TEST: Soundboks (2019)

Rett og slett et monster av en Bluetooth-høyttaler

Festen er reddet.

SPILLER EKSTREMT HØYT: Volumkontrollen på Soundboks går til 11, og høyttalerne kan spille hele 126 decibel. Foto: Pål Joakim Pollen
SPILLER EKSTREMT HØYT: Volumkontrollen på Soundboks går til 11, og høyttalerne kan spille hele 126 decibel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

For to år siden testet vi Soundboks 2 – en gedigen Bluetooth-høyttaler som var i stand til å spille opptil 122 decibel.

Og denne måneden lanserte danskene oppfølgeren – den har ikke noe tretall i modellbetegnelsen, men omtaltes gjerne som «New Soundboks», eller bare «Soundboks».

Fremdeles snakker vi om et beist av en høyttaler. Med vekt på over 15 kilo er det ikke bare-bare å dra den med seg, men om du skal bære den langt, finnes det også en egen ryggsekk-innretning du kan feste den i, slik at du kan bære den på skuldrene.

MED BÆREHÅNDTAK: 15 kilo er ikke veldig lett å bære, men du får i det minste bærehåndtak på hver side. I tillegg får man kjøpt en ryggsekk-innretning for å bære den på ryggen. Foto: Pål Joakim Pollen
MED BÆREHÅNDTAK: 15 kilo er ikke veldig lett å bære, men du får i det minste bærehåndtak på hver side. I tillegg får man kjøpt en ryggsekk-innretning for å bære den på ryggen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Spiller enda høyere

Nytt denne gangen er at høyttaleren har fått et nytt diskantelement og en ny bassrefleksport som gjør at den akustiske konstruksjonen er noe endret, og det maksimale volumet er dermed blitt enda høyere enn før.

2019-utgaven av Soundboks kan spille opp til 126 decibel, og det er så høyt at du nesten ikke tror det når du står foran høyttaleren.

Til sammenligning: står du 50 meter unna et jetfly som tar av, er det cirka 120 decibel, og skalaen er logaritmisk, som betyr at for hver 3 dB du legger til, så dobles lydstyrken. Med andre ord: Soundboks kan spille fire ganger så høyt som lyden av et jetfly på 50 meters avstand.

Som vi påpekte i forrige runde: Når du gir folk en demonstrasjon på dette, reagerer de fleste med en kombinasjon og av fryd og frykt.

TIL 11: Panelet der du justerer volumet har nå blitt LED-belyst, og som seg hør og bør går volumskalaen til 11. Foto: Pål Joakim Pollen
TIL 11: Panelet der du justerer volumet har nå blitt LED-belyst, og som seg hør og bør går volumskalaen til 11. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Robust konstruksjon

Høyttaleren fra Soundboks er IP65-sertifisert, så om det kommer en regnskyll mens festen pågår er det uproblematisk. Det samme gjelder snø.

Den er også laget for fest, der de store silikonballene i hvert hjørne tar i mot støyten om den velter, så høyttaleren skal tåle røff behandling og er blant annet dropptestet mot betong. I tillegg skal den fungere i tjue kuldegrader og femti varmegrader.

HJØRNEKULER: Soundboks er blant annet falltestet mot betong og skal tåle en skikkelig vikingfest. Foto: Pål Joakim Pollen
HJØRNEKULER: Soundboks er blant annet falltestet mot betong og skal tåle en skikkelig vikingfest. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Grillen er dessuten mulig å ta av denne gangen, slik at du kan spraylakkere den etter eget ønske. Bak den sitter to 10"-elementer og en 1" diskant. På innsiden sitter det også tre forstkerkere med 72 watts effekt (RMS klasse D).

Dette er altså en høyttaler som opererer helt trådløst, der det medfølgende batteriet, som kan byttes med et annet i løpet av sekunder, holder det gående i 40 timer på «middels» volum, som da er i størrelsesorden 113 dB.

Kjører du volumbryteren opp til 11 (ja, den går til 11), holder den i fem timer, men det er neppe noe du gjør tidlig på kvelden, og kanskje ikke i det hele tatt. Selv brukte vi den blant annet på en låvefest forrige helg, og med volumet på rundt midtveis store deler av kvelden var det fortsatt fire av fem prikker igjen på batteriet dagen etterpå.

40 TIMER: På «middels» volum holder batteriet i 40 timer, og statusen kan sjekkes ved å trykke på knappen. Foto: Pål Joakim Pollen
40 TIMER: På «middels» volum holder batteriet i 40 timer, og statusen kan sjekkes ved å trykke på knappen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Batteriet bor i et eget rom i kabinettet og kobles enkelt til med ledningen som henger på. Det har fem led-lys som indikerer gjenstående batteritid om du trykker på knappen – på samme måte som batteriene blant annet på DJI-droner.

Snedig løst er også batteriladingen. Batteriet kan lades samtidig som strømforskyningen gir høyttaleren strøm. En fullading fra 0-100 tar 3,5 timer, og du kan altså kjøpe flere batterier (kr 1500) om du skal ut på langtur. De er for øvrig identiske som med den forrige modellen og kan brukes på tvers.

Ny funksjon: TeamUp

Blant nyhetene i den tredje Soundboks-utgaven er muligheten for trådløst å koble sammen flere høyttalere. Dette gjøres forbilledlig enkelt – alt du trenger å gjøre er å bruke knappen på baksiden til å sette den ene høyttaleren til «host», mens du på den andre trykker en ekstra gang slik at de blir stående på «join».

Og så spiller høyttalerne det samme – ikke i et stereooppsett, for å bemerke det, men du kan koble sammen inntil fem enheter på denne måten. Her bruker Soundboks SKAA-teknologi med svært lav forsinkelse – vi klarte ikke å legge merke til noen forsinkelse i det hele tatt.

HIT, MEN IKKE LENGER: Så langt fra hverandre klarte vi å plassere høyttalerne før den ene ikke lenger spilte musikk. Foto: Pål Joakim Pollen
HIT, MEN IKKE LENGER: Så langt fra hverandre klarte vi å plassere høyttalerne før den ene ikke lenger spilte musikk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det vi imidlertid lett la merke til, og som kanskje er den største skuffelsen, er at avstanden mellom de to høyttalerne ikke kan være allverden før den som «joiner» mister forbindelsen. Uten obstruksjon snakker vi bare rundt tre meter (målt etter de klassiske lange stegene vi brukte på fotballøkka da vi var små), og da kutter den ene høyttaleren når noen går imellom – på den nevnte låvefesten måtte vi ha dem en halvmeter fra hverandre, mest for å unngå at noen gikk imellom.

Det gjør at vi synes gleden blir begrenset med denne funksjonen – da bør høyttalerne i så fall opp i høyden for å unngå at noen går imellom og forhindrer signalet.

Rekkevidden mot avspillingsenheten er imidlertid svært imponerende. Vi målte hele 95 meter med fri sikt før vi begynte å oppleve litt hakking, og selv på denne avstanden kunne vi fint høre hva som ble spilt – i motvind (for høyttaleren).

LANG REKKEVIDDE: Hit kom vi med mobiltelefonen før vi det begynte å hakke litt fra høyttaleren. Foto: Pål Joakim Pollen
LANG REKKEVIDDE: Hit kom vi med mobiltelefonen før vi det begynte å hakke litt fra høyttaleren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kablede muligheter

I tillegg har høyttaleren både Aux-inngang og -utgang, så du har også mulighet til å bruke kabel for å sende signalet videre til en annen høyttaler om du ønsker det.

Borte er bryteren som lot deg velge mellom «indoor» og «outdoor»-modus, og det er like greit – selv brukte vi alltid outdoor, som hadde litt mer basstrykk i lyden, og som nok er den årets utgave er tunet etter.

Etter sigende skal det komme en app i nær fremtid som lar deg tukle med equalizerinnstillinger og den slags.

TILKOBLINGER: 2019-utgaven av Soundboks har AUX ut og inn, samt to XLR-porter slik at du kan koble til mikrofoner, miksere og annet utstyr. Foto: Pål Joakim Pollen
TILKOBLINGER: 2019-utgaven av Soundboks har AUX ut og inn, samt to XLR-porter slik at du kan koble til mikrofoner, miksere og annet utstyr. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For den som spiller festmusikk på mer profesjonelt vis enn vår mobiltelefon med Spotify, har det såkalte pro-panelet fått to XLR 1/4"-porter, til mikrofon, miksebord eller hva det måtte være.

I bunnen er også et standard stativfeste om du vil ha dem opp i høyden.

Dog finner vi fortsatt ikke noen knapper for å kontrollere avspillingen, som vi også savnet i første runde – for å pause eller hoppe mellom sanger. Det kunne jo ha vært kjekt når enheten som spiller musikk tross alt kan befinne seg 95 meter unna.

Det kunne også ha gjort seg med en innretning som lot deg plassere mobiltelefonen eller nettbrettet mer beskyttet enn bare å ligge oppå, og gjerne en USB-utgang slik at man kunne lade enheten.

EKSTREMT: Maks volum, 126 dB, er til å få bakoversveis av. Høyttaleren spiller imidlertid mye penere om du knepper den noen hakk ned. Foto: Pål Joakim Pollen
EKSTREMT: Maks volum, 126 dB, er til å få bakoversveis av. Høyttaleren spiller imidlertid mye penere om du knepper den noen hakk ned. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Holder seg imponerende godt på høyt volum

Lydkvaliteten synes vi er hakket over det den var i forrige runde, der særlig bassen låter litt penere enn før og diskanten ikke er like skarp som sist.

Og selv på maks volum holder lyden seg tålig grei – uten at det blir like grøtete som vi husker fra forgjengeren, selv om det på ingen måte låter veldig pent når du drar på med de siste LED-lysene på volumkontrollen.

Bassen virker også å holde seg bedre denne gangen, selv om den på ingen måte dominerer lydbildet, og de dypeste tonene uteblir fortsatt (nedre grense på 40Hz ifølge spesifikasjonene).

Bevares, du kan få penere lyd for 9.000 kroner, men tro meg: når festen når nivået der 126 decibel er påkrevd, er pen lyd det siste man bryr seg om.

Konklusjon

Du skal være rimelig god venn med naboene (eller ha dem et stykke unna) for å bruke Soundboks på fullt volum, og det er nesten ikke til å tro hvor mye lyd som trykkes ut når du vrir volumbryteren helt til maks.

Nye Soundboks er bedre enn sin forgjenger: den spiller høyere og litt penere, kan pares trådløst med flere høyttalere og er utstyrt med tilkoblinger til annet musikkutstyr, der du tidligere måtte kjøpe en egen boks til 2.500 kroner ved siden av.

Riktignok må du plassere høyttalerne ganske nært hverandre om du vil spille fra flere samtidig, men til enheten du spiller fra kan det være nesten 100 meter om du har fri sikt.

Fremdeles synes vi Soundboks har litt å gå på med tanke på betjening og styring av musikken, og prislappen vil selvsagt være i høyeste laget for de fleste av oss, om man ikke spleiser på en i kompisgjengen eller finansierer kjøpet ved å leie den ut.

Men har du lyst og råd: Herregud så morsomt.

Testresultat

Soundboks (2019)

Redder festens siste timer med latterlig høyt volum, svært god batteritid med utbyttbar løsning og mulighet for å lade samtidig som du spiller, robust kontruksjon, enkel paring både med avspillingsenhet og andre Soundbokser, gode tilkoblingsmuligheter, grei å bære med seg til tross for høy vekt

TeamUp-funksjonen krever at høyttalerne står nært hverandre og musikken bryter lett når noen passerer i mellom, musikkstyring på høyttaleren hadde vært kjekt, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer