TEST: Shure Aonic 50

Særdeles god lyd

Trådløs lyd blir ikke mye bedre enn dette.

FØRSTE FORSØK: Shure Aonic 50 er selskapets første forsøk på et par trådløse hodetelefoner med støydemping. Og det låter knallbra. Foto: Pål Joakim Pollen
FØRSTE FORSØK: Shure Aonic 50 er selskapets første forsøk på et par trådløse hodetelefoner med støydemping. Og det låter knallbra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Produsenten Shure er kanskje ikke så kjent blant folk flest, men det er et svært anerkjent merke blant de som lager musikk, blant annet med tanke på mikrofoner og annet lydutstyr.

Aonic 50 er selskapets første forsøk på trådløse hodetelefoner med støydemping, og her får du kort og godt noe av det aller ypperste på lydfronten. Men det koster også sitt - med en prislapp på rundt 4.500 kroner er de blant de dyreste på markedet.

Godt polstret

Tar vi turen på utsiden først, har Shure gått for et ganske klassisk design på Aonic 50, og størrelsesmessig er de langt fra beskjedne, med romslige øreputer og en tykk og godt polstret hodebøyle.

Putene er trukket i imitert skinn, med plast på den utvendige siden. Metallbøylen som går mellom hodebøylen og putene er hengslet én vei slik at putene kan roteres nitti grader mot deg, men du kan ikke klappe dem sammen for å gjøre dem mer kompakte under transport. Med i esken får du et helt gedigent oppbevaringsetui, så hva gjelder portabilitet scorer de ikke så godt.

STOR PLASS: Du kan vri øreputene nitti grader, men ikke klappe Shure Aonic 50 sammen. Det medfølgende etuiet er helt enormt. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR PLASS: Du kan vri øreputene nitti grader, men ikke klappe Shure Aonic 50 sammen. Det medfølgende etuiet er helt enormt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vektnåla stopper på hele 334 gram. Dette gjør dem blant de tyngste, men Shure har på meget godt vis klart å balansere hvor hardt de klemmer på hodet, slik at det blir akkurat passe - de faller ikke av når vi strekker oss bakover i kontorstolen, men de er på ingen måte ukomfortable å ha på - snarere tvert om. Komforten er svært god.

Vel å merke om du sitter i noenlunde avkjølte omgivelser. Blir temperaturen for høy, blir det fort klamt i ørene.

KOMFORTABLE: Tunge til tross - Shure Aonic 50 sitter godt på hodet, og om det ikke er veldig varmt, klarer vi timevis uten å ta dem av. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Tunge til tross - Shure Aonic 50 sitter godt på hodet, og om det ikke er veldig varmt, klarer vi timevis uten å ta dem av. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kablet og trådløst

Shure-hodetelefonene kan brukes både med og uten kabel. Dersom du går for kablet tilkobling, har hodetelefonene en 2,5 mm-utgang i bunnen, der en kabel fra 2,5 mm til 3,5 mm følger med. Disse kablene er kanskje ikke like lette å få tak i på tur om du har glemt din hjemme, så er det nevnt.

Men du har nok et kabelvalg, og det er å koble deg til en PC via USB. Da brukes DAC-en på hodetelefonene.

KABLET OG TRÅDLØST: Foruten å bruke dem trådløst, med 20 timers oppgitt batteritid med støydemping, kan man også koble til med kabel - enten vanlig lydkabel eller USB-lyd. Foto: Pål Joakim Pollen
KABLET OG TRÅDLØST: Foruten å bruke dem trådløst, med 20 timers oppgitt batteritid med støydemping, kan man også koble til med kabel - enten vanlig lydkabel eller USB-lyd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den trådløse tilkoblingen holder uansett svært god kvalitet, og Shure har bakt inn støtte for så og si alt som kryper og går av Bluetooth-kodeker. Her støttes både AAC (Apple), AptX HD/low latency (Qualcomm) og LDAC (Sony/Android). Så god formatstøtte er det svært sjelden vi ser - sistnevnte støtter bitrate opp til 990 kbps, for eksempel.

Batteritiden med trådløs oppkobling og støyreduksjon aktivert er oppgitt til 20 timer. Det er ganske på det jevne, men sannsynligvis godt nok for de fleste uansett.

Fysiske knapper

Shure har valgt fysiske knapper fremfor touchbetjening her, og alle knappene befinner seg langs den høyre øreklokka. Av og på-knappen holdes inne ekstra lenge for paring, og Aonic 50 kan være koblet til to enheter samtidig. Et dobbelttrykk på denne knappen gir deg en stemme på øret som forteller om du har mye, middels eller lite batteri igjen.

SKYVEBRYTER: Bryteren til venstre kan skyves oppover for å slippe inn lyd fra utsiden eller nedover for å aktivere støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen
SKYVEBRYTER: Bryteren til venstre kan skyves oppover for å slippe inn lyd fra utsiden eller nedover for å aktivere støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dernest kommer det vanlige treknappersoppsettet, med volumknapper på hver sin side av en multifunksjonsknapp, som er markert ekstra slik at det blir lettere å føle seg frem. Denne bruker du for å pause, hoppe til neste sang (to trykk) eller forrige sang (tre trykk), og den kan holdes inne for å aktivere stemmeassistenten på telefonen.

Den siste bryteren er en skyvebryter som kan stå i tre posisjoner. Skyver du den ned, aktiverer du støydemping, skyver du den opp slipper du inn lyd fra omgivelsene og i midten er ingen av dem aktivert.

GOD PLASS: Selv de med store ører bør ha gode muligheter for å få plass til dem. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD PLASS: Selv de med store ører bør ha gode muligheter for å få plass til dem. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Spesielt godt liker vi muligheten for å slippe inn omgivelseslyd - veldig kjekk dersom noen krever din oppmerksomhet så du ikke trenger å ta av deg hodetelefonene. Her blir lyden fra omgivelsene meget god, og funksjonen aktiveres også når du prater via handsfree-funksjonen. Dog stoppes ikke musikken når du bruker den, så det må du eventuelt gjøre med et ekstra trykk på pause-knappen. Den pauser heller ikke automatisk når du tar av deg hodetelefonene.

Litt rusk har vi opplevd når vi har vært koblet til to enheter samtidig, der musikken fra telefonen hakket i tide og utide før vi koblet fra PC-en.

Låter knallbra

Shure Aonic 50s største styrke er utvilsomt lydkvaliteten. 50 mm-driverne innabords serverer trådløs lyd i ypperste klasse – et balansert og luftig lydbilde med en svært godt detaljnivå og instrumentseparasjon. Bassen er på ingen måte overdrevet her, men sitter som et skudd allikevel, og vokaler løftes noe frem.

Det noe komplekse lybildet i Holly Coles Train Song gjengis svært presist, med dyp kontrabass og flott dynamikk, der perkusjonsinstrumentene og Coles stemme alle får god plass. Sett på en 24-bit-versjon av The Weeknds In your eyes og det hele gjengis mer herlig fylde - ren studiokvalitet.

BRED FORMATSTØTTE: Få hodetelefoner kan krysse av for både AAC, AptX HD, AptX low latency og LDAC. Foto: Pål Joakim Pollen
BRED FORMATSTØTTE: Få hodetelefoner kan krysse av for både AAC, AptX HD, AptX low latency og LDAC. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Til hip-hop, dansemusikk og den slags, blir det kanskje litt for nøytralt for noen. Motis remix av Alva Gracias Your mistakes og Imanbek-remixen av Saint Jhns Roses låter ikke fullt så juicy og engasjerende som på hodetelefoner/ørepropper som legger litt ekstra i bassen, så til den slags vil vi ikke si Shure Aonic 50 er førstevalget.

Den medfølgende Shure-appen lar deg tukle detaljert med equalizeren eller velge blant flere forhåndsinnstillinger, for eksempel om du vil dra opp bassen litt, men endringene du gjør gjelder bare musikk du spiller via den samme appen. Her tilbyr de fleste konkurrenter at endringene lagres i selve hodetelefonene, slik at de gjelder uansett hvilken app eller enhet du spiller fra etterpå, men det gjelder altså ikke for Shure.

Vil du sette ditt eget preg på musikken, må du altså spille av filer du har lagret på telefonen – med Spotify og andre tjenester har ikke disse justeringene noen innvirkning. Og det er litt synd.

Shure-appen lar deg spille av lokalt lagret musikk og justere lydbildet, men justeringen gjelder kun for musikken du spiller via appen. Foto: Pål Joakim Pollen
Shure-appen lar deg spille av lokalt lagret musikk og justere lydbildet, men justeringen gjelder kun for musikken du spiller via appen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Så som så støydemping

Jeg feiret nylig fire måneder på hjemmekontor, og har ikke reist med toget siden mars, som jo egentlig er et ypperlig sted å teste støydempingen på. Derfor blir det litt improvisering der, med vifta i bilen på full styrke, tørketrommelen snurrende en halvmeter fra hodet, «plane sounds» på lydanlegget i stua og den slags.

Hodetelefonene fra Shure fjerner ganske effektivt den lavfrekvente støyen og bør derfor være godt egnet på flytur. Andre frekvenser blir ikke like godt filtrert ut – i bilen hørte jeg fortsatt lyden fra radioen greit selv med støydemping aktivert, men lyden fra viftene ble kraftig redusert. De beste her, som Sony WH-1000XM3, demper flere frekvensområder.

STORT: Etuiet som følger med for oppbevaring, er i største laget. Foto: Pål Joakim Pollen
STORT: Etuiet som følger med for oppbevaring, er i største laget. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Støydempingen skjer ikke helt uten bieffekter. Når vi slår den på, endres nemlig lydbildet ganske markant, der spesielt mellomtone og oppover får en kraftig boost, slik at det fort oppleves skjærende på høyt volum. Det gjelder mest når du har valgt «max» i appen - på «normal» (som da gir deg mindre grad av støydemping) er ikke endringen i lydbildet like fremtredende.

Dessuten har støydempingen en godt merkbar egenstøy også. Her er det med andre ord ikke Shure-hodetelefonene så veldig gode.

Til handsfree-samtaler fungerer de imidlertid godt, godt hjulpet av den svært gode «environment»-funksjonen som lar deg høre din egen stemme mens du prater. Innendørs på hjemmekontoret får vi gode skussmål fra motparten, mens det ikke blir like rosenrødt utendørs, der motparten klager over at vi er langt borte.

Konklusjon

Det koster å være kar, som de sier, og 4.500 kroner for Shure Aonic 50 gjør dem blant de aller dyreste i forbrukermarkedet.

Lydkvaliteten er definitivt blant de aller beste, kanskje bare slått av Beoplay H9 3. generasjon for min del, og hodetelefonene støtter så og si alt av Bluetooth-kodeker. Komforten er det lite å si på, og betjeningen fungerer fint; spesielt liker vi skyvebryteren vi kan dytte opp når vi har behov for å høre omgivelsene.

Men et par ting må vi trekke for. Støydempingen holder ikke stand til denne prisen, og at equalizeren kun gjelder filer spilt via Shure-appen, er en bommert. I tillegg kan ikke hodetelefonene klappes sammen, og det medfølgende etuiet er helt enormt.

Men god lyd? Definitivt!

=> Dinsides tester av hodetelefoner og ørepropper

Testresultat

Shure Aonic 50

- Svært god lydkvalitet med bred kodekstøtte
- Meget god komfort
- God betjening
- Enkelt å slippe inn lyd fra omgivelsene

- Equalizer-justeringer gjelder kun for musikk spilt via Shure-appen
- Ikke så gode på støyemping, og lydbildet påvirkes markant
- Kan ikke klappes sammen - enormt etui
- Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer