AirTags:

Saksøkes: - Farlig og skremmende

Nytt gruppesøksmål hevder stalking med AirTags har ført til flere drap.

MISBRUKT: Apples sporingsbrikke har ifølge rapporter blitt brukt til å forfølge andre. Foto: Brendan Smialowski / AFP
MISBRUKT: Apples sporingsbrikke har ifølge rapporter blitt brukt til å forfølge andre. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2021 lanserte Apple sporingsbrikka AirTag, og den ble raskt en suksess. Det har etter hvert blitt en trend blant reisende å bruke den til å følge med på hvor innsjekket bagasje er.

Vi leser også stadig vekk historier om folk her til lands som har brukt AirTags til å finne stjålne sykler og barnevogner.

Innførte varsel

Apples populære sporingsbrikke har imidlertid også blitt koblet til «stalking».

Det tok ikke lang tid før selskapet svarte på bekymringene med en oppdatering med flere sikkerhetsfunksjoner, inkludert et varsel dersom en fremmed AirTag følger deg. Først fungerte dette bare på iPhone, men siden kom de også med en egen Android-app.

Nå spørs det om ikke de må ta ytterligere grep.

ADVARES: Dette varselet vil du få opp dersom en AirTag flytter seg med deg over tid. Skjermbilde: Apple
ADVARES: Dette varselet vil du få opp dersom en AirTag flytter seg med deg over tid. Skjermbilde: Apple Vis mer

Amerikansk gruppesøksmål

I desember i fjor skal Apple ha blitt saksøkt av to personer som har vært offer for såkalt AirTag-stalking i USA. Nå skal dette ha utviklet seg til et gruppesøksmål hvor mer enn tre dusin ofre er representert, skriver det anerkjente teknologinettstedet ArsTechnica.

- På grunn av Apples uaktsomhet, har AirTags har blitt en av de mest farlige og skremmende teknologiene brukt av stalkere, hevder saksøkerne i en utvidet klage.

Saksøkerne hevder det har vært en eksplosjon i antall rapporter om AirTag-«stalking» siden søksmålet opprinnelig ble levert inn, og at bare i USA har det blitt registrert 150 politianmeldelser siden april 2022.

ORANSJE PRIKK: En Tiktok-bruker går nå ut og advarer iPhone-brukere. Grunnen til det er dette oransje lyset. Foto: Kirsti Østvang Video: @mrjamienyland / Tiktok Vis mer

Skal ha blitt drept

Ifølge Ars Technica sier saksøkerne at konsekvensene har vært så alvorlige som de får blitt ved at flere drap har funnet sted der drapsmannen brukte en AirTag for å spore offeret.

LaPrecia Sanders er en av saksøkerne som mistet sønnen sin etter at kjæresten angivelig brukte en AirTag for å spore hans bevegelser og deretter «fulgte etter ham til en bar og kjørte på ham med bilen, og drepte ham på stedet», skriver Ars Technica.

Apple har frist til 27. oktober på å svare på søksmålet. Ifølge Ars Technica er det ventet at selskapet ventes å avvise anklagene.

Tidligere år ble det kjent at Apple og Google hadde gått sammen for å hindre stalking via sporingsbrikker på tvers av plattformene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer