Vanntett mobil

Så mye vann tåler EGENTLIG mobiltelefonen din

Dette betyr «IP68» og de andre kodene produsentene bruker.

OVERLEVER NEPPE: De nye iPhone-modellene tåler bare et kort opphold under vann på mellom 15 cm og 1 meters dyp. Andre, som Samsungs dyreste telefoner, tåler mer i teorien. Men heller ikke med disse bør du utfordre skjebnen i båten eller på stranda. Denizce/Shutterstock/NTB scanpix
OVERLEVER NEPPE: De nye iPhone-modellene tåler bare et kort opphold under vann på mellom 15 cm og 1 meters dyp. Andre, som Samsungs dyreste telefoner, tåler mer i teorien. Men heller ikke med disse bør du utfordre skjebnen i båten eller på stranda. Denizce/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på om mobiltelefonen din tåler å falle i svømmebassenget, eller om den virker like bra etter å ha blitt fisket opp fra grunt vann fra et tjern?

Da skal du se etter hvilken såkalte IP-verdi den har. Denne finner du i bruksanvisningen eller i spesifikasjonene til telefonen.

(Artikkelen inneholder lenker til produkter via tjenesten Prisjakt, som Dinside har et kommersielt samarbeid med. Prisjakt-lenkene gir deg beste tilbud på varen. Dinside har ingen bindinger rundt hvilke produkter vi velger å skrive om.)

To viktige tall

IP-verdien består av to bokstaver og to tall, for eksempel IP67. «IP» står for Ingress Protection. Dette er en standard som kalles IEC 60529 og bestemmes av International Electrotechnical Commission.

IP-systemet for vann

0: Ingen beskyttelse
1: Tåler drypp rett fra sidene
2: Tåler sideveis drypp med helning inn til 15 grader
3: Tåler dusj og regnvær
4: Tåler sprut fra alle kanter
5: Tåler svak spyling fra alle kanter
6: Tåler kraftig spyling fra alle kanter
7: Tåler kortvarig neddykking i vann
8: Tåler varig neddykking

Kilde: Wikipedia

Det første tallet etter «IP» forteller hvor god telefonen er til å stå i mot støv, sand og andre faste objekter utenfra.

Det andre tallet står for motstandsdyktigheten når det gjelder vann.

Husk: Bare ferskvann

Du må likevel stirre deg blind på dette tallet alene. Forbeholdene er mange, og det er ikke lett for en vanlig forbruker å få vite eksakt hva telefonen tåler.

- IP-systemet angir en gradering av tetthet og sier noe om produktet har bestått spesifikke tester som beskrevet i en standard. Derfor tar produsentene gjerne alle mulige forbehold om bruk i praksis, forklarer fagsjef Arild Røed i Norsk Elektroteknisk komité (NEK).

Selv om normen i utgangspunktet gjelder alle typer vann, tar de fleste produsenter forbehold om at telefonen deres bare er testet i ferskvann.

- Saltvann er problematisk selv om det ikke kommer inn i telefonen. Pakninger kan slites, metall og kontaktflater som ligger ubeskyttet kan ruste, og på denne måten over tid lage åpninger for vann, sier Røed.

HØYESTE VERDI: Samsung-telefonen Galaxy 9+ er oppgitt til 8 på IP-skalen for vannbestandighet. Det betyr at den skal tåle å ligge en god stund under vann uten å bli ødelagt. Men nøyaktig hvor lenge og hvor dypt er det opptil Samsung selv å bestemme. Foto: Pål Joakim Pollen.
HØYESTE VERDI: Samsung-telefonen Galaxy 9+ er oppgitt til 8 på IP-skalen for vannbestandighet. Det betyr at den skal tåle å ligge en god stund under vann uten å bli ødelagt. Men nøyaktig hvor lenge og hvor dypt er det opptil Samsung selv å bestemme. Foto: Pål Joakim Pollen. Vis mer

«Varig neddykking»: En halvtime på 1,5 meter

Samtidig er det stor forskjell på mobiltelefoner. Mens noen tåler å ligge en god stund under vann, tåler andre bare en liten dusj. Og atter andre skal holdes helt unna alle former for fuktighet. De er rett og slett ikke vannavstøtende.

Det er heller ikke slik at en IP-verdi på 7 nødvendigvis er bedre enn 6. Snarere tvert i mot, påpeker Arild Røed.

- Et produkt med IP X6 kan like gjerne være mer vannbestandig enn et som har IP X7 eller IP X8. Tallet «6» angir spyling, noe som avhengig av konstruksjon kan skape et høyere trykk på de små åpningene enn om produktet bare ligger under vann på små dyp.

Blant de mest solgte mobiltelefonene skiller Samsung seg ut som et merke med høy motstandskraft mot fukt og vann, i hvert fall på papiret.

Både Galaxy S9 og S9+, S8 og S7 har verdien IP68. Noe som betyr at verken støv eller vann skal kunne trenge inn dersom forholdene ikke er helt ekstreme. 8-tallet betyr ifølge IP-normen at telefonen tåler «lange perioder neddykket under trykk».

Hvor lenge «lange perioder» er, og på hvor dypt vann telefonen kan ligge før trykket ødelegger den, er det imidlertid opptil produsenten å definere.

Samsung oppgir for eksempel at IP68 betyr at S9+ tåler å ligge 30 minutter i ferskvann på 1.5 meters dyp.

Kort opphold under vann

Samtlige iPhone-modeller som er i salg nå har IP67. Det betyr at de tåler støv, og at de tåler et kort opphold under vann på mellom 15 cm og 1 meters dyp.

Unntaket er den tidligere billigmodellen iPhone SE, som ikke har noen IP-betegnelse. Istedet oppgir Apple noe kryptisk at den tåler relativ fuktighet: «5 til 95 prosent ikke-kondenserende».

Huaweis toppmodell P20 er også spesifisert til IP67. Mens Sonys XZ2 har IP68, både i den store versjonen og i den mindre Compact-utgaven.

Den avanserte og populære billig-telefonen Honor 10 er ikke IP-spesifisert, og oppgis fra produsenten som «ikke vannavstøtende».

VANNTETT: Dette armbåndsuret er oppgitt til å kunne klare seg på inntil 300 meters dyp. Men så innholder den til gjengjeld ingen elektroniske deler. Foto: Tore Neset
VANNTETT: Dette armbåndsuret er oppgitt til å kunne klare seg på inntil 300 meters dyp. Men så innholder den til gjengjeld ingen elektroniske deler. Foto: Tore Neset Vis mer

Annen skala for klokker

Ei klokke på armen forventes å tåle mye mer enn en mobiltelefon, og slik er det også i praksis.

Smartklokker inneholder mye elektronikk, men følger ikke alltid IP-systemet. Noen ganger brukes i stedet den internasjonale klokkenormen for vannbestandighet, ISO 22810:2010.

Denne er fastsatt av den internasjonale organisasjonen for standardisering og ble siste gang oppdatert i 2010.

Graden av vanntetthet oppgis som dybde under vann i meter eller fot. Tradisjonelle armbåndsur har gjerne en vanntetthet ned til 100 meter, mens enkelte dykkermodeller kan tåle 300 meter eller mer.

SFoto: Ole Petter Baugerød Stokke
SFoto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Smartklokker ikke for dypet

Smartklokkene bør du derimot være mer forsiktig med i vannet.

Apple Watch Series 3 oppgis til å tåle bruk ned til 50 meters dyp etter ISO-normen. Men dette er en sannhet med modifikasjoner, ifølge Apple selv.

- Det betyr at den kan brukes til aktiviteter i vannoverflaten, for eksempel svømming i basseng eller i saltvann. Apple Watch Series 3 skal derimot ikke brukes til dykking, vannski eller andre vannaktiviteter som innebærer høy hastighet eller nedsenking i dypt vann, står det på Apples nettside.

Konkurrenten Samsung Gear S3 er derimot IP-sesifisert til IP68, som Samsungs topptelefoner.

At de dermed tåler så mye mer enn Apples klokker, er likevel ikke sikkert.

Treningsmodeller tåler mer

Treningsarmbånd og treningsklokker tåler gjerne mer vann enn smartklokker og mobiler.

Garmins toppmodell Fenix 5 er ISO-oppgitt til 100 meter, mens den rimeligere Polar M430 skal tåle 30 meter.

Fitbits Versa aktivitetsklokke skal tåle inntil 50 meter, mens aktivtietsarmbåndet Fitbit Charge 2 har verdien IP34. Det vil altså si at den er beskyttet mot støvkorn som er større enn 2,5 millimeter og tåler lett vannsprut fra alle kanter.

Den langt rimeligere Fitbit Flex 2 har ingen oppgitt IP-verdi, men skal tåle å bli brukt inntil 50 meter under vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer