Så mange fikk ikke varsel

Slik gikk den første testen.

MYE LYD: Det pep og ristet i smarttelefoner i det ganske land onsdag 14. juni, men ikke alle fikk det nye varselet. Foto: DSB
MYE LYD: Det pep og ristet i smarttelefoner i det ganske land onsdag 14. juni, men ikke alle fikk det nye varselet. Foto: DSB Vis mer
Publisert

At Sivilforsvaret tester tyfonene - populært kalt flyalarmen - hver andre onsdag i januar og juni, er for mange en kjent sak, men på testen som ble avholdt denne onsdagen, kom den nærmere de aller fleste av oss.

Onsdag 14. juni ble den omfattende testen av nødvarselet på mobil gjennomført for første gang. Slik gikk testingen forskjellige plasser i Oslo. Video: NTB / Stortinget / Jostein Sletten / Birthe Skingen Vis mer

Første gang

Dette var nemlig den første omfattende testen av nødvarsel på mobil.

Når testen starter, vibrerer alle oppdaterte telefoner med 4G og 5G. I tillegg spilles det av en høy sireneliknende lyd i cirka 10 sekunder, samt at det på skjermen kommer en tekst som forklarer at det er en test.

Det var imidlertid ikke alle som fikk varselet på mobilen.

- Det kan det være flere grunner til, men det kan være fordi man ikke har de nødvendige oppdateringene på telefonen. Det er det mest sannsynlige basert på erfaringer vi har gjort under tidligere tester. Men jeg kan ikke svare på den konkrete årsaken til at alle ikke fikk varselet nå på stående fot, sa pressevakt Henriette Magnussen ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til DinSide i etterkant av testen som ble gjennomført 14. juni.

Tas på alvor

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DSB fikk 78 prosent av befolkningen nødvarselet. Altså var det 22 prosent som ikke fikk det. Undersøkelsen hadde 3 869 sepondenter.

- Det er bra at så mange mottok testen. Tidlig varsling og god informasjon er helt avgjørende i en akutt krise. Det redder liv. Samtidig viser denne undersøkelsen at det er noen som ikke fikk opp varselet, og det skal vi ta på alvor, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB i en pressemelding.

Nødvarsel-testen har skapt stort engasjement i befolkningen, og over 150 000 har sendt inn tilbakemeldinger på den i etterkant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer