«Hallo, ja!? Hallo!»
Kollegaen min prøver å intervjue noen over telefonen. Men intervjuobjektet befinner seg i en bråkete bil, og kollegaen min regelrett roper i telefonrøret.
«Hører du meg nå!?» roper hun. Så skal jeg ta en telefon, og hever stemmen enda et hakk over for å overdøve kollegaen min. Samme effekt, motsatt grunn, og vi har det gående.
Telefonen går derfor til professor Peter Svensson, i faggruppen for akustikk ved institutt for elektronikk og telekommunikasjon på NTNU, for å høre hvorfor vi sitter på kontoret og roper i hver vår mobil.
- Det kalles Lombard-effekten. Vi ser det hos dyr, også, forteller Svensson til Dinside.
LES OGSÅ: Av alle dumme ting vi gjør med mobilen, er «høydefilming» noe av det dummeste
Utenfor din kontroll
Effekten ble oppdaget i 1909 av Étienne Lombard. Kort fortalt: Støyer det rundt deg, snakker du høyere. Ikke bare høyere, men også lysere, med lengre vokaler og diverse andre ting vi tror skal gjøre oss lettere hørt.
Også dyr som fugler og aper kjører opp volumet når andre bråker rundt dem. Lombard-refleksen er med andre ord ikke et bevisst valg du tar, men nettopp en refleks, som ligger programmert i hodene våre.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger