Skråblikk:

Seks iPhone-endringer Steve Jobs neppe hadde godkjent

Den avdøde Apple-sjefen var ikke glad i kompromisser når det gjaldt design og funksjon på iPhone.

UTSTIKKENDE OG ULEKKERT: Steve Jobs var ikke glad i utstikkende detaljer på iPhone, og ville neppe likt denne ufosamlingen på Iphone 11 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
UTSTIKKENDE OG ULEKKERT: Steve Jobs var ikke glad i utstikkende detaljer på iPhone, og ville neppe likt denne ufosamlingen på Iphone 11 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det har gått et par måneder siden årets store Apple-happening, lanseringen av nok en ny iPhone. Eller rettere sagt: tre. iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Og det skal dere ha Apple, navnene er mye enklere enn ved forrige korsvei, med X og R og S, Max og gudene vet hva.

Enkle navnevalg var jo noe publikum var så begeistret for, og en av tingene Steve Jobs også forfektet.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside og har fulgt Apple-utviklingen gjennom mange år. Foto: Kristin Alnes
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside og har fulgt Apple-utviklingen gjennom mange år. Foto: Kristin Alnes Vis mer

For enkelheten stod ekstremt sentralt i Jobs' «Think Different»-visjon, og mange mener det var hovedårsaken til den voldsomme suksessen Apple opplevde etter at Jobs tok over kontrollen i selskapet i 1997. Kombinasjonen av enkelhet og følelsen av høy kvalitet og god design, viste seg å være en vinnerformel.

Apple var ikke alltid først ute med ny teknologi, men de var gjerne først med å implementere teknologien på en slik måte at hvem som helst kunne ta den i bruk.

Som kollega Brynjulf Blix skrev i en av sine tidlige iPhone-omtaler: «Den store skjermen, hvor alle funksjonene ligger lett tilgjengelig med sine ikoner, er som et fristende koldtbord, ikke som et fremmed kjøkken hvor du finner alt mer eller mindre bortgjemt i forskjellige skap og skuffer».

Denne «utenfra og inn»-tankegangen, har siden blitt adoptert av alle konkurrentene.

VISJONÆR: Steve Jobs vil alltid bli husket for sin visjonære og kompromissløse lederstil. Foto: AP Photo/Paul Sakuma
VISJONÆR: Steve Jobs vil alltid bli husket for sin visjonære og kompromissløse lederstil. Foto: AP Photo/Paul Sakuma Vis mer

Den siste iPhone som ble lansert mens Steve Jobs levde, var iPhone 4. Gikk du i butikken for å kjøpe den nyeste iPhone, visste både du og selgeren umiddelbart hvilken modell du skulle ha. Enklere fikk det rett og slett ikke blitt.

Men det var ikke bare navnevalget som var enkelt. For skulle du mot formodning rote deg inn i en meny eller app du ikke skjønte bæret av, tok hjem-knappen deg alltid tilbake til den trygge startskjermen.

Nå er hjem-knappen historie, og det er delte meninger om Apple anno 2019 er i ferd med å fjerne seg lenger og lenger bort fra Jobs enkelhets-filosofi.

Her er noen endringer jeg er ganske sikker på at Jobs hadde vært misfornøyd med:

#1: Bortfall av hjem-knapp
Å sveipe opp fra bunnen for å gå til hjem-skjermen er langt mindre intuitivt enn å trykke på en hjem-knapp.

BORTE: Hjem-knappen nederst var ett av Jobs' hjertebarn. Nå er den historie. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BORTE: Hjem-knappen nederst var ett av Jobs' hjertebarn. Nå er den historie. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Verre blir det når du bruker en app i landskapsmodus. Avhengig av app, varierer det om du må sveipe opp fra bunnen eller fra siden.

Man venner seg selvsagt til det, men særlig intuitivt er det egentlig ikke.

Jeg tror Jobs ville insistert på å beholde hjem-knappen i virtuell utgave på heldekkende skjermer, slik flere av konkurrentene har valgt å gjøre.

#2: Utstikkende kameraer
Jobs var svært opptatt av at mobilen skulle ha en ren design, uten utstikkende detaljer. Da Apple lanserte iPhone 6, var ett av ankepunktene at objektivet stakk ut fra baksiden.

IKKE PENT: Her har ingeniørene fått for lite motstand, tror vi Jobs ville ment. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE PENT: Her har ingeniørene fått for lite motstand, tror vi Jobs ville ment. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På iPhone 11 og 11 Pro har det blitt verre enn noensinne. Mens ingeniørene vil si at det er umulig å unngå problemet, er jeg overbevist om at Jobs ville sagt: - Vel, da har dere en utfordring som må løses før lansering.

#3: Busslomma
En av de mest utskjelte detaljene som ble introdusert med iPhone X, er den mye omtalte busslomma øverst på skjermen, altså der man i stedet for å plassere frontkamera og den slags over skjermen, har en lomme på toppen – for å gjøre rammene rundt skjermen mindre. Det gjør det selvsagt bekvemt for ingeniørene, men er samtidig et alvorlig designbrudd.

SVART FELT: Busslomma øverst, her på iPhone Xs max. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SVART FELT: Busslomma øverst, her på iPhone Xs max. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Mange hadde forventet at lomma skulle være eliminert med iPhone 11, gitt at flere konkurrenter alt hadde erstattet den med et lite hull i skjermen, men neida. Den er der fortsatt.

Mulig at Jobs hadde gått med på det én gang, men neppe over tre generasjoner!

#4: Åpne Kontrollsenteret
Kontrollsenteret gir deg tilgang til mange valg du gjør ofte, for eksempel å sette mobilen på nattmodus, starte kalkulator, stemmeopptak og mye annet. Men hvordan får du fram kontrollsenteret egentlig? Naturligvis ved å sveipe ned fra kanten oppe til høyre.

KONTROLLSENTER: Sveip er den nye hjem-knappen, denne gangen øverst til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KONTROLLSENTER: Sveip er den nye hjem-knappen, denne gangen øverst til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Smak litt på den løsningen, og spør deg selv om den er logisk. Jeg er i hvert fall sikker på at Steve Jobs hadde sagt «rykk tilbake til start».

#5: Installasjon av apper
Å dobbeltrykke på av/på-knappen for å godkjenne installasjon av en app, bryter med all logikk, og er en av de minst intuitive løsningene vi har sett noensinne på en smartmobil.

IKKE AKKURAT 2019: For å installere apper, må du dobbeltrykke av/på-knappen i nyere utgaver av iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE AKKURAT 2019: For å installere apper, må du dobbeltrykke av/på-knappen i nyere utgaver av iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hva i alle dager har Apple tenkt på her? Steve Jobs ville garantert blitt rasende på vedkommende som i det hele tatt turte å komme med den idéen.

#6: Skru av mobilen
Har du prøvd å skru av en iPhone X eller nyere? Å holde inne av/på-knappen burde være tilstrekkelig, tenker du kanskje.

IKKE LETT Å SKRU AV: Når brukeren må lese bruksanvisningen for å skru av mobilen, har noen ikke gjort jobben sin. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE LETT Å SKRU AV: Når brukeren må lese bruksanvisningen for å skru av mobilen, har noen ikke gjort jobben sin. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det skulle tatt seg ut. Du må selvfølgelig holde inne volum opp og av/på - samtidig. Deretter får du fram skyvefeltet som lar deg skru av mobilen. Intuitivt? Ikke i det hele tatt. Nok en detalj vi tror Steve Jobs ville satt ned foten på.

I rettferdighetens navn: Det har skjedd veldig mye siden Jobs vandret over terskelen for åtte(!) år siden. Kanskje er det en umulighet å lage avansert optikk som tilfredsstiller dagens krav til bilde- og videokvalitetet, uten utstikkende detaljer, og kanskje er det umulig å unngå busslomma med alt Apple har puttet inn der.

Konkurransebildet er også et helt annet nå, enn det var i 2011 - og begeistring over ny innovasjon skyldes gjerne helt andre aktører nå enn den gang.

Den digitale sfæren er dessuten mer kompleks og fragmentert enn noensinne, og Jobs' filosofi om å holde alt enkelt, ville vært en mye større utfordring i dagens mylder av funksjonalitet og muligheter.

Samtidig er det når ting blir komplekse og fragmenterte at vi trenger visjonærer som ser hva som er essensen - og som er i stand til å løfte den fram og raffinere den, slik at ting både ser bedre ut og blir enkelt å bruke for alle.

Men noen ting, som #4, #5 og #6, hører hjemme i en annen kurv: Kurven med løsninger som hadde trengt minst en runde til i produktutviklingsgruppa før de ble banket gjennom.

Det hadde garantert Steve Jobs sørget for.

Har du andre eksempler på ting Steve Jobs neppe ville godkjent? Bruk debatten under videoen.

10 ÅR MELLOM: Det er ti år siden iPhone 3GS ble sluppet, og vi har sjekket hvordan kameraet står seg mot splitter nye iPhone 11 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer