Roote Android-telefonen?

Mange fordeler, men ikke helt uten risiko.

Ved å roote telefonen din får du mulighet til å gjøre mer med den. (Foto: Freedom av Johan Larsson, CC-BY)
Ved å roote telefonen din får du mulighet til å gjøre mer med den. (Foto: Freedom av Johan Larsson, CC-BY) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å roote en Android-telefon høres særdeles nerdete ut, men innebærer ikke mer enn at du skaffer deg administratorrettigheter på telefonen din, altså sånn cirka det samme som å jailbreake en iPhone.

Det gir deg mulighet til å tukle med innstillinger du ellers ikke får lov til å røre (f.eks. avinstallere produsentens egne apps), bruke apps som utnytter disse mulighetene eller installere en helt annen Android-versjon.

Siden Android er basert på åpen kildekode, finnes det nemlig flere utviklermiljøer som lager sine egne utgaver (såkalte ROMs), og mange av dem fremstår bedre fordi de forbedrer ytelsen, er mer gjerrige på batteriet, eller gir deg mer funksjonalitet enn det du har i dag.

Er det vanskelig?

For de fleste - nei, ikke i det hele tatt. Det har etter hvert kommet et par verktøy som gjør prosessen såre enkel (av typen trykk, vent, ferdig), men det kommer an på hvilken modell du har og fra hvilken produsent. Eksempelvis rootet vi redaksjonens HTC Desire på en Macbook ved å koble til telefonen via USB, starte et program og vente i fem minutter. Hele prosessen gikk automatisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer