Brexit

Selskap gjeninnfører roamingkostnadene

Mobiloperatøren EE er den første til å gjeninnføre avgiften for roaming, siden starten på Brexit-handelsavtalen.

BELASTES: Nå belaster det britiske mobilselskapet EE kundene for roamingkostnader i utlandet, igjen. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB
BELASTES: Nå belaster det britiske mobilselskapet EE kundene for roamingkostnader i utlandet, igjen. Foto: Virrage Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den British Telecom-eide mobiloperatøren EE skal begynne å belaste britiske kunder for å bruke telefonene sine i Europa igjen, skriver The Guardian.

De har tidligere uttalt at de ikke hadde planer om å gjeninnføre roamingkostnadene.

Ca. 24 norske kroner

Nye EE-kunder og de som oppgraderer abonnementet etter midten av juli må dermed betale 2 pund, altså ca. 24 norske kroner, hver dag når de bruker telefonen i 47 europeiske land. Men først fra januar.

De er den første operatøren til å gjeninnføre roamingkostnadene.

Telefonselskapet O2 har tidligere sagt at det vil pålegge en ekstra “fair use” -avgift hvis kunder bruker mer enn 25 GB data på en måned.

Dette betyr fair use

  • Fair use betyr at selv om noe er opphavsrettslig beskyttet, kan det likevel brukes uten tillatelse fra innehaveren av opphavsretten i bestemte situasjoner.
  • Fair use-prinsippet omfatter spesielt bruk i forbindelse med omtale eller kritikk av verkene.
  • I nordisk rett eksisterer det ikke noe rettsprinsipp som tilsvarer fair use

Forbudt

Siden 2017 har mobilnettverk i EU-land vært forbudt ved lov å belaste kundene ekstra for å bruke telefonene sine i andre medlemsland.

Lovgivning som utrangerer roamingkostnadene i det indre marked ble innført etter flere tilfeller av såkalt "bill shock", der ferierende kom hjem fra utenlandsferie til regninger på tusenvis av pund fordi de hadde koblet telefonene til internett i utlandet.

Mobileksperten hos Uswitch, Ernest Doku har uttalt at Storbritannias største mobilleverandører ikke hadde noen umiddelbare planer om å endre kostnadene for forbrukerne.

- Det er utrolig skuffende for forbrukerne å se at situasjonen endres så raskt. Dette er et skritt bakover for dem.

EE forteller at kunder som reiser utelands i en lengre periode, kan registrere seg og få en plan som vil gjøre kostnadene rimeligere.

Vil det gjelde for nordmenn?

Informasjonssjef i Telia Norge, Daniel Barhom forteller til Dinside at det ikke vil påvirke kundene deres som besøker Storbritannia.

- Med Roam Like Home fra Telia kan du trygt ringe, sende meldinger og surfe i Storbritannia uten å betale noe ekstra. Det foreligger ingen planer i dag om å endre vårt Roam Like Home-tilbud, forklarer han.

Nå kommer 5G-nettet. Her kan du lese om hvilke steder som får 5G i år:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer