Ny toppmodell

Samsung Galaxy Note 10 og 10+ lansert

Får skjermer som dekker omtrent hele fronten, og ny og forbedret penn.

Lansering av Samsung Galaxy Note 10. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld norsk tid avduket Samsung sitt nye mobilflaggskip, Galaxy Note 10, under en pressekonferanse i New York.

Dette er en telefon som er myntet på profesjonelle brukere, og kommer blant annet med en penn som gjør det enkelt å ta notater og lage skisser rett på skjermen.

Dinside var til stede under en forhåndsvisning i Amsterdam for noen dager siden og fikk da muligheten til å ta en titt på telefonen i god tid i forkant av lanseringen. Se video øverst for å få et inntrykk av hvordan Note 10 er under bruk.

To utgaver

I forkant av lanseringen har det dukket opp en rekke rykter og lekkasjer, og mye av informasjonen som har florert på nettet de siste ukene, har vist seg å stemme ganske bra med virkeligheten.

Note 10 kommer i to utgaver, Note 10 og Note 10+. Disse kommer med henholdsvis 6,3 og 6,8 tommer skjerm av typen Dynamisk Amoled Infinity-O, der sistnevnte indikerer at skjermen dekker nesten hele fronten, og med et hull til frontkameraet. Fingeravtrykkleser er integrert i skjermen, slik den også er på S10-modellene.

Størrelsesmessig er telefonene naturligvis noe forskjellige. Note 10 måler ca 72 x 151 x 8 mm og veier 168 gram, mens Note 10+ måler 77 x 162 x 8 mm og veier 196 gram.

TO UTGAVER: Note 10+ til venstre og og Note 10 til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TO UTGAVER: Note 10+ til venstre og og Note 10 til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Skjermppløsningen er henholdsvis 2280 x 1080 piksler på Note 10 (401 ppi) og 3040 x 1440 piksler på Note 10+ (498 ppi). Begge skjermene er HDR10+-sertifisere.

På skjermen øverst finner vi nå et midtstilt hull, og der sitter frontkameraet, som er det samme på begge utgavene, med oppløsning på 10 megapiksler og lysstyrke på f/2,2.

BARE ET HULL: Frontkameraet er nå midtstilt øverst på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BARE ET HULL: Frontkameraet er nå midtstilt øverst på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tre og fire hovedkameraer

Snur vi telefonene rundt, vil vi se en forskjell på de to utgavene. På Note 10 er det tre kameraer: Ett 123 graders ultra-vidvinkelkamera på 16 megapiksler (f/2.2), ett 77 graders vidvinkelkamera på 12 (f/1.5 / f/2.4) med optisk bildestabilisator og ett 45 graders telekamera på 12 megapiksler (f/2.1), også dette med optisk bildestabilisator.

Disse spesifikasjonene er for øvrig identiske med S10-modellene, bortsett fra at teleobjektivet er mer lyssterkt og slipper inn 30 prosent mer lys.

Note 10+ har alle disse kameraene, men har også fått et 3D dybdekamera (Depth Vision) som måler dybde og avstander innenfor bildeflaten – et såkalt TOF-kamera. Denne informasjonen kan for eksempel brukes til å tilføre dybdeuskarphet som øker med avstanden bak hovedmotivet, eller fjerne bakgrunnen helt.

FIRE KAMERAER: Note 10+ har hele fire kameraer, men ett av dem brukes kun til dybde- og avstandsmåling. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FIRE KAMERAER: Note 10+ har hele fire kameraer, men ett av dem brukes kun til dybde- og avstandsmåling. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Note 10 kommer med 8 GB RAM og 256 GB intern lagringsplass, mens Note 10+ kommer med 12 GB RAM og enten 256 eller 512 GB lagringsplass. Sistnevnte har også muligheten til å utvide lagringsplassen med en microSD-kort, noe førstnevnte mangler.

Batteriene er på henholdsvis 3500 og 4300 mAh, og begge støtter svært hurtig lading. En halv time i stikkontakten skal gi nok kapasitet til å drive telefonene en hel dag med variert bruk, hevder Samsung.

Ny og bedre penn

Pennen er ny, og kan blant annet skilte med bedre batteritid (rundt 10 timer). Den er utstyrt med en rekke funksjoner og sensorer som skal være vesentlig forbedret fra forgjengeren. Du kan blant annet utføre diverse oppgaver på telefonen bare ved å svinge den rundt i lufta, kombinert med trykk på knappene, som demonstrert i videoen øverst.

BEDRE PENN: Pennen skal blant annet ha bedre batteritid samt flere og forbedrede sensorer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BEDRE PENN: Pennen skal blant annet ha bedre batteritid samt flere og forbedrede sensorer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hvis du tar håndskrevne notater, kan du enkelt konvertere håndskriften din til tekst, og eksportere til flere forskjellige formater, inkludert Word.

I videoen demonstreres også den video-editoren og skjermopptakeren, som kan inkludere ditt eget ansikt, takket være frontkameraet.

Hodetelefonutgangen er borte

Begge mangler analog hodetelefonutgang, og dermed ser det ut til at Samsung følger de fleste konkurrentene i premium-segmentet. Hodetelefon-utgangen er imidlertid fortsatt til stede på mange budsjettmodeller fra de fleste produsentene.

Det følger forresten med en overgang fra USB-C til analog lydutgang, slik at du fortsatt kan bruke hodetelefoner med kabel.

KUN USB-C: Hodetelefon-utgangen er tatt bort i Note 10 og Note 10+. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KUN USB-C: Hodetelefon-utgangen er tatt bort i Note 10 og Note 10+. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For øvrig har Note 10 støtte for det meste av det siste og råeste på kommunikasjonsmarkedet, som trådløsstandaren 802.11ax, MU-MIMO, Bluetooth 5.0 og de nyeste LTE-implementasjonene (4G). Enkelte utgaver skal også ha støtte for femte generasjon mobilnett (5G), men vi mangler foreløpig detaljert informasjon om dette.

Ingen budsjettmodell

Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+ kan forhåndsbestilles fra i dag, og ventes i butikkene om en ukes tid. Vi fikk akkurat inn de norske prisene - Note 10 vil koste veiledende 9.750 kroner, mens 10+ vil koste 11.390 kroner for 256 GB-utgaven og 12.390 kroner for utgaven med 512 GB.

Vi kommer tilbake til flere detaljer i vår nært forestående test av telefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer