Ringer og legger på

Men rådet er krystallklart: ikke ring opp igjen.

SE OPP: Nå ser det ut til at en ny bølge med svindeltelefoner slår inn over Norge. Foto: Pål Joakim Pollen
SE OPP: Nå ser det ut til at en ny bølge med svindeltelefoner slår inn over Norge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det kan se ut som om en ny bølge med telefonsvindel er i ferd med å bre seg i Norge, for tusener av nordmenn opplever i disse dager å bli ringt opp på telefonen et kort sekund før det legges på i andre enden.

Det tapte anropet er typisk fra et telefonnummer i Papua Ny-Guinea, som har landskode +675, eller et annet eksotisk land.

– Vi sperret denne serien så seint som i går, faktisk. Bare i går var det 10.000 anrop til nordmenn fra Papua Ny-Guinea, forteller informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, til Dinside.

Dinside-leser Nicolai forteller at han har ni tapte anrop fra den oseanske staten bare i løpet av ei drøy uke.

– De ringer gjerne et par ganger med kort mellomrom og legger på før jeg rekker å registrere at det ringer. Plutselig dukker det bare opp ubesvarte anrop. Trengte ikke å google for å skjønne hva det var snakk om, men jeg tipper det er en hel del som går på limpinnen, skriver han til Dinside.

Vil at du skal ringe opp

Limpinnen Nicolai sikter til nemlig at nummeret du har fått anrop fra er et teletorg-nummer i Papua Ny-Guinea. Dersom du ringer opp igjen, vil du neppe få noe vettugt ut av samtalen, men allikevel bli fakturert hardt.

– Dette er sånn som går i bølger. Jeg fikk selv et slikt anrop her om dagen – jeg er ikke sikker på om det var fra Papua Ny-Guinea, men eksotisk var det, i hvert fall, forteller Telenors informasjonssjef til Dinside.

Informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, har selv opplevd å bli ringt opp av «eksotiske» telefonnumre den siste tiden. Foto: Martin Fjellanger
Informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, har selv opplevd å bli ringt opp av «eksotiske» telefonnumre den siste tiden. Foto: Martin Fjellanger Vis mer

Han poengterer at det ofte kan være snakk om teletorgnumre opprettet i landet det ringes fra, som er enda dyrere enn hva det koster å ringe en fasttelefon fra Norge.

Men hva skjuler seg i den andre enden av samtalen når man ringer opp igjen?

– Innholdet er bare noe svada - det kan være lyd de har tatt opp eller noe annet som gjør at du skal holde linja lengst mulig. Får de deg til å holde samtalen et par minutter, koster det deg jo typisk 15-20 kroner minuttet, sier Line.

Bare det å ringe et helt vanlig telefonnummer i Papua Ny-Guinea fra Norge kan koste deg ganske dyrt, viser vår prissjekk. I tabellen under ser du hva det koster fra en håndfull norske operatører:

Priser fra Norge til Papua Ny-Guinea

Operatør Oppstart Per minutt
Telenor0,8916,99
Telia0,8910,99
Ice0,7437,50
Onecall0,893,99
Chili0,995,89
Talkmore0,395,99
Happybytes0,004,80
Fjordkraft0,995,99
Telipol2,9913,99

Selv om mange tar i størrelsesorden fem kroner minuttet, går prisene helt opp til nesten 40 kroner minuttet om du har et abonnement fra Ice, som er dyrest i vår prisoversikt. Men dersom det er snakk om et teletorgnummer, kan minuttprisen altså være enda høyere.

Ifølge Telenors nettmagasin, Online.no, ringer så mange som ti prosent opp et slik tapt anrop.

– Det vi gjør er å stenge disse nummerne slik at nordmenn ikke får ringt tilbake. Vi kan også stenge det i utenlandssentralene slik at det blir sperret begge veier, men som regel er mye løst ved at vi forhindrer anrop fra Norge; det er jo der selve svindelen skjer, sier Line.

Telenor har den siste tiden også sett slike svindelmetoder fra andre land, blant annet Kiribati (+686).

– Faktisk har vi begynt å se slike svindelanrop med fransk opphav også. Det er jo sjelden Frankrike benyttes i svindelsammenheng, poengterer Line.

Ikke første gang

Tapte anrop fra utenlandske telefonnumre er på ingen måte en ny svindelmetode. For to år siden skrev vi om akkurat det samme, der landene det ble ringt fra var Armenia og Tuvalu.

Denne typen svindel kalles «Wangiri» (ワン切り), som betyr «ett ring og kutt» på japansk.

Rådet er uansett krystallklart: – Ikke ring tilbake, oppfordrer Line.

I hvert fall om du har et tapt anrop fra land der du ikke har noen bekjente. Men skulle du være kjapp på labben og besvare samtalen når den ankommer, vil det ikke koste deg noe, i hvert fall ikke om du befinner deg innenfor Norges grenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer