Slik stopper du abonnementene i iTunes og Google Play

Sikker på at du ikke trekkes for ting du ikke bruker?

Fort gjort å glemme seg om ikke man følger med.

DET BEGYNNER OFTE GRATIS: Men det er fort gjort å glemme at abonnementet må stoppes. Foto: Pål Joakim Pollen
DET BEGYNNER OFTE GRATIS: Men det er fort gjort å glemme at abonnementet må stoppes. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Mens man tidligere stort sett begrenset seg til å abonnere på avis og telefon, har internett gjort at mange abonnerer på mye mer; det være seg musikkstrømming, filmstrømming, nettlagring, nyheter på nett, online-spill eller hva det måtte være.

Og i en verden der man kan betale fakturaer med Vipps eller la det hele gå på autopilot med avtalegiro, er det ikke lenger alle som har full kontroll over kontoutskriften og som følger med på hver krone som går ut av kontoen.

Kjenner du deg igjen? Kanskje er det lurt å sette av en halvtime i nettbanken en dag. Et annet tips kan være å sjekke app-butikkene og se om du har noen gamle abonnementer du rett og slett har glemt. Kanskje slo du til på tre måneder gratis med Apple Music for å teste det ut uten å si det opp etterpå, for eksempel.

Se hva du abonnerer på via Apple

Apple lar deg administrere abonnementene både på iPhone/iPad, Apple TV eller Mac/PC. Bruker du en datamaskin er du imidlertid nødt til å gjøre det via iTunes – dette kan du altså ikke gjøre via en vanlig nettleser.

Du kan administrere abonnementer fra iPhone eller iPad i denne menyen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Du kan administrere abonnementer fra iPhone eller iPad i denne menyen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

På iPhone/iPad:
Gå til innstillinger, iTunes og App Store og trykk på Apple-ID på toppen. Dernest trykker du vis Apple ID (du blir muligens spurt om passord/fingeravtrykk her) for deretter å trykke på abonnementer.

Derfra kan du se hva du abonnerer på og eventuelt stoppe det du ikke lenger vil abonnere på.

På Apple TV:
Om du har den siste generasjonen Apple TV kan du administrere tvOS-abonnementene dine her; altså kun abonnementene som er knyttet til Apple TV-apper.

PÅ APPLE TV: Vi måtte låne et bilde fra Apple her, men under innstillinger og kontoer får du tilsvarende meny, men da sikkert på norsk. Foto: Apple
PÅ APPLE TV: Vi måtte låne et bilde fra Apple her, men under innstillinger og kontoer får du tilsvarende meny, men da sikkert på norsk. Foto: Apple Vis mer

For å gjøre det, navigerer du til innstillinger, kontoer, administrer abonnementer. Derfra får du oversikten og kan endre type abonnement og eventuelt stoppe det.

På PC/Mac:
Her er du nødt til å bruke iTunes. Begynn med å trykke på konto, vis konto fra menylinja. Du blir spurt om passordet.

Bla så nesten ned til bunnen, under avsnittet innstillinger. Der finner du ei linje med abonnementer: n, der n angir hvor mange abonnementer du har. Til høyre ser du en administrer-lenke, og det er nettopp den du vil trykke på.

I iTunes finner du administrasjon av abonnementer litt ned på Apple ID-siden, som indikert over. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
I iTunes finner du administrasjon av abonnementer litt ned på Apple ID-siden, som indikert over. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Der får du full oversikt, samt muligheten for å endre eller stoppe et abonnement.

Se hva du abonnerer på via Google

Har du en Android-telefon, kan du raskt sjekke dine abonnementer ved å åpne Play Butikk, trykke på hamburgermenyen øverst til venstre, bla deg videre til konto og så videre til abonnementer.

Herfra kan du også stoppe et abonnement.

Bla først til konto …
Bla først til konto … Vis mer
… og så til Abonnementer.
… og så til Abonnementer. Vis mer

PS! Mens vi er i denne menyen, kan det også være kjekt å titte på belønninger-valget, som brått kan inneholde en gratis leiefilm eller den slags.

Fra PCen:
Pek nettleseren din til Googles betalingssenter. Her får du full oversikt over abonnementer, tidligere abonnementer og kan endre og stoppe som du vil.

GOD OVERSIKT: Googles betalingssenter er tilgjengelig direkte i nettleseren. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
GOD OVERSIKT: Googles betalingssenter er tilgjengelig direkte i nettleseren. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Husk på

Tipsene i denne artikkelen gjelder altså abonnementene der du betaler via Apple- eller Google-kontoen din.

De fanger altså ikke opp abonnementer du kan ha tegnet ved siden av, så det beste er selsvagt å finkjemme kontoutskriften eller e-posten for faktureringsinformasjon.

LES OGSÅ:
Google lanserer "belønninger" i Norge
Slik fungerer Apples familiedeling
Så mye har du brukt i Play butikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer