Sikkerhetshull:

Safari-svakhet avslører deg

Gir nettsteder tilgang på brukerinformasjon de ikke skulle hatt tilgang til.

AVSLØRT: Denne demonstrasjonen viser at et annet nettsted kan få tak i min Google-ID. Foto: Pål Joakim Pollen
AVSLØRT: Denne demonstrasjonen viser at et annet nettsted kan få tak i min Google-ID. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapet FingerprintJS, som driver med oppdagelse av nettsvindel, har gjort et ganske bemerkelsesverdig funn.

Det viser seg nemlig at Apples nettleser, Safari, både på MacOS, iOS og iPadOS har et sikkerhetshull som tillater nettsteder å finne ut av hvilke andre nettsteder du har åpne i andre faner. Ja, de kan til og med få fatt i Google-ID-en din dersom du er innlogget hos Google.

Siden alle nettlesere på iOS og iPadOS er nødt til å benytte seg av samme teknologi som Apples egen Safari-nettleser, gjelder sikkerhetshullet samtlige nettlesere på disse plattformene.

Deles på tvers

Litt mer teknisk handler det om hvordan Apple har implementert IndexedDB, et nettleser-API mange nettsteder bruker for å lagre større mengder data lokalt hos brukeren. Dette skal egentlig følge prinsippet om «same origin policy», altså der data som lagres av ett nettsted ikke skal kunne leses av et annet nettsted.

I Safari opprettes det uheldigvis en tom database som identifiserer nettstedet (og i enkelte tilfeller brukeren) i alle åpne faner hver gang et nettsted kommuniserer med «sin» database. Dermed kan de andre åpne fanene få tilgang på navnet på denne databasen og vil derfor kunne hente ut informasjon om brukeren, altså om hvilke andre nettsteder som er åpne i nettleseren og eventuelle ID-er for innlogging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer