Samsung Galaxy S5

En svært god telefon, men fingersensoren burde ha vært bedre.

VANNTETT: En av de største forbedringene i forhold til forgjengeren, er at S5 nå er blitt vanntett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VANNTETT: En av de største forbedringene i forhold til forgjengeren, er at S5 nå er blitt vanntett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsung har solgt i bøtter og spann av sin Galaxy S-serie, og de siste årene har selskapet blitt berømmet med gode terningkast her på DinSide:

Samsung Galaxy S (terningkast 5, 2010)
Samsung Galaxy S II (terningkast 6, 2011)
Samsung Galaxy S III (terningkast 6, 2012)
Samsung Galaxy S4 (terningkast 5, 2013)

I år er turen kommet til Samsung Galaxy S5. Blant de største nyhetene denne gangen er at telefonen er blitt vanntett, at den har fått en fingeravtrykkssensor, innebygd pulsmåler og et forbedret kamera.

Foruten dét deler den også ting med sin forgjenger, som innebygd IR-sender (slik at du kan bruke telefonen som fjernkontroll), og en rekke finesser og funksjoner.

STØRRE: Samsung Galaxy S5 har blitt enda litt større enn sin forgjenger. Skjermen på 5,1 tommer har full HD-oppløsning og byr på svært god bildekvalitet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STØRRE: Samsung Galaxy S5 har blitt enda litt større enn sin forgjenger. Skjermen på 5,1 tommer har full HD-oppløsning og byr på svært god bildekvalitet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Her har vi lagt S4 opå S5. Som du ser er sistnevnte litt bredere og litt høyere. Den er også bittelitt tykkere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Her har vi lagt S4 opå S5. Som du ser er sistnevnte litt bredere og litt høyere. Den er også bittelitt tykkere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

God å holde

Utseendemessig har ikke veldig mye endret seg siden forgjengeren. Skjermen har blitt 0,2 tommer større over diagonalen (nå: 5,1 tommer), og telefonen har vokst litt i henhold og blitt litt mindre rund i kantene.

På jakt etter en mindre telefon? Terningkast 6: Sony Xperia Z1 Compact

Baksiden er i plast og har et hullete mønster som gjør at den ligger bedre i hånda enn det den glatte forgjengeren gjorde. Plasten gir ikke den samme luksusfølelsen som du får hos HTC One M8 og iPhone 5s, men vi lar oss imponere av at telefonen faktisk er vanntett selv om baklokket kan tas av (forutsatt at du har satt det på ordentlig, selvsagt – du får en advarsel om å dobbeltsjekke det etter å ha tatt det av).

Baksiden er av plast, og det hullet mønsteret gjør at telefonen ligger godt i hånda. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Baksiden er av plast, og det hullet mønsteret gjør at telefonen ligger godt i hånda. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Vanntett

I likhet med øvrige vanntette telefoner, må du også forsegle micro USB-porten med et lokk for å bevare vanntettheten. Det trenger du imidlertid ikke å gjøre med hodetelefon-utgangen; den er vanntett uansett, på samme måte som den er på Sony Xperia Z1 og kommende Z2 (testmodell er straks på vei inn).

Dette lokket må du åpne for å lade telefonen. Den har Micro USB 3.0-port, men du kan også putte en vanlig micro USB-kabel inn i hullet til høyre (3.0-kabel følger ikke med i pakken). Merk at lokket må være igjen for at telefonen skal være vanntett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Dette lokket må du åpne for å lade telefonen. Den har Micro USB 3.0-port, men du kan også putte en vanlig micro USB-kabel inn i hullet til høyre (3.0-kabel følger ikke med i pakken). Merk at lokket må være igjen for at telefonen skal være vanntett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Fortsatt holder Samsung på navigasjonsknapper utenfor skjermen, noe vi liker, siden vi da slipper å ofre skjermplass på dem. Denne gangen har selskapet imidlertid byttet ut meny-knappen med knappen for å bytte mellom aktive apper. Selv om det er i henhold til Android-standarden, må vi innrømme at vi har satt pris på den lille sivile ulydigheten med dedikert menyknapp på utsiden av skjermen.

Galaxy S5 kommer for øvrig i flere farger – grå, hvit, gull og blå. Den har også støtte for minnekort (inntil 128GB), som også kan byttes ut uten å ta ut batteriet; en fordel for de som har flere minnekort i bukselomma.

Fantastisk skjerm

Den 5,1 tommer store skjermen har full HD-oppløsning og er av Super AMOLED-typen, som betyr dypt sortnivå og svært høy fargemetning. Noen synes det blir litt for mye av det gode, men det er også mulig å tone ned denne fargemetningen via innstillingene.

Selv har jeg brukt en Galaxy S III som primærtelefon de siste par årene, og der er det åpenbart hvor mye mer lyssterk S5 er og hvor mye riktigere hvitbalansen er på denne skjermen. Også i forhold til S4 fremstår skjermen på Galaxy S5 som enda bedre og lysere enn før.

Den beste skjermen noensinne?

Vi har dessverre ikke opplevd en skikkelig solskinnsdag siden vi fikk inn telefonen til test, men i følge DisplayMates fyldige test av skjermen på Galaxy S5, sørger den automatiske lysstyrken for å kjøre skjermstyrken i taket i lyse omgivelser, slik at denne AMOLED-skjermen faktisk er den mest lyssterke de har testet noen gang (698 nits, 47 prosent høyere enn S4).

Nevnte test peker også på at skjerminnstillingen «Kino» gjør S5 til den beste skjermen de har testet noensinne med tanke på korrekt gjengivelse av farger, i tillegg til at S5 og S4 er de to med minst refleksjon.

Skjermen på S5 kan også brukes med hansker. Vi må innrømme å ha lagt bort våre for sesongen, men det fungerte i hvert fall fint å navigere gjennom ermet på skjorta.

FINGERAVTRYKK: Ved å sveipe fingeren over hjem-knappen, kan telefonen låses opp basert på fingeravtrykket. Den funksjonen synes vi burde ha fungert bedre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FINGERAVTRYKK: Ved å sveipe fingeren over hjem-knappen, kan telefonen låses opp basert på fingeravtrykket. Den funksjonen synes vi burde ha fungert bedre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Lås opp med fingeravtrykk

En av nyvinningene på iPhone 5s var fingeravtrykkleseren som er bakt inn i hjem-knappen. Den gjør at kun din finger kan brukes for å låse opp telefonen, med en PIN-kode-løsning som backup i tilfelle noen andre skal låne den, eller om du av ulike årsaker ikke får låst den opp med fingeravtrykk.

Det overrasket oss litt at denne funksjonen ikke var en del av oppsettet i det man starter S5 for første gang, men når vi har brukt den, skjønner vi godt at Samsung ikke har heiset flagget til topps her.

Oppdatert: Fingeravtrykksensoren er nå blitt betydelig forbedret i en programvareoppdatering.

Ikke god nok

Du må selv finne frem til den aktuelle innstillingene for å aktivere funksjonen. Først programmerer du den ved å stryke en finger over hjem-knappen ti ganger, og det kan du gjøre med inntil tre fingre.

Men la oss kalle en spade en spade: Fingeravtrykksensoren i Galaxy S5 er ikke god nok.

Dette bør forbedres

Svært sjelden opplever vi å låse opp telefonen på første forsøk. Stort sett klarer vi det i løpet av tre forsøk, men en titt og ofte klarer vi det ikke på de fem forsøkene man får, og da må man inn med et passord (som må bestå av både sifre og bokstaver) for å låse opp.

Dermed ender vi opp med en relativt begrenset begeistring for denne nyvinningen. Skjønt, det er nå litt morsomt også, så vi har fortsatt ikke har deaktivert den.

Vi håper gjenkjenningen forbedres i fremtidige programvareoppdateringer, og det er også verdt å merke seg at Samsung har gitt ut et API til denne sensoren, slik at også tredjepartsapper kan bruke den til autentisering, noe Apple ikke tillater på sin fingeravtrykksensor. Ved lansering støttes for eksempel betaling via PayPal.

Innebygd pulsmåler

En annen nyvinning er den innebygde pulsmåleren. Denne bruker du via den medfølgende S Health-appen og fungererer ved at du plasserer fingeren over et felt ved siden av blitsen, som da lyser rødt og måler pulsen din.

Ved å legge fingeren på pulsmåleren, leser telefonen av pulsen din. Tilsvarende løsninger finnes via andre apper og virker ikke å stå noe tilbake for Samsungs løsning. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Ved å legge fingeren på pulsmåleren, leser telefonen av pulsen din. Tilsvarende løsninger finnes via andre apper og virker ikke å stå noe tilbake for Samsungs løsning. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Vi ser dog ikke noen spesielle fortrinn i forhold til apper som kan måle pulsen på en hvilken som helst annen telefon, bortsett fra at du slipper å kline til kameralinsa på S5. Også her varierer resultatene noe, der vi litt for ofte opplever ikke å få målt pulsen, selv om vi vitterlig er i live.

For de som trener

Den nevnte S Health-appen har også innebygd skritteller. Den opplever vi som presis når vi er ute og går tur, men den teller også en del ekstra skritt når vi kjører bil, så man fremstår mer aktiv enn man er. Kanskje positivt for noen, men …

Verdt å nevnte er at Samsung nå kommer med flere klokker, blant annet Gear Fit, som i stor grad vil samhandle med denne telefonen med tanke på måling av puls, antall skritt og den slags.

Når noen ringer, spretter det opp et vindu i stedet for at hele skjermen tas over. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Når noen ringer, spretter det opp et vindu i stedet for at hele skjermen tas over. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Penere Touchwiz

Ikke alle er like begeistret for Samsungs TouchWiz-grensesnitt, men denne gangen har Samsung gjort ting penere og mer moderne enn før, med runde ikoner mer delikat grensesnitt rundt om.

Innstillinger-menyen kan vises som en matrise med runde ikoner, og i havet av funksjoner liker vi godt at Samsung har laget en søkefunksjon, slik at du kjappere kan finne frem til hvilket menyvalg du må trykke på for å endre på en innstilling.

Flere apper er også pusset opp, som for eksempel ringe-appen. Nå fungerer det slik at en innkommende samtale spretter opp i et vindu når du bruker telefonen, i stedet for å ta over hele skjermbildet (se bildet). Også e-postleseren fremstår som svært god på S5, med bedre grensesnitt enn tidligere versjoner.

Telefonen er heller ikke fylt opp med masse apper du ikke trenger, men de kan lastes ned valgfritt fra Samsungs egne app-samlinger. Her får du også med 50GB Dropbox-lagring i to år, samt tidsbegrensede premium-versjoner av en rekke tjenester, som Evernote, LinkedIn, Endomondo og mer til – om du velger å laste dem ned.

I ultra strømsparingsmodus skal telefonen greie to døgn stand-by på 10% batteri. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
I ultra strømsparingsmodus skal telefonen greie to døgn stand-by på 10% batteri. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Godt batteri – særlig i sparemodus

Sammenlignet med S4, bruker skjermen på Galaxy S5 18 prosent mindre strøm ved samme lysstyrke, og kombinert med et større batteri (2800mAh vs 2600mAh) gjør det at man får enda mer ut av en ladning på denne telefonen.

Eksempelvis la vi oss for kvelden med 20 prosent batteri igjen etter at den var fulladet på morgenkvisten; da med cirka 30 minutters samtaletid og over to timer aktiv skjermtid i løpet av dagen, med push-epost, Google Nå og annen bakgrunnsdata aktivert.

10 prosent skal holde i to dager

Kanskje vel så spennende er den nye «Ultra strømsparemodus»-funksjonen. Aktiverer du denne, blir alt på skjermen sort/hvitt, og kun en håndfull apper blir tilgjengelige – ringefunksjon, SMS, nettleser, Facebook, Alarm og et par til. WiFi, Bluetooth og andre strømtyver slås av.

Dermed hevder Samsung at 10 prosent gjenstående batteri kan holde til to dagers stand-by.

Vi testet denne en natt der vi la oss med 9 prosent igjen, og da vi stod opp etter rundt åtte timers søvn, var det fortsatt 9 prosent igjen. Funksjonen tar sin tid å aktivere og deaktivere (muligens foregår det en slags reboot i bakgrunnen), men kan være verdt det om du er på telttur og vil ha batteri gjennom hele helgen. Dessverre virker ikke kameraet i denne modusen.

Fullspekket med funksjoner

Samsung har lagt til nye funksjoner og også tatt bort et par av de som ikke fungerte godt nok hos forgjengeren, men tilnærmingen er nå en helt annen. Nå må du i større grad selv gå inn i innstillingene og bla deg igjennom og aktivere funksjoner i stedet for at det spretter opp vinduer i ny og ne som forklarer deg hvordan du gjør triksene.

Dermed blir det heller ikke like overveldende, selv om innstillinger-menyen riktignok er fylt til randen av menyvalg og funksjoner. Vi fant til og med en barnegråtfunksjon for hørselshemmede som skal gjøre at telefonen vibrerer dersom den hører et barn gråte. Vi klarte ikke å lage barnegråt-lyder i redaksjonen. Men du skal vite at vi prøvde.

Som du nok forstår, lar vi derfor være gå igjennom alle funksjoner, men her får du noen høydepunkter:

Galaxy S5 kan brukes som fjernkontroll og vise hva som går på TV akkurat nå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Galaxy S5 kan brukes som fjernkontroll og vise hva som går på TV akkurat nå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Fjernkontroll – I likhet med forgjengeren har S5 en IR-sender foran som gjør at du kan bruke telefonen til å styre nært sagt alt som mottar IR-signaler. Vi hadde ingen problem med å styre TV-en fra sofaen cirka fire meter unna.

Download Booster – Lar deg utnytte både mobilnettet og WiFi-nettet når du laster ned større filer, slik at det går enda raskere (slår først inn på filer over 30MB). Telefonen kan også automatisk bytte mellom WiFi og mobilnett dersom du har en litt ruskete WiFi-oppkobling.

S Finder – Universalsøk som søker etter apper, kontakter, SMS-meldinger, eposter, og så videre.

Tilpasning av snarveier i varselpanelet – Bruker du aldri Bluetooth? Da trenger du ikke å bruke en snarvei til den funksjonen, og Samsung lar deg velge hvilke funksjoner du vil ha kjapp tilgang til via varslingsmenyen. Du kan også trekke den ned med to fingre for å få opp alle.

Smart Stay – Sørger for ikke å slå av skjermen når du ser på den. Kjekt om du ligger i senga og leser lang tekst, for eksempel. Finnes også på SIII og S4.

Nødmelding – Aktiverer du denne, kan du trykke tre ganger på av og på-bryteren for å sende en nødmelding til primærkontaktene dine. Om du vil kan de også motta bilde og lydopptak av situasjonen.

Flervindu – Gjør at enkelte apper kan kjøres på halve skjermen. Eksempelvis når du åpner et vedlegg i en epost.

Enhåndsstyring – 5,1 tommer er ganske stort, men hvis du aktiverer denne funksjonen og flikker fingeren fra siden av skjermen og ut igjen, skaleres hele bildet ned slik at de fleste vil rekke over hele bildet med tommelen.

Privatmodus – Lar deg gjemme bilder og annet innhold på telefonen slik at det blir skjult med mindre du låser opp privatmodus igjen.

Barnemodus – Dette er en app du kan laste ned om du vil. Den lar deg låne bort telefonen til barna der du selv kan definere hvor mye de skal få holde på hver dag og hvilke apper de skal ha tilgang til. I tillegg til appene du definerer, finnes en barnevennlig kameraapp-, tegneapp, lydopptak og så videre.

Mitt tidsskrift gir deg tilpassede nyheter og er basert på Flipboard. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Mitt tidsskrift gir deg tilpassede nyheter og er basert på Flipboard. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Noe er også tatt bort

Tidligere funksjoner som luftnavigering (forhåndsvisning uten å ta på skjermen, eller bytte av sang ved å sveipe hånda forbi nærhetssensoren) og direkteanrop ved å løfte telefonen til øret når en kontakt vises er videreført, men enkelte ting er også tatt bort, for eksempel muligheten for å skrolle en nettside bare ved å helle hodet bakover, som uansett ikke fungerte godt nok på S4.

I likhet med HTC har også Samsung en egen seksjon med personlig tilpassede nyheter, kalt «Mitt tidsskrift».

Der HTC har utviklet sin egen funksjon, Blinkfeed, har Samsung alliert seg med Flipboard for å bringe nyheter om temaer du interesserer deg for og fra diverse sosiale nettverk du er medlem i – bortsett fra Facebook, av en eller annen grunn.

Enkelt å overføre data

Funksjonen er i praksis en helsides Flipboard-widget som alltid er tilgjengelig helt til venstre blant hjemskjermene. Personlig kan jeg styre min begeistring; særlig siden utvalget av artikler er ganske få (5-6).

Verdt å sette pris på er også muligheten for enkelt å overføre data fra en annen telefon. Vi flyttet over alle tekstmeldingene fra en annen telefon ved å starte appen «Smart switch mobile» og parre telefonene via NFC. S5 støtter også import av kontakter

Kamera-appen har svært mange funksjoner. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Kamera-appen har svært mange funksjoner. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Kamera

Også kameraet er oppgradert. Oppløsningen er nå 16 megapiksler mot 13 hos forgjengeren, men kanskje mer interessant er det at autofokusen er betydelig forbedret.

Her føles S5-kameraet svært raskt og presist.

Kameraappen har også et stort utvalg funksjoner der du selv kan velge hvilke tre funksjoner du vil ha snarvei til i kanten av skjermen ved å dra dem til den aktuelle plasseringen.

En av funksjonene, selektiv fokus, imiterer i stor grad dobbeltkameraet på HTC One M8 ved å endre fokus etter at bildet er tatt for å beregne avstandsinformasjon på de ulike elementene i bildet.

Du kan riktignok ikke fokusere i etterkant slik du kan på HTC-telefonen, men effekten er ganske snedig uansett:

Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Ellers er vi jevnt over godt fornøyd med bildene fra S5. Den gjør det bedre i godt lys enn i dårlig lys (16 megapiksler på en såpass liten brikke introduserer en del støy i bildene ved dårlig belysning), men telefonen eksponerer godt og har også en hendig HDR-funksjon som utvider det dynamiske omfanget og gir detaljer både i lyse og mørke deler av bildet:

Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Seriebilder i egen mappe

Kameraet i S5 kan også ta seriefoto ved at du holder knappen nede (og har aktivert modusen), og da spytter det unna ti bilder i sekundet i full oppløsning; maksimalt 30 bilder. Positivt er også at disse bildene grupperes og havner i en egen mappe, slik at du slipper å bla igjennom alle sammen når du sitter og vil se på helt andre bilder.

Inspiserer vi på en PC-skjerm er ikke bildekvaliteten helt på høyde med de beste, men et godt kamera kombinert med en fabelaktig skjerm gjør at det er få telefoner som kan knipse og vise frem så pene bilder på skjermen, og det er jo strengt tatt der de fleste viser frem bildene sine i disse dager?

Under ser du noen bilder tatt med kameraet:

Video støttes nå i 4K-oppløsning (3840x2160), og i tillegg er det mulig å filme med slow motion-effekt der kameraet fanger 120 bilder i sekundet i 1280x720-oppløsning.

Her kan du hente ned et lite filmklipp i full HD for å sjekke bildekvaliteten: Galaxy S5 testvideo

Lyd

Når det gjelder samtalekvaliteten har vi opplevd denne som svært god mens vi har testet telefonen, der motparten høres klart og tydelig i den interne høyttaleren. Vi har ikke hatt problemer med dekningen og avbrutte samtaler, til tross for togpendling hver dag.

Den eksterne høyttaleren er ikke all verden og fremstår hverken bedre eller dårligere enn på mobiltelefoner flest i disse dager. Der scorer konkurrenten HTC One M8 svært godt med sine doble fronthøyttalere, og også iPhone 5 har bedre lyd her.

Med hodetelefoner skulle vi gjerne ha sett litt høyere output. Ikke at ikke det blir høyt nok med ørepropper, men når vi bruker telefonen i bil med lydkabel er det markant høyere lydnivå ut både fra iPhone og HTC One M8. In-ear-øreproppene som følger med byr på lite bass, så til musikk anbefaler vi heller å bruke noen andre.

Ytelse

Ikke overraskende er Samsung Galaxy S5 blant de aller kjappeste telefonene vi har testet. Den scorer svært høyt i alle ytelsestester, og det skulle strengt tatt bare mangle, gitt at den også har den raskeste prosessoren i dagens marked (Snapdragon 801), som også er klokket høyere enn konkurrentene med sine 2,5 GHz.

Vi har lite å utsette på den generelle ytelsen, der nettsider skroller pent og det meste går silkemykt. Enkelte ting tar i overkant lang tid å vente på, som å sette den i nevnte ultrastrømsparing-modus eller ta bilder med ekstra dybdeeffekt, der det tar noen sekunder før kameraet er klart til dyst igjen.

Du får heller ingen problemer med å spille de tyngste spillene – lekre Smash Hit (Google Play, gratis) flyter eksempelvis som en drøm.

Samsung Galaxy S5

Konklusjon

Svært rask, fantastisk skjerm, vann☂ett, godt kamera med rask autofokus, god batteritid og en rekke finesser.

Joda, Samsung scorer godt nok med S5 til å høste en sekser på terningen denne gangen; dog ikke med soleklar margin.

Blant annet synes vi fingeravtrykkleseren er litt så-som-så, og den innebygde pulsmåleren blir en liten gimmick i våre øyne, spesielt siden det finnes apper som bruker kameraet og blitsen til å utføre akkurat det samme. Dette er tross alt elementer som gjør telefonen til en av de dyrere i dagens marked.

Touchwiz-grensesnittet er pusset opp og fremstår nå mer moderne, der den massive listen over funksjoner nå er gjemt litt bort, slik at du som bruker heller kan utforske litt og aktivere ting underveis, i stedet for å bli presentert med nyvinninger hvor enn du navigerer.

Vi opplever Samsung Galaxy S5 som svært god rett ut av boksen, men den vokser også mer over tid – det er mange funksjoner å prøve ut her, men de virker også jevnt over bedre enn hos forgjengeren.

Er du mer opptatt av god lyd og premium-følelse enn at telefonen skal være vanntett, bør du også sterkt vurdere HTC One M8 denne våren. Vi gjør også oppmerksom på at Sony Xperia Z2 forventes inn til test i nær fremtid, så har du litt is i magen, skal vi gjøre vårt beste i å hjelpe deg med valget dersom du er i markedet for en ny Android-toppmodell.

Testresultat

Samsung Galaxy S5

Fantastisk skjerm, vanntett, svært god ytelse, godt kamera, rik på funksjoner

Så-som-så fingeravtrykksensor, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer