(NEW YORK): Torsdag ettermiddag norsk tid avduket Samsung sitt nyeste flaggskip, Galaxy Note 9, på en pressekonferanse i New York. Etter å selv ha lekket sin egen promovideo i forkant, bød ikke lanseringen på de helt store overraskelsene. Det er heller ikke enormt mye nytt med toppmodellen.
Med et dårligere enn forventet salg av Galaxy S9 og beinhard konkurranse fra Huawei, som har overtatt plassen fra Apple som verdens andre største smartmobil-produsent, har Samsung stort press på å måtte levere.
Hvorvidt Note 9 er redningen i så måte, gjenstår å se, da den nok har en litt smalere målgruppe enn Galaxy S9. Den er både større, dyrere og har funksjoner mest rettet mot proffbrukere.

Folk kjøper den på grunn av pennen
Note-serien går for å være først og fremst en businesstelefon, kanskje mest fordi den kommer med penn.
«Er det virkelig noen som bruker den pennen annet enn for show», tenker jeg med jevne mellomrom. Ifølge Samsung er imidlertid pennen hovedgrunnen til at folk kjøper Note-telefonene.
Pennen, kalt S Pen, som følger med Note 9 har dessuten lært seg noen nye triks siden sist.


Pennen blir fjernkontroll
Den viktigste nyheten er at S Pen nå har Bluetooth-forbindelse, noe som gjør at den kan brukes til langt mer, også på avstand.
For eksempel kan du bruke pennen som fjernkontroll for å styre presentasjoner når Note 9 er koblet til en skjerm. Du kan også bruke den til å vise frem bilder i Galleri-appen eller styre videoavspilling i YouTube.
Du kan dessuten bruke den som fjernutløser for kameraet. Du gjør ett trykk på pennens knapp for å ta bilde, to trykk for å bytte fra fremre til bakre kamera (og omvendt).
Den ultimate jobbmobilen?

Apropos presentasjoner, Samsung kjører hardt på at Note 9 er den ultimate jobbmobilen.
Deres DeX-system, som lar deg bruke mobilen som PC, kan nemlig nå brukes med en vanlig HDMI-adapter, og krever ikke en dokkingstasjon for skjermtilkobling som tidligere. Dette er imidlertid noe Huawei har tilbudt på flere telefoner allerede.
En kjekk ny mulighet er imidlertid at du nå kan vise en presentasjon fra telefonen på en ekstern skjerm samtidig som du tar notater på den med pennen.
Løsningen så svært smidig ut da vi fikk en forhåndstitt, selv om det selvsagt er enda smidigere om man slipper å bruke noen kabel i det hele tatt for å få mobilinnholdet opp på en skjerm.
Frir til de kreative
Samsung håper at Note 9 også skal appellere til kreative brukere.
De introduserer en ny funksjon i Penup-appen som lar deg tegne over vanlige bilder. Du kan visstnok også kunne bruke pennen til å tegne og skrive på Samsungs AR-emojier.


Stor skjerm, stort batteri, mye lagringsplass
Galaxy Note 9 er en stor mobil. Den var stor før det var vanlig med store mobiler, og er fortsatt blant de største mobilene, om enn ikke gigasvær. Skjermen er på 6,4 tommer. Det er for eksempel bare 0,2 tommer mer enn Samsung Galaxy S9+.

Designet er likevel relativt kompakt, selv om den er bittelitt tykkere enn forgjengeren Note 8. Samsung skrøt av at de hadde diamantskåret kantene slik at den fremstår som relativt smal likevel.
Batteriet er dog hele 4.000 mAh, noe som er det største på en Samsung-mobil noensinne (så krysser vi fingrene for at det ikke eksploderer som på Note 7 ...). Ser vi igjen mot Huawei er dette også batterikapasiteten i deres siste Mate-telefoner, og i P20 Pro.
Hvor lenge den holder, gjenstår å se når vi får inn telefonen til test, men Samsung sier selv den skal ha «all day battery life».
Note 8 hadde et batteri på 3.300 mAh, og batteritiden var helt grei, men ikke eksepsjonell (kunne fint holde en dag, men neppe mer enn to).
Hvor raskt batteriet lades opp, vet vi foreløpig ikke noe om.
Note 9 har for øvrig også mye innebygd lagringsplass; minstekapasiteten er doblet fra forgjengeren. Du får den med enten 128 eller 512 GB, og du kan dessuten sette i minnekort på opptil 512 GB, noe som kan bringe totalen opp i 1 TB om du ønsker.


«Intelligent kamera»
På fotofronten er det, kanskje litt skuffende, ikke mye nytt med Note 9. Kameraet er det samme vi finner i Galaxy S9 og S9+, hvor du blant annet kan justere blenderåpningen.

Samsung sier kameraet er «intelligent», noe som er poppis blant mobilprodusentene om dagen.
Det bruker visstnok kunstig intelligens til å identifisere ulike scener (som mat, portretter, blomster, dyr, landskap og så videre), for så å endre kamerainnstillingene deretter. Huawei P20 Pro har lignende funksjonalitet.
Samsung har fra før av hatt noe som kalles for «flaw detection» i sine kameraer, hvor hvis det er smuss på kameralinsa, vil du få et varsel om at du bør rengjøre den. Note 9-kameraet kommer med tre nye varsler: «eye blink», «image blur» og «back light». Blunket noen på bildet du akkurat tok, vil du altså få beskjed om det, sånn at du kan ta et nytt igjen.

Pris og tilgjengelighet
I det store og hele virker det ikke være enormt mye nytt med Galaxy Note 9, og er ikke noen innovasjoner å snakke om. Den ser ganske lik ut som både Note 8 og Galaxy S9, uten at det er noe galt i det. Det er pene telefoner alle sammen.
Note 9 er utstyrt med det beste av maskinvare, et relativt bra kamera (selv om vi kanskje holder en knapp på Huawei P20 Pro hva gjelder beste mobilkamera om dagen), og du har penn og spennende muligheter hva gjelder tilkobling til skjerm.
Prismessig er den dyr, men oppfatningen blant journalistene på pressekonferansen var at man trodde den skulle bli dyrere. Norske priser blir 9.990 for 128 GB-modellen, og 12.490 kroner for 512 GB-modellen.
Til sammenligning koster iPhone X med 64 GB lagringplass 10.990 kroner.
Galaxy Note 9 kommer i salg 24. august, men skal kunne forhåndsbestilles allerede nå.
Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Samsung. Les mer her
