinkelkameraet er nytt, har telekameraet blitt mer lyssterkt enn på tidligere modeller og slipper nå inn 44 prosent mer lys. Vi har satt «tele» i anførselstegn fordi denne brennvidden strengt tatt gjør objektivet til et normalobjektiv. Kontra det vanlige vidvinkelkameraet gir det altså 2x zoom, som er kortere enn mange av konkurrentene, som både tilbyr 3x og 5x.

Også frontkameraet har blitt oppgradert og kan nå ta bilder med 12 megapiksler oppløsning, filme i 4K, gi deg et bredere bildeutsnitt om du holder telefonen vannrett og fortsatt by på en solid portrettmodus takket være TrueDepth-kameraet som brukes til FaceID.

Endelig nattbilder!

Svært velkomment er det at Apple endelig har tatt et grep om nattfoto, der både Huawei, Google og Samsung har levert vesentlig bedre på den fronten de siste åra.

Når det er mørkt vil kameraet nå automatisk aktivere nattmodusen, som typisk gir deg lukkertider i størrelsesorden tre sekunder mens du holder kameraet i hånda, og enda lenger om du har plassert telefonen på et stativ, noe gyrosensorene automatisk finner ut av.

Nattmodusen er dessverre ikke tilgjengelig om du bruker ultravidvinkelkameraet, men det gjør også at vi først kan vise hvor mørkt det egentlig var da vi tok bildet:

Rett og slett ekstremt god

Og her med nattmodusen:

Rett og slett ekstremt god

Vi har også tatt noen bilder side om side med Huawei P30 Pro, og hvilken av telefonene som gjør det best, beror nok litt på hva man vekter. Generelt sett synes vi iPhone-kameraet fanger tar bilder med mer farger og kontrast, men har mindre kontroll på sterke lyskilder, som blir mer utbrent enn hva Huawei leverer. Og når det blir ordentlig mørkt, klarer ikke iPhone-kameraet å levere det samme detaljnivået som Huawei.

Under ser du et eksempel. For ordens skyld er iPhone-bildene til venstre i alle eksemplene under:

Og når det er praktisk talt er helt mørkt, er det fortsatt Huawei som kan by på mest detaljer i bildet. Her har vi tatt et bilde lenge før sola har stått opp, i tåke:

Her har Huawei-kameraet brukt vanvittige ISO 65536, mens iPhone stopper på ISO 3200, men med langt mer utviskede detaljer.

La oss runde av nattbildene med et bilde av Moss Kirke sent mandag kveld. Som du ser er det litt mer farger i iPhone-bildet, men Huawei henter frem mer fra de mørke partiene i bildet, i tillegg til at klokka i tårnet ikke er utbrent – her kan du også lese av romertallene:

Altså må vi fortsatt holde en knapp på Huawei hva gjelder nattmodus, men Apple har tatt et skikkelig firsprang og er nå på høyde med de beste når det er mørkt. Om du vil studere bildene over (og et par ekstra) på nærmere hold, har vi lagt 10x2 duellbilder i dette Google Foto-albumet.

Merk dog at Apple ennå ikke har lansert den såkalte «Deep Fusion»-funksjonen, som spesielt skal løfte detaljnivået når det er relativt dunkel belysning, så den må vi komme tilbake til senere.

Smarte løsninger

Men det er ikke bare på natten man tar bilder, og vi må berømme Apple for å ha tenkt veldig smart med den nye trekameraløsningen.

For det første: Når du komponerer bildet, blir nå de sorte feltene oppe og nede på skjermen byttet ut med en halvgjennomsiktig utgave av hva du vil få med i bildet om du bruker vidvinkelkameraet:

Rett og slett ekstremt god

Og ekstra smart: I kamerainnstillingene kan du aktivere en funksjon som gjør at telefonen knipser med begge de to kameraene samtidig og tar vare på vidvinkelutgaven i 30 dager, slik at du i etterkant kan redigere bildet og zoome ut om du vil.

Her kan du se hvordan vi i etterkant henter ut vidvinkelbildet:

Også når man tar video, filmer Apple med alle tre kameraene samtidig, som gir deg en særdeles myk og sømløs zoom-funksjon – i særklasse best av alle telefoner vi har testet og rett og slett nydelig å betjene. Et eksempel på hvor mykt du zoomer med telefonen, kan du se i eksempelet under:

En smakebit på videoegenskapene på iPhone 11 Pro Max, med imponerende sømløs zoom. Vis mer

Det eneste du vil merke hva gjelder bytte av objektiv er om du filmer om natten, for siden ultravidvinkelkameraet er mindre lyssterkt, blir det akkurat som om du slukker lyset når du zoomer ut. Merk dog at ultravidvinkelen er utilgjengelig om du filmer med 4K-oppløsning.

Her ser du et eksempel der lyset «slukker» litt når vi zoomer langt nok ut:

Eksempelvideo på kveldstid - legg merke til hvordan lyset "slukker" når vi zoomer langt nok ut. Vis mer

Et svært habilt kamera

Men det som uansett teller svært positivt er at iPhone-kameraet gir oss så konsekvent gode bilder. Nesten uansett hva vi gir det av utfordringer, blir resultatet svært godt, med nydelige farger, gode detaljer og bunnsolide eksponeringer.

Rett og slett ekstremt god
Rett og slett ekstremt god
Rett og slett ekstremt god

Portrettfunksjonen, som forfalsker en uskarp bakgrunn, virker nå også på dyr, og med et mer lyssterkt objektiv synes vi autofokusen virker å være vesentlig kjappere enn tidligere.

Og med Apples innebygde redigeringsfunksjoner kan du gjøre et vanlig portrettbilde til noe mer spesielt - i løpet av sekunder:

Rett og slett ekstremt god

Som nevnt er også frontkameraet oppgradert denne gangen, og her kan vi si det samme: rett og slett svært god kvalitet – her både med og uten portrettfunksjonen aktivert:

Rett og slett ekstremt god

Alt i alt skal du vanskelig finne en telefon som kombinerer foto- og videoegenskapene på en så god måte som iPhone 11 Pro-modellene. Du kan se en god håndfull flere bilder i dette Google Foto-albumet om du vil studere på nærmere hold.

Imponerende batteritid

De to tingene Apple først og fremst dro frem som forbedringer denne gangen, var kameraet og batteriet, og vi kan skrive under på at iPhone 11 Pro Max er en svært utholdende krabat.

Rett og slett ekstremt god

I helgen hadde jeg 20 prosent igjen på batteriet søndag kveld etter at telefonen var fulladet lørdag morgen, med totalt 1,5 + 3 timers skjermtid fordelt på de to dagene, som også inkluderte veldig mye foto og video (i sollys, med dertil høy lysstyrke på skjermen) og tilhørende sikkerhetskopiering over mobilnettet til nettskyen, som da ikke regnes med i skjermtiden.

Det må vi si er imponerende tall fra Apple, og du vil vanskelig tømme denne telefonen på en dag med mindre du bare sitter og spiller tunge spill.

Og ENDELIG, med store bokstaver - en kraftigere lader med i esken enn den som har fulgt med de første elleve åra.

Nå har Pro-modellene fått en lader på 18 watt, og her ser du hvordan en ladesyklus fortoner seg:

Som du ser nærmer vi oss 70 prosent etter tre kvarter før farten begynner å avta. Telefonen bruker omtrent en time fra 82-prosentmerket og til den er fulladet, men du vil nok få en dags bruk etter tre kvarter der, altså.

Fabelaktig skjerm

Det er mye positivt å trekke frem om iPhone 11 Pro Max. Skjermen, på 6,5 tommer diagonalt, har fremragende kvalitet med nøyaktig kalibrerte farger, og den er i tillegg svært lyssterk.

Dessuten er den kompatibel både med HDR 10 og Dolby Vision, som betyr at du får et svært rikt spenn mellom mørkest og lysest når du ser filmer skutt i disse HDR-formatene. På sitt lyseste har nettstedet Displaymate målt iPhone-skjermen til å gi hele 1290 nits lysstyrke, som er et svært høyt tall.

KNALLSKJERM: AMOLED-skjermen på iPhone 11 Pro Max er av ypperste kaliber. Foto: Pål Joakim Pollen
KNALLSKJERM: AMOLED-skjermen på iPhone 11 Pro Max er av ypperste kaliber. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør også at ting som blålys på politibiler i mørke actionscener virkelig gnistrer fra resten av bildet.

Som før finnes også True Tone-funksjonen, som justerer hvitbalansen etter omgivelsene og gir en komfortabel varme i skjermen på kveldstid. Borte er imidlertid «Force Touch»-funksjonen, som gjorde at telefonen kunne oppdage det når du trykket ekstra hardt og tilby egne funksjoner deretter.

Kjappere FaceID

Som før blir vi ikke kvitt busslomma på toppen – her har Huawei klart å pakke praktisk talt samme teknologi i en merkbart smalere lomme i sin nye Mate 30 Pro (som foreløpig ikke har fått noe norsk dato), og mange andre konkurrenter kjører både hull til frontkameraet og kameraer som spretter opp for å få tynnere rammer, men da uten den samme teknologien innabords som Apple.

BRED: Som du ser av bildet, har Huawei klart å skvise sammen busslomma på sin nye Mate 30 Pro, som i praksis har samme type teknologi innabords som Apples variant. Foto: Pål Joakim Pollen
BRED: Som du ser av bildet, har Huawei klart å skvise sammen busslomma på sin nye Mate 30 Pro, som i praksis har samme type teknologi innabords som Apples variant. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

FaceID-opplåsningen virker å være enda kjappere enn før, og tillater dessuten at du ikke lenger ser så rett på den. Faktisk kan vi ikke erindre at vi en eneste gang i løpet av de ti dagene vi har brukt telefonen har opplevd en bom fra FaceID.

En ting vi dog har bitt oss merke i: Apple hevder at de nye iPhone-modellene har det sterkeste glasset av alle telefoner, men hvis et glass skal tåle knall og fall, må det nødvendigvis også være mykere – og derfor lettere å ripe.

RIPETE: Glasset skal være svært godt mot støt, men det innebærer også at det er mykere og at det lettere får riper. Foto: Pål Joakim Pollen
RIPETE: Glasset skal være svært godt mot støt, men det innebærer også at det er mykere og at det lettere får riper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På våre testmodeller har vi allerede en del riper, som kom allerede den første dagen etter at de tidvis lå med skjermsiden ned mot bordet da «vi» (*kremt* Kirsti *kremt*) lagde unboxing-videoen. Men det har ikke blitt noen flere av dem, i hvert fall, så det kan hende at de fikk kjørt seg litt ekstra der.

Uansett - riper er til irritasjon, mens en knust skjerm er kostbart.

Super ytelse

Apple har lenge vært i tet hva ytelse angår, og der holder årets nye modeller stand.

Nevnt er de avanserte videomulighetene, der alle kameraene filmer samtidig og gir sømløs zooming, og iPhone 11 Pro-modellene håndterer alt vi utfordrer dem med svært raskt og effektivt.

Måler vi med syntetiske ytelsestester får vi også svært høye tall. I Geekbench 5 (ny utgave med lavere poengscore enn før) som måler ren prosessorkraft, scorer iPhone 11 Pro Max 1333 poeng på én kjerne og 3472 poeng med alle.

Tilsvarende tall for eksempelvis Huawei P30 Pro er 678 og 2378. På AnTuTu-testen, som tester det meste ved telefonen, scorer iPhone 11 Pro Max hele 456.957 poeng, mens beste Android-konkurrent, OnePlus 7T (test kommer) med Snapdragon 855+-prosessor, klokket inn til 393.559 poeng.

Apropos OnePlus må vi innrømme at Apple kunne ha tatt enda et steg med en 90 Hz-skjerm slik OnePlus har, som fortsatt gir en enda mer silkemyk følelse når man skroller innhold på skjermen.

FORTSATT LIGTHTNING: Selv om noen ryktemakere hevdet at iPhone 11-modeller ville få USB-C-lading, er det fortsatt Lightning-porten som gjelder. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT LIGTHTNING: Selv om noen ryktemakere hevdet at iPhone 11-modeller ville få USB-C-lading, er det fortsatt Lightning-porten som gjelder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny WiFi-standard

Verdt å merke seg er også at iPhone 11-modellene er blant foreløpig svært få telefoner som støtter den nye WiFi 6-standarden (802.11ax), der de første kompatible ruterne så vidt har begynt å ankomme butikkene.

Når det gjelder signalmottak ellers, har vi opplevd at iPhone 11 Pro Max ikke helt har klart å holde tritt med de beste. Dette må vi innrømme at vi ikke har for vane å måle, men vi stusset litt da vi så at det stod «3G» oppe i hjørnet der vi forventet å ha 4G-dekning, og ganske riktig - på P30 Pro i den andre bukselomma, stod det «4G+».

3GRE: I denne sitauasjonen hadde vi bare 3G-dekning med iPhone 11 Pro Max, og fartstesten gikk dermed tre ganger raskere med Huawei P30 Pro.
3GRE: I denne sitauasjonen hadde vi bare 3G-dekning med iPhone 11 Pro Max, og fartstesten gikk dermed tre ganger raskere med Huawei P30 Pro. Vis mer

Derfor har vi målt farten på de to side om side ved en håndfull anledninger den siste uka ved å bruke Netflix' fartstest, fast.com. På kontoret får vi 120 Mbps på iPhone og 170 Mbps på P30 Pro, på Moss stasjon henholdsvis 63 og 85, og den største forskjellen i svømmehallen på Cato-senteret i Son, der iPhone kun klarte 3,6 Mbps, mens tilsvarende tall for Huawei var 26 Mbps.

Som sagt - dette er ikke noe vi har for vane å måle, men vi har alltid hatt en følelse av at Huawei-telefonene er ekstra gode der – også når det gjelder å finne GPS-signalet etter at man har kjørt i en tunnel, for eksempel.

Bra (!) høyttaler

Høyttaleren på iPhone 11 Pro Max fortjener hederlig omtale. Den byr på bra med volum og fylde i lyden og er faktisk en høyttaler vi fint hadde klart å se en film med, med en ganske god stereoeffekt om du holder den på litt nært hold (Dolby Atmos-sertifisert).

Konstruksjonsmessig har vi også veldig sansen for den matte baksiden på årets pro-modeller, som vi også likte godt da vi testet OnePlus 7 Pro. Ikke bare ser det bra ut, men det blir også minimalt med fingeravtrykk på en slik flate.

Pro-modellene skal også være bedre tettet mot vann enn tidligere, der Apple oppgir inntil fire meters dyp i 30 minutter (IP68-sertifisert), som så vidt vi kan erindre er de mest solide tallene vi har sett. Men som før – noe garanti får du ikke på det fra Apples side.

MATT: Den matte baksiden ser bra ut og gjør i tillegg at du slipper å irritere deg over fingeravtrykk. Foto: Pål Joakim Pollen
MATT: Den matte baksiden ser bra ut og gjør i tillegg at du slipper å irritere deg over fingeravtrykk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

iPhone 11 Pro Max er en særdeles god telefon, der Apple i år har adressert to viktige ting – kameraet og batteritiden, som begge imponerer oss voldsomt. Og endelig får man en kraftigere lader med i esken.

Her er det kvalitet i alle ledd – fra en svært sikker, presis og rask ansiktsopplåsning, via en eksepsjonelt god skjerm og svært god vibrasjonsmotor – til en høyttaler som leverer imponerende lyd til mobiltelefon å være.

Rett og slett ekstremt god

Og innabords bor den raskeste maskinvaren på markedet, som blant annet gjør at Apple kan briljere med svært gode videoegenskaper.

Men den er fortsatt dyr. Innstegsmodellen koster 13.000 kroner og da med 64 GB lagringsplass; vesentlig mindre enn de argeste konkurrentene. Det mest aktuelle kjøpet for mange vil da være 256GB-utgaven for 15.000 kroner, som for eksempel er 4.000 kroner over det Samsung tar for sin toppmodell, Note 10 plus.

I fjor hevdet vi at prisen ble for høy når Xs Max bare var blant de beste telefonene. I år mener vi at iPhone 11 Pro Max er den beste telefonen på markedet, og derfor ender vi opp med en sekser på terningen, Apples første iPhone-sekser på Dinside siden 6s i 2015.

Men du kan definitivt få nesten like gode telefoner for en god del lavere pris. Verdt å tenke på før man blåser av over 10.000 kroner på en telefon nå til dags er også om man bør vente til 5G er på plass, slik at man får utnyttet fremtidens mobilnett til sitt fulle.

>> Her finner du Dinsides mobiltester

Testresultat

Apple iPhone 11 Pro Max

Svært gode foto- og videoegenskaper, utholdende batteri, fremragende skjerm, svært rask maskinvare, god høyttaler - rett og slett meget høy kvalitet i alle ledd

Høy pris, skjermen får lett riper, ikke like godt signalmottak som de beste

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer