Jumbo for iOS:

Rydder opp i det digitale privatlivet

Kan slette Google-søkehistorikk, gamle tweets og skru på de nødvendige innstillingene hos Facebook.

RYDDER OPP: Personvernsinnstillingene på Facebook er det mange av – appen Jumbo skrur på dem for deg hvis du gir den tillatelse. Foto: Pål Joakim Pollen
RYDDER OPP: Personvernsinnstillingene på Facebook er det mange av – appen Jumbo skrur på dem for deg hvis du gir den tillatelse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det kan være vanskelig å holde styr på hvem som ser hva med tanke på informasjonen du legger fra deg på nett, og kanskje særlig i sosiale medier.

Vi har mang en gang berørt temaet, for eksempel at det kan være lurt å gå over hvilke apper som har tilgang til personlig informasjon om deg på Facebook, eller hva vilt fremmede får se om de besøker profilen din.

Jumbo vil hjelpe

Den nye appen Jumbo vil hjelpe til med slike ting. Foreløpig er den kun tilgjengelig på iOS, men en Android-versjon skal også være under utvikling.

Og foreløpig er det Facebook, Twitter, Google og Alexa den kan rydde opp i, der støtte for Instagram og Tinder kommer snart.

Jumbo kan rydde opp både på Facebook og i Google-søkehistorikken. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Jumbo kan rydde opp både på Facebook og i Google-søkehistorikken. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

For Facebooks del har Jumbo en «smart privacy»-funksjon der du velger om du vil ha sterk, medium eller svak beskyttelse. Dernest endrer appen over 30 personvernsinnstillinger deretter – for eksempel hvem som kan se vennelisten din, dine interesser, om du er aktiv på tjenesten og den slags. Snart kommer også muligheten for blant annet å fjerne gamle bilder du har lastet opp.

På Twitter kan Jumbo automatisk fjerne tweets du har postet mer enn en måned tilbake i tid, eller en tidsavgrensning du velger selv. Da tas det en sikkerhetskopi på telefonen, som snart kan lastes opp til iCloud eller Dropbox.

For Google-søk kan Jumbo slette alle søk du har gjort i dag, den siste uka, den siste måneden fra søkeloggen. Eller alle søk du har gjort på Google.

Alexa-biten, som kanskje ikke er like aktuell for de fleste nordmenn, går på at alle stemmesøkene du har gjort blir slettet.

Alt er selvsagt funksjoner de respektive tjenestene tilbyr i utgangspunktet, men som det ikke alltid er like lett å navigere seg frem til.

Gratis enn så lenge

Bak Jumbo står blant annet Pierre Valade, som tidligere jobbet som sjef for Sunrise, kalendertjenesten som ble kjøpt opp av Microsoft i 2015 for oppunder én milliard kroner.

Foreløpig er appen gratis, men skaperne er åpne på at det vil komme Premium-funksjoner etter hvert, der man for eksempel kan tenke seg at noen av tjenestene eller flere funksjoner vil åpnes mot betaling.

Interessant er det også at alt skjer lokalt på telefonen – Jumbo krever ingen innlogging (utover å logge på tjenestene man vil ha fjernet noe fra) og samler heller ikke inn noe data fra brukerne (kilde).

Jumbo for iOS (App store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer