«Deep Fusion»:

Så mye bedre blir bildene

Vi har testet Apples nye «Deep fusion»-funksjon, og her er det tydelige forskjeller å spore.

TREKLØVER: Apple har nå tre kameraer i sine nye toppmodeller, men bare to av dem fungerer med den nye Deep Fusion-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
TREKLØVER: Apple har nå tre kameraer i sine nye toppmodeller, men bare to av dem fungerer med den nye Deep Fusion-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kameraet er kanskje den største oppgraderingen på årets iPhone 11-modeller, og spesielt den nye nattmodusen var det som begeistret oss mest da vi testet toppmodellen, iPhone 11 Pro Max.

Men samtidig med at telefonene ble lansert, lovet Apple en kommende funksjon som skulle gjøre enda mer vei i vellinga: Deep Fusion, som Apple har valgt å kalle den.

Deep Fusion-funksjonen blir lansert når iOS oppdateres til 13.2 (gjeldende versjon er i skrivende stund 13.1.2), men om du er like utålmodig som oss, kan du få tilgang til den allerede nå ved å melde deg på Apples betaprogram.

Hvordan du gjør det, kan du lese mer om i vår artikkel fra i sommer om hvordan du kunne få iOS 13 før alle andre.

SVEIPORAMA: Har du en iPhone uten hjemknapp er det lurt å lære seg disse triksene. Foto: Kirsti Østvang. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hva er Deep Fusion?

Deep Fusion går ut på at at kameraet totalt fanger ni bilder og kombinerer dem til ett. Allerede før du trykker på utløserknappen fanger kameraet åtte bilder: fire som er undereksponerte og fire med normal eksponering. Når du trykker på knappen, fanger kameraet ett bilde med lengre eksponering som da fanger inn mer lys enn de foregående.

Dernest setter A13 Bionic-prosessoren i gang med sitt. Den plukker ut kombinasjonen av bilder som har flest detaljer og fletter dem sammen til ett bilde, med mer detaljer og mindre støy. Her jobber den med hver del av bildet for seg, for eksempel himmelen, ansikter eller klesplagg, helt ned på pikselnivå.

Og etter rundt et sekund er altså resultatet et bilde som ser merkbart bedre ut enn om du ikke bruker funksjonen.

Bildeeksempel

Under ser du en sammenligning mellom et bilde fra iPhone 11 Pro Max (med Deep Fusion-oppdateringen) og fra iPhone 11 (uten Deep Fusion-oppdateringen). Dette er altså bare fordi vi bruker betaen på førstnevnte – også iPhone 11 kan få denne funksjonen, men ikke tidligere modeller fra Apple. Deep Fusion-utgaven til venstre:

I utgangspunktet skal disse to kameraene ta nøyaktig samme bilder, men som du ser byr Deep Fusion-bildet på langt bedre detaljer, som du kan se for eksempel i håret eller i porene i huden, til kollega Kirstis store glede.

Det blir kanskje litt smått på mobil, så under har vi sakset et 100%-utsnitt fra hvert bilde som gjør at du kanskje ser forskjellen litt lettere – her ser du detaljene i håret:

Vil du inspisere bildene nærmere selv, finner du de to i dette Google Foto-albumet.

Verdt å merke seg

Det er et par ting som er verdt å merke seg med Deep Fusion-funksjonen.

For det første - funksjonen slår til typisk når lyset er svakt, men ikke bekmørkt. Der nattmodusen slår inn ved lys på 10 lux eller mindre, skal Deep Fusion-funksjonen etter sigende brukes når lyset er 10-600 lux, altså i typisk innendørsbelysning.

Men der du med nattmodus får et gult ikon med lukkertiden på toppen, får du ingen slik indikasjon fra Deep Fusion-funksjonen. Vi prøvde ganske mange ganger med justering av lyset før vi oppdaget en vesentlig forskjell på de to telefonene.

Verdt å merke seg er også at det bare er vidvinkelkameraet (altså det «vanlige») og tele-kameraet som kan bruke denne funksjonen. Den nye ultravidvinkelen fungerer ikke med Deep Fusion.

Og nettopp derfor er du faktisk nødt til å skru av en innstilling på telefonen:

For å bruke Deep Fusion må du, i hvert fall foreløpig, skru av den øverste av disse tre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
For å bruke Deep Fusion må du, i hvert fall foreløpig, skru av den øverste av disse tre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er «ta bilder med utvidet rammeområde», som du finner under innstillinger, kamera på telefonen. Funksjonen gjør at du i etterkant av å ha tatt et bilde, kan velge å hente frem bildet fra ultravidvinkel-kameraet slik vi demonstrerte i iPhone 11 Pro Max-testen.

Og den må altså være slått av hvis Deep Fusion skal virke. Det kan det selvsagt være at Apple finner en mer snedig løsning på innen funksjonen blir lansert ordentlig.

MYE NYTT: I iOS 13 kan du få mørkt brukergrensesnitt. Bruker du Animoji-funksjonen, kan du nå også få ditt eget sett med ikoner som du kan sende til andre. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer