Så mye strøm sparer du med mørkemodus

Har du OLED-skjerm er det definitivt mye å hente.

MØRK VS LYS: Youtuberen Phonebuffstyle har sjekket batteribruken på iPhone med mørk og lys modus. Foto: Phonebuffstyle/YouTube
MØRK VS LYS: Youtuberen Phonebuffstyle har sjekket batteribruken på iPhone med mørk og lys modus. Foto: Phonebuffstyle/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av nyhetene i årets iOS-oppdatering, iOS 13, er mørkemodus, som gjør det mulig å velge et mørkt brukergrensesnitt fremfor det tradisjonelle/lyse. Om du vil kan mørkemodus følge soloppgang og -nedgang, og skapere av tredjepartsapper har mulighet til å justere sine apper deretter, slik at fargepaletten følger systeminnstillingene.

Kan spare strøm

Ved siden av å være mer behagelig for øynene, i hvert fall på kveldstid, får du en ekstra bonus ved å bruke mørkemodus – vel å merke hvis du har en OLED-basert skjerm. For iPhones del vil det i praksis si alle iPhone-modeller med X eller Pro i modellnavnet.

I OLED-paneler er det nemlig slik at hver enkel piksel på skjermen er en diode. Skal pikselen vise sort, kan pikselen slås helt av slik at den i praksis ikke bruker strøm.

Det i kontrast til en LCD-skjerm, som er basert på at en lyskilde blokkeres. Derfor vil du også se at en OLED-skjerm kan gjengi helt sort, mens sort på en LCD-skjerm alltid vil være noe lysere enn den sorte rammen rundt den, for eksempel. Det så vi tydelig i forrige uke da vi testet tre TV-er med tre ulike skjermteknologier.

Testet lys vs mørk modus

Youtuberen Phonebuffstyle har gjennomført en test på to iPhone Xs-modeller, der den ene var satt i mørk modus og den andre i lys modus. Skjermene var kalibrert til 200 nits lysstyrke:

Vis mer Vis mer

Testen ble utført av en robot som først trykker seg igjennom to timer i meldingsappen, deretter to timer på Twitter, to på YouTube og to i Google Maps, der alle de fire appene støtter mørk modus på iOS.

Som du ser av videoen er det en ganske vesentlig forskjell i batteribruken. I det utgaven som kjørte lys modus gikk tom for strøm, var det fortsatt 30 prosent igjen på batteriet til den som kjørte mørk modus. Med andre ord var strømforbruket nesten 43 prosent høyere med telefonen i lys modus kontra den mørke.

På slutten av videoen testes det litt med lavere lysstyrke på skjermen (100 nits), som gir mindre forskjeller, og høyere lysstyrke (300 nits), som gjør forskjellene enda større.

Likeledes vil du oppleve bedre batteritid på andre OLED-baserte mobilskjermer om du bruker mørke farger. Bruk gjerne et mørkt bakgrunnsbilde og sett telefonen i mørk modus via skjerminnstillingene (mulig på telefoner med Android 10 og på enkelte andre modeller).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer