Tregt nett når datakvota er brukt opp og hastigheten strupes

Så treigt går det når du går tom for data

Komplett-kundene skal få enda tregere strupehastighet. Da blir nettet praktisk talt ubrukelig, viser vår test.

SOM SIRUP: Komplett endrer nå hastigheten til 40 kb/s når du har brukt opp kvota. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SOM SIRUP: Komplett endrer nå hastigheten til 40 kb/s når du har brukt opp kvota. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har et mobilabonnement med en gitt mengde inkludert mobildata hver måned. Hva som skjer når du har brukt opp kvoten, varierer fra operatør til operatør, og fra abonnement til abonnement.

Noen lar deg surfe videre som vanlig, men fakturerer da per ekstra brukte megabyte, typisk med en månedlig makspris, der du eventuelt kan fylle på med større datapakker.

Andre lover «ingen overfakturering», der hastigheten på mobilnettet i stedet blir strupet til det minimale.

Og Komplett-kunder fikk nylig beskjed om at «strupehastigheten» deres fra 12. juni senkes fra 128 kb/s til bare 40 kb/s (kilobit per sekund).

Hevder de blir tvunget

Ifølge e-posten Komplett gjøre dette, etter endringer fra Telenors side – som leverer nettet deres.

- Her sprer Komplett ukorrekt informasjon til sine kunder. Komplett velger selv hva de ønsker å tilby sine kunder, sier kommunikasjonsdirektør Anders Krokan i Telenor til Dinside.

TREGERE: Komplett sendte nylig ut denne e-posten til sine kunder om at Telenor setter ned «strupefarten» fra 128 til 40 kb/s.
TREGERE: Komplett sendte nylig ut denne e-posten til sine kunder om at Telenor setter ned «strupefarten» fra 128 til 40 kb/s. Vis mer

Ifølge han kan Komplett velge mellom å gi kundene sperring, struping til 40 kb/s eller struping til 128 kb/s hastighet. Men det kan ikke Komplett Mobil forstå.

- Det er ikke oss bekjent mulig å selv sette strupehastighet for våre kunder, eller beholde 128 kb/s for alle kunder som i dag, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Komplett Mobil til Dinside.

- Om dette er feil, håper vi Telenor kan dele denne informasjonen med oss som videreselger, slik at vi selv har mulighet til å bestemme denne strupehastigheten.

Tregere enn Telia

Telia opererer med 64 kb/s når kjøpt datamengde er brukt opp, som da typisk også gjelder operatører som bruker deres nett.

64 kb/s, som altså er raskere enn hva Komplett-kundene snart får, tilsvarer en god, gammeldags ISDN-linje. Merk at det går åtte bit på én byte, så hastigheten tilsvarer åtte kilobyte per sekund (fem kilobyte med Komplett).

Med andre ord vil det ta tre minutter og 25 sekunder å laste ned én megabyte med Komplett sin nye strupehastighet, mens operatører som bruker Telia vil klare samme oppgave på 2 minutter og 8 sekunder.

Så lang tid tar det

Vi satte opp et ekstra nettverk hjemme og strupet det på 40 kb/s for å sjekke hvor tregt dette var i praksis. Her er noen observasjoner:

Laste Dinsides forside: 50 sekunder til vi kunne se noe innhold, 3 minutter og 20 sekunder til siden var lastet, men fortsatt uten bilder på mange av artiklene nedover. Bildet på toppen av denne artikkelen er 148 kB stort og vil følgelig ta 30 sekunder å laste inn med Kompletts strupefart.

Spotify varslet ofte om at vi ikke var tilkoblet nettet mens vi brukte appen, og det tok lang tid å søke - ofte med feilmelding om å prøve igjen. Da vi til slutt fikk søkt opp og startet en sang, måtte vi først vente i 2 minutter og 50 sekunder. Dernest spilte den i et par sekunder, før den tok seg ti sekunders pause, og slik fortsatte det, med ett sekund musikk og flere sekunders pause. Dette gikk dårlig å høre på, men her kunne det ha vært løst bedre dersom Spotify hadde brukt (enda) lenger tid på å bufre innhold.

Vi startet Instagram og måtte vente ett minutt og 15 sekunder på at det første bildet i feeden var lastet inn. Blar man nedover, kan man forvente like lang lastetid på andre bilder, og enda lenger på videoer.

TÅLMODIGHETSPRØVE: Det tok over et minutt for å få sett det første bildet i Instagram-feeden. Foto: Pål Joakim Pollen
TÅLMODIGHETSPRØVE: Det tok over et minutt for å få sett det første bildet i Instagram-feeden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Å lese e-post i Gmail-appen går faktisk ganske kjapt, men det er fordi Gmail kun henter inn teksten i e-postene først slik at de åpnes i løpet av et lite sekund. Da vi åpnet en e-post fra Netflix, tok det hele 2 minutter og 40 sekunder før Netflix-logoen lot seg til kjenne, og etter fire minutters venting hadde vi fortsatt ikke fått opp bildet av filmplakaten Netflix ville vise oss.

Da vi skrev inn «Stockholm, Sverige» i Google Maps, tok det 50 sekunder før vi fikk respons fra søket - i form av et særdeles lite detaljert kart med ei nål som indikerte Stockholm. Etter et halvt minutt til, fikk vi beskjed om at vi ikke hadde nettilgang, sannsynligvis fordi forespørselen timet ut.

Vi prøvde i tillegg å skru opp hastigheten på nettet til 64 kb/s, altså hastigheten hos Telia, og så høre på radio via NRK Radio-appen. Den startet etter 50 sekunder, men holdt ikke mer enn 20-30 sekunder, før vi på nytt måtte vente et halvt minutt for 15-20 sekunder med radio, og så videre.

Å starte en video på YouTube eller Netflix orket vi ikke en gang å prøve med slike hastigheter – det er det bare å glemme.

Ganske ubrukelig, men du får varsler

Å bruke nettet med disse hastighetene er med andre ord en tålmodighetsprøve av de sjeldne, men klart – er du helt nødt til å søke opp et telefonnummer eller sjekke når de neste togene går, så lar det seg gjøre – om enn med noe venting.

Godt er det imidlertid at du får varsler fra apper og tjenester.

Da jeg ba min bedre halvdel om å sende meg en melding på Facebook Messenger, kom varslingen umiddelbart på telefonen, og akkurat slike meldingstjenester lar seg fint bruke; i hvert fall om man holder seg unna bilder og video.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer