Google sporer deg selv om posisjonsloggen er skrudd av

Selv om du har skrudd av posisjonsloggen, sporer Google bevegelsene dine

Posisjonsloggen er ikke det eneste stedet hvor posisjonen din lagres.

SPORER DEG: Bruker du Google Maps, blir bevegelsene dine lagret og du kan se all aktiviteten på et kart i ettertid. (AP Photo/Seth Wenig) Foto: Seth Wenig/AP Photo/NTB Scanpix
SPORER DEG: Bruker du Google Maps, blir bevegelsene dine lagret og du kan se all aktiviteten på et kart i ettertid. (AP Photo/Seth Wenig) Foto: Seth Wenig/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du Googles tjenester på mobilen, kan selskapet spore hvor du har vært. Du kan gå inn på noe som heter posisjonslogg, hvor du kan se stedene og bevegelsene dine på et kart.

Google bruker denne informasjonen til å få «bedre søkeresultater og anbefalinger i selskapets produkter», heter det i beskrivelsen på selskapets nettsider.

Nå viser en avsløring fra Associated Press at Google sporer deg selv om du har skrudd av posisjonsloggen, altså til tross for at du eksplisitt har bedt om at de ikke lagrer posisjonen din.

- For eksempel lagrer Google et bilde over hvor du befinner deg bare når du åpner Maps-appen. Automatiske daglige væroppdateringer på Android-telefoner kan grovt fastslå hvor du er, skriver AP.

Google: - Vi har ikke gjort noe galt

Google mener på sin side at de ikke har lurt inn funksjonalitet uten å gjøre brukerne oppmerksomme på det.

- Vi tilbyr tydelige beskrivelser av våre tjenester, med skikkelige verktøy slik at folk kan skru dem på og av, og slette sin historikk når som helst, svarer selskapet, ifølge AP.

LAGRER POSISJON FLERE STEDER: Det holder ikke å skru av posisjonsloggen om du vil at Google ikke skal vite hvor du har vært. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LAGRER POSISJON FLERE STEDER: Det holder ikke å skru av posisjonsloggen om du vil at Google ikke skal vite hvor du har vært. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg til posisjonsloggen, har Google noe som kalles for nett- og appaktivitet. Her lagres informasjon om hva du gjør på nettsteder og i apper fra Google.

Leser vi på Googles egen beskrivelse for nett- og appaktivitet, står det klart og tydelig at posisjon er blant det som lagres.

Selv om Google har sitt på det rene, mener Jonathan Mayer, dataingeniør ved Princeton-universitetet, som har bistått AP, likevel at det selskapet gjør er galt.

- Hvis du skal la brukerne skru av noe som heter posisjonslogg, bør alt som lagrer stedsinformasjon skrus av, sier Mayer til AP.

Skru av nett- og appaktivitet

Skrur du av nett- og appaktivitet, vil dog ikke Google kunne samle inn såkalte «location markers», stedsmarkører, som stadfester hvor du har vært.

Ved å skru av kun posisjonsloggen, forhindrer du visstnok bare Google fra å legge til dine bevegelser i den såkalte tidslinjen, som viser deg på et kart hvor du har vært.

Å skru av nett- og appaktivitet gjør også at Google ikke kan lagre informasjon som genereres av søk og annen aktivitet. Det kan også gjøre at Google Assistant ikke blir like effektiv, ifølge.

Du kan administrere hva Google lagrer om deg fra siden Min aktivitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer