TEST: Bang&Olufsen Beoplay H95

Rett og slett glitrende

… men så var det denne prisen, da.

KNALLGODE: Det er liten tvil om at Beoplay H95 er et særdeles godt par med hodetelefoner. Men de har også en grusomt høy prislapp. Foto: Pål Joakim Pollen
KNALLGODE: Det er liten tvil om at Beoplay H95 er et særdeles godt par med hodetelefoner. Men de har også en grusomt høy prislapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

8.750 kroner.

Det er hva du må ut med om du skal sikre deg et eksemplar av Beoplay H95; Bang & Olufsens jubileumsmodell i anledning selskapets 95-årsjubileum.

Og det er mye penger. Fryktelig mye penger for et par trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping - særlig når toppmodellene fra konkurrentene som regel plasserer seg rundt 4.000-kronersmerket, der du også nå finner B & Os forrige toppmodell, 3. generasjon H9.

Men fy søren, for noen gode hodetelefoner. Her er alt på stell - fra ekstremt god lydkvalitet til nydelig konstruksjon og betjening.

Testresultat

Beoplay H95

- Ekstremt god lyd med praktisk talt null forsinkelse
- Fabelaktig betjening
- Svært høy konstruksjonskvalitet
- Meget god støydemping
- Svært god batteritid (38t)
- Meget god kodekstøtte
- Multipoint-støtte
- Meget god handsfreekvalitet
- Meget god rekkevidde

- Svært dyre
- Ingen autopause

Jubileumsmodell

H95 er altså Bang & Olufsens jubileumsmodell, der 95 angir hvor gammelt selskapet, som ble stiftet i 1925, er.

Du får H95 i sort og sølvfarget utgave (som vår testmodell), og det medfølgende metalletuiet matcher fargen på hodetelefonene.

DELIKAT: B&O H95 kommer med et metalletui som virker å beskytte dem godt når de ikke er i bruk. Foto: Pål Joakim Pollen
DELIKAT: B&O H95 kommer med et metalletui som virker å beskytte dem godt når de ikke er i bruk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved siden av å ha plass til hodetelefonene, som må brettes sammen for å passe oppi, finner du et lite rom med 3,5 mm-lydkabel, USB-kabel (til lading) og et adapter du kan bruke på fly.

EKSTRA PLASS: Under denne luka finner du kabler og adapter til underholdningen på flyet. Foto: Pål Joakim Pollen
EKSTRA PLASS: Under denne luka finner du kabler og adapter til underholdningen på flyet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Luksuriøs design

Bang & Olufsen har ikke spart på noe med tanke på designet heller. Fra nevnte H9 har de endret formen på øreklokkene slik at de nå er ovale, og de er trukket i ekte lammeskinn, fylt med memory foam og ligger meget behagelig mot øret. De kan også tas av og er derfor enkle å bytte om de skulle bli litt slitne med åra.

LAMMESKINN: Øreputene er trukket i ekte lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen
LAMMESKINN: Øreputene er trukket i ekte lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers går det i aluminium her, framfor plast som hos mange andre. Hodebøylen har god polstring, og også her er det brukt ekte vare i form av oksehud på toppen.

Som nevnt kan de også brettes sammen når de ikke er i bruk, noe de også må for å passe i etuiet. Det eneste vi egentlig savner konstruksjonsmessig er at hodetelefonene ikke har noen funksjon som automatisk pauser musikken når du tar dem av hodet.

Men en skikkelig genistrek er de nye betjeningshjulene for volum og støydemping.

Nydelig betjening

Ved siden av prisen var det én ting vi ikke helt klarte å bli venn med på B & O H9 3. generasjon, og det var volumjusteringen, som du gjorde ved å «tegne» en sirkel enten med eller mot klokka på den høyre øreklokka. Litt for ofte endte det heller med et sangbytte.

Fortsatt er den høyre øreklokka berøringsfølsom, slik at du kan hoppe mellom sanger ved å sveipe fram og tilbake eller pause ved å prikke på den, men volumjusteringen er nå flyttet ut til et eget fysisk hjul.

ELSK: Et slik mekanisk hjul finner du på begge klokkene - den høyre styrer volumet og den venstre graden av støydemping/innslipp av lyd. Foto: Pål Joakim Pollen
ELSK: Et slik mekanisk hjul finner du på begge klokkene - den høyre styrer volumet og den venstre graden av støydemping/innslipp av lyd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og jeg elsker det. Jeg skal ikke påstå at dette er det eneste produktet på markedet med slik betjening (blant annet finnes de også på Microsofts Surface-hodetelefoner), men det er de første undertegnede har prøvd, og det er rett og slett så forbasket elegant. Ikke at det er snakk om rakettforskning heller, altså, men et stort, taktilt hjul inntil bøylen som du kan vri med eller mot klokka for å øke og senke volumet - tilsynelatende i ganske mange trinn.

Og jaggu finner du ikke ett av dem på venstre øreklokke også, som lar deg regulere støydempingen. Her vrir du mot deg for mer demping og fra deg for mindre demping og større innslipp av ekstern lyd. Du blir møtt med et lite knepp i øret når du står midt imellom (og verken demper eller slipper inn), samt en tone når du har makset den ene eller andre veien (fem trinn hver vei).

Pauser du musikken og vrir det venstre hjulet helt fra deg, føles det nesten som om du ikke har på hodetelefonene, slik at du fint kan føre en samtale i butikken eller liknende.

BERØRINGSFELT: Her kan du sveipe frem og tilbake for å hoppe mellom sanger, eller prikke én gang for å pause musikken. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFELT: Her kan du sveipe frem og tilbake for å hoppe mellom sanger, eller prikke én gang for å pause musikken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved siden av skyvebryteren for å slå dem av og på finner du bare én knapp - på venstre øreklokke. Den kaller opp stemmeassistenten på telefonen, altså typisk Siri eller Google Assistent. Men etter det vi har skjønt, vil det komme en oppdatering som gjør at hodetelefonene får fullverdig Google Assistent-støtte slik H9 hadde, altså der du også kan få lest opp varsler på øret når de tikker inn. Det finnes ikke per i dag.

Men de støtter Androids fast pair-teknologi, så det er bare å slå dem på og koble til via varselet som dukker opp på telefonen.

Aldeles strålende lyd

Spør du meg hvilke hodetelefoner jeg likte best i 2019, så er det utvilsomt Beoplay H9 3. generasjon, og selv om de var markant dyrere enn konkurrentene da de ble lansert, har det slått meg mang en gang at de kanskje burde ha fått en sekser på terningen - rett og slett fordi de låt så forbasket bra.

Og det gjør H95 også - til de grader. Her får du rett og slett et ekstremt detaljert og fyldig lydbilde som er et par hakk over Sony, Bose, Jabra og de andre. Bassen er både dyp og stram, men fremdeles fortsatt bare en del av låta uten å gå på bekostning av andre toner. H95 har full kontroll på den svært rike mellomtonen og låter svært åpent og ofte konsertliknende.

Slik fortoner H95 seg på hodet når du har dem på. Foto: Pål Joakim Pollen
Slik fortoner H95 seg på hodet når du har dem på. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På en låt som Kiss in Blue av Yello og Heidi Happy med både elgitarer, hi-hater, bass, vokal, synth, perkusjon, saksofon og mer til får alle instrumenter rikelig med plass, og H95 er rett og slett tunet til det perfekte i mine ører. Skulle du mot formodning ikke være fornøyd, finnes det gode muligheter til å påvirke frekvensvektingen via Bang & Olufsen-appen også, riktignok via et koordinatsystem og ikke med vanlige frekvensbånd. Men det er forholdsvis enkelt å løfte diskanten en bitte liten smule om du vil ha enda litt mer der, for eksempel.

Via denne innretningen kan du justere lydbildet etter egen smak. Foto: Pål Joakim Pollen
Via denne innretningen kan du justere lydbildet etter egen smak. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

H95 utviser viser også svært god dynamikk, klang, romfølelse og ikke minst stereoperspektiv på Infected Mushrooms Avratz, der selv den minste lyd kan høres – som det lille fiolindraget som nesten høres feilaktig ut etter rundt 24 sekunder. For det er kanskje det som er så spesielt med H95 - de inviterer deg til å lukke øynene og høre musikken i større grad enn de fleste andre.

Ser du film eller spiller rytmespill kan du glede deg over praktisk talt fraværende forsinkelse – aldri har jeg opplevd et par trådløse hodetelefoner som er så spot-on når jeg spiller Dancing Line, der det er fullstendig uproblematisk å spille i blinde på sangene jeg kan best, og det er nok takket være den nye AptX Adaptive-kodeken som H95 er blant de første som støtter (testet på Android). I tillegg støttes AAC (mest aktuelt på iPhone) og «vanlig» SBC.

Selve putene er festet med magneter og kan enkelt tas av og byttes ved behov. Foto: Pål Joakim Pollen
Selve putene er festet med magneter og kan enkelt tas av og byttes ved behov. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

38 timers batteritid

Batteritida har fått et byks fra den siste H9-modellen og har nå økt fra 25 til 38 timer, som er blant de aller beste.

Begge deler er uansett ganske lenge, og 25 timer er neppe et problem i hverdagen det heller, så er det sagt, men disse kan du altså lade ei gang i uka om du så bruker dem hele arbeidsdagen hver dag.

Handsfreekvaliteten synes vi er meget god på disse hodetelefonene, der Bang & Olufsen benytter seg av fire eksterne mikrofoner. Når du prater, slippes lyden inn fra omgivelsene slik at du hører din egen stemme naturlig, og vi har jevnt over fått meget gode skussmål fra motparten ved samtale. I vindfulle omgivelser kunne det dog ha vært greit å droppe lydinnslippet, men det får du ikke justert på.

OKSESKINN: Hodebøylen er dekket av okseskinn i overkant, og relativt god polstret på undersiden. Foto: Pål Joakim Pollen
OKSESKINN: Hodebøylen er dekket av okseskinn i overkant, og relativt god polstret på undersiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva gjelder støydempingen er den også meget god på H95. Vi snakker ikke helt på nivå med Sony WH-1000XM4 når vi tester side om side foran tørketrommelen eller med volumbryteren høyt på anlegget i stua med lyden av fly i bakgrunnen, der Sonyene klarer å dempe større deler av frekvensspekteret, men det blir uansett ganske behagelig stille i Bang & Olufsens hodetelefoner også, og mindre «vacuum-følelse», så her er de blant de beste.

Konklusjon

Det er i det hele tatt lite å trekke for på H95 annet enn prisen. De spiller aldeles nydelig, har solid støydemping, glitrende betjening og svært god batteritid.

Prismessig grenser det til galskap når de koster det dobbelte av de fleste av konkurrentene, for du får også et par svært gode hodetelefoner med mange av de samme kvalitetene i Beoplay H9 3. generasjon, som nå enkelte nettbutikker selger til 4.000 kroner – riktignok uten like god støydemping, kortere batteritid og mindre elegant betjening.

Men har du råd: vel bekomme. Dette er svært solide saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer