(London): Samsung har akkurat avduket Galaxy S10, som markerer den tiende utgaven av selskapets flaggskip-serie.
Dinside fikk en sniktitt på mobilene i forkant av den europeiske presselanseringen i London.

En uke før lansering, og alle spesifikasjonene er lekket
Er du blant dem som har fulgt med på rykteflommen rundt Galaxy S10, eller kanskje du så på God Morgen Norge tirsdag hvor reklamefilmen for telefonen ble spilt av ved et uhell, vet du nok allerede det meste.
Sjelden har det lekket så mye i forkant av en mobillansering.
Eller som The Verge så treffende skriver: «Hvis det var en Guinness-rekord for mest lekkede telefon, ville Samsung ha vunnet».
Og det var kanskje også hele poenget, si.
Fire utgaver
Så hva er det å si om Galaxy S10? Kanskje viktigst av alt: Samsung har laget fire forskjellige modeller denne gangen:
- Galaxy S10e - på 5,8 tommer
- Galaxy S10 - på 6,1 tommer
- Galaxy S10+ - på 6,4 tommer
- Galaxy S10 5G - på 6,7 tommer (kommer senere)

I stedet for å grave oss ned i alskens tekniske spesifikasjoner, skal vi heller fortelle deg litt om de viktigste forskjellene mellom de ulike modellene, og de mest merkbare forskjellene sammenlignet med forrige generasjon.
Rent utseendemessig er det ikke så mye som har forandret seg siden sist. Den har det samme elegante og kompakte designet, men kommer i nye farger som gjør at den føles litt ny ut likevel.

Det er fremdeles metallisk som gjelder, og vi likte spesielt godt den grønne varianten - dessverre er kun S10e som vil være tilgjengelig i denne :-(

Nesten bare skjerm
Noe som gjør at S10 ser ekstra stilig ut, er at fremsiden nesten bare er skjerm. Og dette er en trend du kommer til å se mer av dette året: skjermen har bare et, i mangel på et bedre norsk ord, lite «kamerahull».


Samsung har altså valgt å hoppe over «Apple-trenden», med det minst like dårlige norske navnet, busslomma - hvor man i stedet for å plassere frontkamera og den slags over skjermen lager ei lomme på toppen – for å gjøre rammene rundt skjermen mindre.
Apple har riktignok plassert høyttalere, kamera og sensorer som gjør det mulig å låse opp iPhone med ansiktet i busslomma, mens Samsung ikke har trengt noe mer enn et hull til kameraet.
Som du kan se på bildet under, har Samsung likevel funnet en plass til høyttaleren.

Det er ikke veldig stor forskjell mellom S10 og S10+ når det kommer til størrelse. Vi skulle nesten ønsket at sistnevnte var enda litt større, men så har Samsung da lansert en enda større modell igjen, Galaxy S10 5G, som vil oppfylle behovet til dem som vil ha det største de kan få.
Galaxy S10e, som er Samsungs svar på Apples «billigmobil» iPhone Xr, har for øvrig ikke buet skjermkant som S10 og S10+ - skjermen er helt rett. Akkurat som iPhone Xr er ikke S10e spesielt billig; prisen starter på 7.990 kroner veiledende.

Det spesielle med S10 5G-utgaven, utover desidert størst skjerm, er at den vil støtte 5G - det skjønte du kanskje fra navnet.
Den vil også ha et 3D-kamera på baksiden, som er ment til bruk med AR og den slags. 5G-modellen vil imidlertid ikke komme i salg før i sommer, så vi velger å ikke fokusere så mye på denne videre i artikkelen.
Trippelkamera med ultravidvinkel
For øvrig er det umulig å ikke legge merke til kamera-stripen på baksiden av alle S10-modellene. Mens det for noen år siden ble ramaskrik da Apple lanserte iPhone med kamera-bump, har trenden med dobbel-, trippel- og okvadruppelkamera åpnet for alle slags mulige stygge kameraoppsett.

Samtidig lover Samsung at S10-kameraet «er som å ha et speilrefleks» i lomma, så det er jo kanskje til å leve med.
Hvorvidt den påstanden holder vann, må vi komme tilbake til når vi får inn mobilene til test.
Alle de forskjellige S10-modellene har forskjellig kamera-løsning:
- S10e har et frontkamera med ett objektiv, og et hovedkamera med to objektiver
- S10 har et frontkamera med ett objektiv, og et hovedkamera med tre objektiver
- S10+ har et frontkamera med to objektiver, og et hovedkamera med tre objektiver
Det tredje objektivet på hovedkameraet til S10 og S10+ er såkalt ultra-vidvinkel, som kan fange et motiv i 123 grader, hvilket skal være det samme synsfeltet som du og jeg har. Det betyr at du får plass til enda mer i et bilde - se forskjellen på vanlig vidvinkel og ultravidvinkel under:


Med en nyhet kalt «super steady video» lover Samsung også enda stødigere videoer - og det er støtte for 4K-video med kameraet både foran og bak.
En annen kul ny kamera-funksjon er noe Samsung kaller for «Artistic Live Focus», som i praksis er en utvidelse av portrettmodus med effekter. Den ene gir en slags zoom-effekt, mens en annen gjør at du velger et område i motivet hvor det skal være farge, mens resten blir svart-hvitt.


Dobbel-frontkameraet på S10+ gjør for øvrig at man kan ta selfies i portrettmodus, altså med såkalt bokeh-effekt.
Fingersensor innebygd i skjermen
Apropos ansikt, så har jo ansiktsgjenkjenning blitt en populær funksjon i senere tid, ledet an av Apple. Vi lot oss også imponere over Huaweis ansiktsgjenkjenning da vi testet Mate 20 Pro.

Se hvor enkelt det er å lure ansiktslåsen på Samsungs nye toppmobil
Med S10-serien ser Samsung ut til å ditche ansiktsgjennkjenning til fordel for den klassisk fingeropplåsingen. Heldigvis ikke via en klønete plassert fingersensor på baksiden ved siden av kameraet, som på Galaxy S9.
S10 kommer med noe som kalles for «ultrasonisk fingeravtrykksensor» innebygd i skjermen. Så for å låse opp mobilen, skal det bare være å plassere fingeren på nedre del av skjermen, og vips har du låst den opp.
«Ultrasonisk hæ hvafor'no» tenker du kanskje nå? Uten å gå for mye i detaljer innebærer det at fingeravtrykket ditt leses av i 3D, ikke 2D som før. Dette skal visstnok også gi bedre sikkerhet enn tidligere.
Vi har såvidt rukket å prøve sensoren, og den virket i hvert fall kjapp. Heller dét enn den ikke så veldig gode ansiktsgjennkjenningen Samsung har prøvd seg på de siste årene.
Omvendt trådløs lading
Galaxy S10-mobilene er som seg hør og bør fullspekket med teknologi, og vi rekker ikke å gå innpå alt her.
Men en annen artig detalj er at de nå støtter såkalt omvendt lading, eller «trådløs batterideling» som Samsung kaller det.
Dette innebærer at du kan lade andre enheter trådløs, det være seg trådløse ørepropper (Samsung har lansert noen nye kalt Galaxy Buds), en smartklokke eller en annen mobil.
Akkurat det siste har man kanskje ikke så stort behov for, men å kunne lade øreproppene eller klokka på farten når det kniper med strøm, er kjekt.


Brukergrensesnitt med mørk modus
Samsung har aldri vært kjent for sitt enkle eller minimalistiske brukergrensesnitt. De har fått kritikk fra mange hold fordi deres variant av Android har sett glorete ut, vært full av feil og ikke minst, bydd på altfor mange unødvendige funksjoner.
Men med S10 skal de dagene være talte. Den kommer nemlig med Samsungs nye brukergrensesnitt One UI, og etter å ha fått knapt en time med det, kan vi allerede nå si at vi opplever det som en klar forbedring.

Her får du nyeste versjon av Googles operativsystem, Android 9 Pie, med alle de nye funksjonene som hører til. Ellers er brukergrensesnittet renere og penere.
Vi liker godt Samsungs nye «dark mode», som kan gjøre mobilen mer behagelig å bruke på kveldstid.

Det er også gjort tilpasninger som kan gjøre det enklere å bruke store mobiler med én hånd, da mye av innholdet i apper er plassert i øvre halvdel, mens for eksempel navnet på appen opptar øvre halvdel i store bokstaver.


Salgsstart 8. mars
Galaxy S10e, S10 og S10+ kommer i salg på selve kvinnedagen, den 8. mars. De vil kunne forhåndsbestilles fra og med i dag.
Galaxy S10 5G vil ikke komme før til sommeren, opplyser Samsung.
Veiledende pris er:
- Galaxy S10e: 7.990 kroner
- Galaxy S10: 9.490 kroner
- Galaxy S10+: 10.490 kroner for 128 GB, 12.990 kroner for 512 GB og 16.790 kroner for 1 TB.
«Herrejemini det var mye», tenker du sikkert nå om den siste prisen, men husk da at Apple tar det samme for iPhone Xs Max med «bare» 512 GB lagringsplass.
