Det har gått et par måneder siden årets store Apple-happening, lanseringen av nok en ny iPhone. Eller rettere sagt: tre. iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Og det skal dere ha Apple, navnene er mye enklere enn ved forrige korsvei, med X og R og S, Max og gudene vet hva.
Enkle navnevalg var jo noe publikum var så begeistret for, og en av tingene Steve Jobs også forfektet.

For enkelheten stod ekstremt sentralt i Jobs' «Think Different»-visjon, og mange mener det var hovedårsaken til den voldsomme suksessen Apple opplevde etter at Jobs tok over kontrollen i selskapet i 1997. Kombinasjonen av enkelhet og følelsen av høy kvalitet og god design, viste seg å være en vinnerformel.
Apple var ikke alltid først ute med ny teknologi, men de var gjerne først med å implementere teknologien på en slik måte at hvem som helst kunne ta den i bruk.
Som kollega Brynjulf Blix skrev i en av sine tidlige iPhone-omtaler: «Den store skjermen, hvor alle funksjonene ligger lett tilgjengelig med sine ikoner, er som et fristende koldtbord, ikke som et fremmed kjøkken hvor du finner alt mer eller mindre bortgjemt i forskjellige skap og skuffer».
Denne «utenfra og inn»-tankegangen, har siden blitt adoptert av alle konkurrentene.

Den siste iPhone som ble lansert mens Steve Jobs levde, var iPhone 4. Gikk du i butikken for å kjøpe den nyeste iPhone, visste både du og selgeren umiddelbart hvilken modell du skulle ha. Enklere fikk det rett og slett ikke blitt.
Men det var ikke bare navnevalget som var enkelt. For skulle du mot formodning rote deg inn i en meny eller app du ikke skjønte bæret av, tok hjem-knappen deg alltid tilbake til den trygge startskjermen.
Nå er hjem-knappen historie, og det er delte meninger om Apple anno 2019 er i ferd med å fjerne seg lenger og lenger bort fra Jobs enkelhets-filosofi.
Her er noen endringer jeg er ganske sikker på at Jobs hadde vært misfornøyd med:
#1: Bortfall av hjem-knapp
Å sveipe opp fra bunnen for å gå til hjem-skjermen er langt mindre intuitivt enn å trykke på en hjem-knapp.

Verre blir det når du bruker en app i landskapsmodus. Avhengig av app, varierer det om du må sveipe opp fra bunnen eller fra siden.
Man venner seg selvsagt til det, men særlig intuitivt er det egentlig ikke.
Jeg tror Jobs ville insistert på å beholde hjem-knappen i virtuell utgave på heldekkende skjermer, slik flere av konkurrentene har valgt å gjøre.
#2: Utstikkende kameraer
Jobs var svært opptatt av at mobilen skulle ha en ren design, uten utstikkende detaljer. Da Apple lanserte iPhone 6, var ett av ankepunktene at objektivet stakk ut fra baksiden.

På iPhone 11 og 11 Pro har det blitt verre enn noensinne. Mens ingeniørene vil si at det er umulig å unngå problemet, er jeg overbevist om at Jobs ville sagt: - Vel, da har dere en utfordring som må løses før lansering.
#3: Busslomma
En av de mest utskjelte detaljene som ble introdusert med iPhone X, er den mye omtalte busslomma øverst på skjermen, altså der man i stedet for å plassere frontkamera og den slags over skjermen, har en lomme på toppen – for å gjøre rammene rundt skjermen mindre. Det gjør det selvsagt bekvemt for ingeniørene, men er samtidig et alvorlig designbrudd.

Mange hadde forventet at lomma skulle være eliminert med iPhone 11, gitt at flere konkurrenter alt hadde erstattet den med et lite hull i skjermen, men neida. Den er der fortsatt.
Mulig at Jobs hadde gått med på det én gang, men neppe over tre generasjoner!
#4: Åpne Kontrollsenteret
Kontrollsenteret gir deg tilgang til mange valg du gjør ofte, for eksempel å sette mobilen på nattmodus, starte kalkulator, stemmeopptak og mye annet. Men hvordan får du fram kontrollsenteret egentlig? Naturligvis ved å sveipe ned fra kanten oppe til høyre.

Smak litt på den løsningen, og spør deg selv om den er logisk. Jeg er i hvert fall sikker på at Steve Jobs hadde sagt «rykk tilbake til start».
#5: Installasjon av apper
Å dobbeltrykke på av/på-knappen for å godkjenne installasjon av en app, bryter med all logikk, og er en av de minst intuitive løsningene vi har sett noensinne på en smartmobil.

Hva i alle dager har Apple tenkt på her? Steve Jobs ville garantert blitt rasende på vedkommende som i det hele tatt turte å komme med den idéen.
#6: Skru av mobilen
Har du prøvd å skru av en iPhone X eller nyere? Å holde inne av/på-knappen burde være tilstrekkelig, tenker du kanskje.

Det skulle tatt seg ut. Du må selvfølgelig holde inne volum opp og av/på - samtidig. Deretter får du fram skyvefeltet som lar deg skru av mobilen. Intuitivt? Ikke i det hele tatt. Nok en detalj vi tror Steve Jobs ville satt ned foten på.
I rettferdighetens navn: Det har skjedd veldig mye siden Jobs vandret over terskelen for åtte(!) år siden. Kanskje er det en umulighet å lage avansert optikk som tilfredsstiller dagens krav til bilde- og videokvalitetet, uten utstikkende detaljer, og kanskje er det umulig å unngå busslomma med alt Apple har puttet inn der.
Konkurransebildet er også et helt annet nå, enn det var i 2011 - og begeistring over ny innovasjon skyldes gjerne helt andre aktører nå enn den gang.

Verdens beste mobiltelefon - punktum
Den digitale sfæren er dessuten mer kompleks og fragmentert enn noensinne, og Jobs' filosofi om å holde alt enkelt, ville vært en mye større utfordring i dagens mylder av funksjonalitet og muligheter.
Samtidig er det når ting blir komplekse og fragmenterte at vi trenger visjonærer som ser hva som er essensen - og som er i stand til å løfte den fram og raffinere den, slik at ting både ser bedre ut og blir enkelt å bruke for alle.
Men noen ting, som #4, #5 og #6, hører hjemme i en annen kurv: Kurven med løsninger som hadde trengt minst en runde til i produktutviklingsgruppa før de ble banket gjennom.
Det hadde garantert Steve Jobs sørget for.
Har du andre eksempler på ting Steve Jobs neppe ville godkjent? Bruk debatten under videoen.