Del internett fra mobilen

Så enkelt får du PC-en på nett når du ikke finner WiFi

Alle moderne telefoner kan brukes som en slags trådløs ruter.

LETT Å DELE: Om det ikke skulle være WiFi i nærheten, kan du enkelt bruke telefonen slik at du får PC-en på nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LETT Å DELE: Om det ikke skulle være WiFi i nærheten, kan du enkelt bruke telefonen slik at du får PC-en på nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er rart at støtte for SIM-kort fortsatt er mangelvare på PC-er som selges i 2018, for hva er vel en PC i dag uten tilgang til internett?

Heldigvis er ikke redningen langt unna – både på iOS og Android er det fint mulig å dele nettforbindelsen sin med enheter i nærheten, ved at telefonen oppretter et eget trådløst nettverk som andre kan koble seg til.

For å komme kommentarfeltet i forkjøpet: Ja, dette kan mange fra før. Men det er sikkert fortsatt noen som ikke vet om muligheten.

Slik gjør du det, iPhone

Har du en iPhone, navigerer du til innstillinger, mobilnett og delt internett.

Så enkelt får du PC-en på nett når du ikke finner WiFi

Fra dette skjermbildet kan du definere et passord som trengs for å logge seg på nettet ditt. Navnet på nettverket blir det samme som det telefonen din «heter», altså typ «Kjetils iPhone» eller liknende (kan endres under innstillinger, generelt, om, navn).

Når funksjonen er aktivert, vises en blå statuslinje nær toppen av skjermen, der du også kan se hvor mange andre enheter som er koblet til.

PS! Du kan også legge til en knapp i det nye kontrollsenteret som forenkler det å slå funksjonen av og på. Hvordan du gjør det, kan du se under punkt to i denne iOS 11-artikkelen, der vi riktignok legger til en knapp for skjermopptak.

Slik gjør du det, Android

På Android finner du tilsvarende i innstillingsmenyen på telefonen, men både navn på funksjonen og hvor den er plassert kan variere.

Vanligvis finner du den enten direkte under innstillinger, under innstillinger, mobildata eller under innstillinger, WiFi og nettverk (og muligens mer etterpå), litt avhengig av produsent og Android-versjon.

Ofte kan det være enklere å bruke søkefeltet i innstillingsmenyen og så begynne å skrive «internettdeling», «tilgangspunkt» eller «trådløs sone».

SNARVEI: De fleste Android-telefoner har en snarvei til deling av nettforbindelsen via nedtrekksmenyen. Trekk ned to ganger og hold fingeren inne på bryteren for å hoppe direkte til oppsettet. Vårt eksempel er fra en Huawei-telefon. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SNARVEI: De fleste Android-telefoner har en snarvei til deling av nettforbindelsen via nedtrekksmenyen. Trekk ned to ganger og hold fingeren inne på bryteren for å hoppe direkte til oppsettet. Vårt eksempel er fra en Huawei-telefon. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mange telefoner har dessuten muligheten til å starte og stoppe funksjonen direkte fra hurtigmenyen i varslingsfeltet. Trekk fingeren ned to ganger fra toppen og let etter funksjonen med ett av navnene over. Holder du fingeren inne på dette ikonet, hopper du direkte inn i den aktuelle innstillingsmenyen.

Når du har kommet på rett plass, kan du velge navn på nettverket som opprettes og lage et passord som trengs for å logge på. Noen telefoner kan ha ekstrafunksjoner her – blant annet for å skru seg av automatisk dersom ingen har vært koblet til på et par minutter.

Huawei-telefoner, blant annet, har dessuten mulighet til å angi en datagrense før funksjonen slås av automatisk; kjekt for eksempel om du deler nett med ungene og vil ha litt kontroll over databruken.

Bruker av datakvoten

Vær oppmerksom på at slik deling av nettforbindelsen er relativt kostbart batterimessig, så om det er lenge til neste gang du er i nærheten av en strømkabel, kan det være lurt å følge med på batteriprosenten. Eller skaffe seg en nødlader.

En annen ting som er verdt å merke seg når du deler nettilgangen fra telefonen, er at all nettaktivitet fra de tilkoblede enhetene vil belaste kvoten du har på mobilabonnementet ditt. Om dette er noe du ser for deg å gjøre ofte, er det kanskje på tide å oppgradere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer