Er det dyrt å høre på radio fra mobilen?

Så mye koster det å bytte DAB-radio med mobil

Gratis i hjemmet, men kan bli dyrt i bilen.

DAB-ANGST: Mange er redde for hva som skjer når kanalene forsvinner fra FM-nettet. Det enkleste er kanskje å skaffe seg en DAB-radio, men å bruke mobilen er også et godt alternativ for mange. Foto: Maskot / NTB Scanpix
DAB-ANGST: Mange er redde for hva som skjer når kanalene forsvinner fra FM-nettet. Det enkleste er kanskje å skaffe seg en DAB-radio, men å bruke mobilen er også et godt alternativ for mange. Foto: Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hat det eller elsk det; FM fases ut til fordel for DAB+. I løpet av 2017 skal hele landet være over på DAB.

Radiolyttere har da to valg: Kjøpe seg DAB-radio, eller strømme direkteradio fra nettet. For eksempel med mobilen og en radio-app.

I hjemmet er dette «gratis», om mobilen er koblet på det trådløse nettverket ditt. Men blir det dyrt å gjøre dette over 4G, utenfor hjemmets trygge wifi-nettverk, for eksempel i bilen?

Ja, potensielt, men ikke nødvendigvis.

Hvor mye data kreves?

Mobilabonnementer i Norge er delt opp i ulike datakvoter. Vil du for eksempel kunne bruke 2 gigabyte (GB) data i måneden, betaler du en fast sum for dette, uavhengig av hvor mye data du faktisk bruker.

Skal du høre mye radio fra mobilen, kan det derfor hende du trenger å utvide abonnementet ditt, med så mye ekstra data radiostrømmingen krever.

  • Hvor mye data radio krever varierer fra app til app og innstillingene i appen. NRK Radio-appen oppgir å bruke omlag 60 megabyte (MB) i timen for «lav kvalitet», og 90 MB for «høy kvalitet» – som ser ut til å være representabelt for også andre apper. Bufring og nedlasting av eventuell info og bilder kommer i tillegg.
  • Du må også vite hvor mye radio du faktisk skal høre på. La oss si at du skal radiostrømme i bilen, og i snitt trenger en halvtime hver dag (kanskje mer på hverdager, mindre i helger).
  • Om vi tar høyde for den høyeste kvaliteten til NRK, tilsvarer dette da 45 MB ganger 30 dager pluss pluss; omlag 1,5 GB i måneden.

Hvor mye koster dataen?

Skal du gå over til å høre radio på mobilen med eksempelet over, trenger du altså opp mot 1,5 GB data i måneden kun til radio.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer