Hat det eller elsk det; FM fases ut til fordel for DAB+. I løpet av 2017 skal hele landet være over på DAB.
Radiolyttere har da to valg: Kjøpe seg DAB-radio, eller strømme direkteradio fra nettet. For eksempel med mobilen og en radio-app.
I hjemmet er dette «gratis», om mobilen er koblet på det trådløse nettverket ditt. Men blir det dyrt å gjøre dette over 4G, utenfor hjemmets trygge wifi-nettverk, for eksempel i bilen?
Ja, potensielt, men ikke nødvendigvis.

Hvor mye data kreves?
Mobilabonnementer i Norge er delt opp i ulike datakvoter. Vil du for eksempel kunne bruke 2 gigabyte (GB) data i måneden, betaler du en fast sum for dette, uavhengig av hvor mye data du faktisk bruker.

Har du en gammel mobil, trenger du ikke DAB-radio
Skal du høre mye radio fra mobilen, kan det derfor hende du trenger å utvide abonnementet ditt, med så mye ekstra data radiostrømmingen krever.
- Hvor mye data radio krever varierer fra app til app og innstillingene i appen. NRK Radio-appen oppgir å bruke omlag 60 megabyte (MB) i timen for «lav kvalitet», og 90 MB for «høy kvalitet» – som ser ut til å være representabelt for også andre apper. Bufring og nedlasting av eventuell info og bilder kommer i tillegg.
- Du må også vite hvor mye radio du faktisk skal høre på. La oss si at du skal radiostrømme i bilen, og i snitt trenger en halvtime hver dag (kanskje mer på hverdager, mindre i helger).
- Om vi tar høyde for den høyeste kvaliteten til NRK, tilsvarer dette da 45 MB ganger 30 dager pluss pluss; omlag 1,5 GB i måneden.

Hvor mye koster dataen?
Mener gratis radiostrømming fra Onecall er «problematisk»
- Onecall gir nå gratis radiostrømming (nulltaksering) til sine kunder i Nordland, og planlegger å gi alle nordmenn dette tilbudet etterhvert som DAB-overgangen fortsetter.
- Onecall mente dette ikke var i strid mot nettnøytraliteten – prinsippet om at tilbydere av internett ikke kan diskriminere innhold. Dette styres av retningslinjer fra NKOM.
- - Så langt vi kan se utfra det som beskrives, er dette problematisk, forteller seniorrådgiver Frode Sørensen i NKOM til Dinside.
- - Imidlertid har ikke vi mottatt noen orientering fra OneCall om dette, og vi vil be selskapet gi oss informasjon om produktet og hvordan de mener det står i forhold til retningslinjene.
Skal du gå over til å høre radio på mobilen med eksempelet over, trenger du altså opp mot 1,5 GB data i måneden kun til radio.
For å finne ut om du trenger mer data enn du har, må du sjekke hvor mye du bruker, enten i telefonens innstillinger, på dine sider på operatørens nettsider eller i operatørens app. Bruker du vanligvis opp datakvota di, må den utvides.
Å oppgradere til et større abonnement kan være dyrt hos de kostbare operatørene, men prisforskjellene er store:
- Vinneren av vår siste pristest, Hello, tar 200 kroner måneden for 3 GB data, og 244 for 5 GB. 2 GB til radiostrømming koster deg da 44 kroner ekstra måneden, eller 528 kroner året.
- Chess tar 229 kroner for 2 GB, 299 kroner for 5 GB. Oppgraderingen koster da 70 kroner måneden, 840 kroner året.
- Telenors 2 GB-abonnement koster 299 kroner måneden, og deres neste steg er et 5 GB-abonnement til 399 kroner. Altså 100 kroner ekstra i måneden, eller hele 1.200 kroner året.

Billigere alternativer?
Når vi snakker om radiostrømming, snakker vi om direktesendt radio fra nettet.

199 radiokanaler som fortsatt sendes som FM-radio
Å sjekke radio-appens innstillinger og skru ned kvaliteten kan hjelpe deg å holde databruken nede. Men alternativene, som potensielt er helt gratis å bruke, er mange:
- De mest populære radioprogrammene gis ofte ut som podcast. Disse kan lastes ned når du har wifi, og høres på helt gratis når du for eksempel sitter i bilen.
- Er det bare musikk du er ute etter, kan det være lurere å høre på musikk lagret på telefonen din, fra for eksempel offline-spillelister i Spotify eller nedlastet musikk fra iTunes.
- Det finnes mange billige måter å faktisk få hørt på ekte DAB-radio i farta, også. For eksempel med en billig DAB-radio og en FM-sender liggende i bilen. Husk også at det fortsatt kan være lokalradioer som sender på FM-nettet etter omleggingen der du bor.
LES OGSÅ:
Her er de billigste mobilabonnementene vinteren 2017
Vi testa å strømme radio i stedet for å bruke DAB i bilen
Slik kobler du gamle mobiler eller nettbrett til den gamle radioen